Hyppää pääsisältöön

Feminismi, rakkaus ja viha – Märta Tikkanen

Märta Tikkanen teki läpimurron naapurimaassa Ruotsissa, kun Suomessa feminismi oli vielä outo asia.

Märta Tikkanen (s. 1935) kohtasi suuren rakkautensa sanomalehden toimituksessa.

Märta Tikkasesta tuli ison perheen äiti, joka kirjoitti öisin rakkaudesta ja vihasta. Tikkasen läpimurto tapahtui Ruotsissa, kun kotimaa vielä kummasteli hänen feminismiään.

Vuosisadan rakkaustarina (Århundradets kärlekssaga: Dikter, 1978) oli aluksi nippu muistiinpanoja, joita ei ollut tarkoitus julkaista. Nyt se on kansainvälinen menestysteos, joka osoittaa, miten rakkaus ja rakkauden epätoivo tunnistetaan kaikkialla maailmassa.

Kirjailija puhuu henkilökuvassa rakastumisesta vanhemmalla iällä: "Sanat ovat erotiikan polttoainetta. Jos on sanaihminen, niin se on se mikä tepsii."

Märta Tikkanen on luettu kirjailija sekä suosittu puhuja ja esiintyjä Pohjoismaissa. Matkojensa välillä hän viihtyy saaristossa. Suvun vanhassa torpassa aika pysähtyy ja mieli lepää. Kirjailijahenkilökuva on valmistunut vuonna 2011.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Märta Tikkanen. Toimittajat Marika Kecskeméti ja Laura Joutsi. Ohjaaja Laura Joutsi.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri