Hyppää pääsisältöön

Avoin kysymys - konkaritoimittajien opissa

Avoin kysymys -podcastin ohjelmakuva
Avoin kysymys -podcastin ohjelmakuva Olli Seuri

Miten Maria Veitola murtaa julkkiksen? Entä Seija Vaaherkumpu poliitikon? “Avoin kysymys” lupaa kertoa kaiken haastattelemisesta. Palkittu toimittaja Olli Seuri haluaa podcast-sarjallaan juhlistaa journalismia, mutta myös edistää journalismin avoimuutta ja hyviä journalistisia käytäntöjä.

Diktaattori, julkkis, urheilija, poliitikko, nuori, asiantuntija, tavis. Miten erilaiset haastateltavat saadaan kertomaan itsestään ja toiveistaan sekä itkemään, nauramaan ja elämään hetkessä?

Sen kertoo Avoin kysymys -podcast, jonka toimittaja ja tuottaja Olli Seuri on itse tullut tunnetuksi ajankohtaisohjelmien ja vaalitenttien tekijänä. Podcastissa hän pohtii vieraineen haastattelun taikaa.

- Minulle nämä haastattelut ovat intiimejä kohtaamisia, joiden ytimessä on yhteinen asia eli haastatteluiden tekeminen. Toivon, että jaksot tai jopa koko sarja kuunnellaan alusta loppuun, sillä en ole tehnyt yhtäkään haastattelua otsikot silmissä, Seuri kertoo.

Haastateltava on pääosassa

Podcastin nimi Avoin kysymys korostaa uteliaisuutta. Haastateltava on aina pääosassa, vaikka lähestymistapoja on erilaisia. Unto Hämäläinen pohtii valtaa tehdessään poliitikon henkilökuvaa, Vappu Kaarenoja toivoo aikaa ja hiljaisia hetkiä, Ruben Stiller aistii keskustelijoiden rytmiä ja Kaj Kunnas pureutuu urheilijan tuntemuksiin.

Yhteistä sarjan haastattelijoille on se, että he kaikki haluavat päästä tavalla tai toisella haastateltavan suojauksen taakse. He tavoittelevat sitä, millainen toinen ihminen on tai sitä, mikä häntä motivoi ja miksi.

- Moni haastateltava kuvasi, kuinka sitä vain tietää, kun haastattelu sujuu tai se tuottaa jotain kiinnostavaa. Se on erityinen tunne. Sitten on se haastattelun jälkeen tuleva fiilis, jota Reetta Räty kuvasi keskustelussamme upealla tavalla. Haastattelemisessa on lopulta kyse uteliaisuudesta ihmisiä ja heidän maailmaansa kohtaan, Seuri sanoo.

Haastattelu on tapa katsoa maailmaa

Sarjan tekijä Olli Seuri painottaa, että kyseessä intohimoprojekti. Hän on mielessään valmistellut kokonaisuutta parin vuoden ajan. Ammatillisesta uteliaisuudesta jalostui lyhyt podcast-sarja.

- Minun työni on kietoutunut vuosien varrella entistä enemmän haastattelemisen ympärille, jolloin kysyminen ja kysymysten asetteleminen korostuvat. Kaiken oman pohdintani jonkinlainen vasta-argumentti kuullaan bonusjaksossa, jonka tein edesmenneen Ilkka Malmbergin lähtökohdasta olla haastattelematta ketään.

Olli Seuri on suunnitellut käyttävänsä Avoin kysymys -podcast-sarjaa osana opetustaan journalistiikan työelämäprofessorina Tampereen yliopistossa lukuvuonna 2019–2020.

Kuuntele Avoin kysymys -podcastin jaksot Yle Areenasta. Haastateltavina sarjassa ovat Unto Hämäläinen, Vappu Kaarenoja, Kaj Kunnas, Reetta Räty, Ruben Stiller, Seija Vaaherkumpu, Maria Veitola ja Rauli Virtanen.

Lisää ohjelmasta

 • Huvittavat ja ihanat isät – mokaileeko iskäsi yhtä hauskasti?

  Suosikkipodcastin isämokat: Onnittele isää huumorilla!

  Löytyikö isän puhelimesta arkaluontoisia kuvia äidistä? Sujahtiko iskän päähän hattu, joka ei ollutkaan oikeasti päähine? Kuulostaako tutulta, eli mokaileeko oma rakas isäsikin hassusti? Suosittu Kaverin puolesta kyselen -podcast teki isänpäivän kunniaksi spesiaalijakson, ja tässä Anna Karhunen ja Tiia Rantanen jakavat kavereiden hauskimmat isämokat. Kuuntele ja lue – naurutakuu!

 • Hotellimuusien matkassa

  Keskustelut luovat teoksia

  Kaksi taiteen tekijää - romaanikirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen - hyppäsivät itselleen uudelle alueelle tehdessään keväällä 2019 podcastin Hotellimuusat Yleisradiolle.

 • Nyt kuunnellaan Yhden yön juttuja

  Mitä mielessä pyörii, kun oikeasti pitäisi jo nukkua?

  Halataanko vai kätelläänkö? Milloin pussataan? Kuka maksaa? Kuka nukkuu silmät auki, kenen on pakko järjestää hammasharjallekin kaveri? Puristaako kuukuppi? Millä peset kasvosi? Miksi mökillä tulee aina näppyjä?

 • Avoin kysymys - konkaritoimittajien opissa

  Kaikki haastattelemisesta.

  Miten Maria Veitola murtaa julkkiksen? Entä Seija Vaaherkumpu poliitikon? “Avoin kysymys” lupaa kertoa kaiken haastattelemisesta. Palkittu toimittaja Olli Seuri haluaa podcast-sarjallaan juhlistaa journalismia, mutta myös edistää journalismin avoimuutta ja hyviä journalistisia käytäntöjä. Diktaattori, julkkis, urheilija, poliitikko, nuori, asiantuntija, tavis.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua