Hyppää pääsisältöön

"Huono ammatti, hyvä harrastus" – antiboheemi Paavo Haavikko

Ikäpolvensa merkittävin lyyrikko teki pesäeron neronpalvontaan.

Paavo Haavikko (1931–2008) oli yli sadan kirjan mies, joka sanoi kirjoittamista harrastuksekseen. "Minä en ole se kirjailija. Minä olen se, joka tekee kaikkea muuta. Kirjailijan ammatti on minusta huono ammatti, mutta se on hyvä harrastus."

Paavo Haavikko oli ikäpolvensa merkittävin lyyrikko, joka teki selvän pesäeron aiempaan taiteilijaromantiikkaan ja neronpalvontaan. Hän oli boheemin vastakohta, mikä korostuu myös hänen toimintansa muissa ulottuvuuksissa yrittäjänä ja liikemiehenä sekä kustannusjohtajana

Haavikon kokoelmista esimerkiksi Talvipalatsi (1959) ja Puut, kaikki heidän vihreytensä (1966) ovat pysyviä merkkiteoksia suomalaisessa runoudessa.

Haavikko kirjasi Suomen historiaa uusiksi ja alkoi keskustella vallan kanssa, oli tunnettu poleemikko ja kansakunnan näkijä. Omaelämäkerralliset teokset Yritys omaksikuvaksi (1987), Vuosien aurinkoiset varjot (1994) ja Prospero (1995) ovat kiehtova ikkuna kirjailijan, kustantajan ja kansakunnan profeetan maailmaan. Vallankäytön, talouden ja politiikan alueella oli odotettavissa Haavikon sivalluksia. "Samalla kun vastus on ehkäpä kasvanut, on Haavikolle myönnetty kansakunnan elämässä itseoikeutettu asema menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden näkijänä", Paavo Haavikko kirjoitti itsestään Prosperossa.

Haavikko kirjoitti 50 vuoden aikana yli sata kirjaa – runoja, proosaa, draamaa, historiaa, pamfletteja, yrityshistoriikkeja. Vuonna 1999 valmistuneessa kirjailijahenkilökuvassa hänet nähdään Kirkkonummen kodissaan itselleen rakkaiden puiden ympäröimänä ja Art House -kustantamossaan Bulevardilla.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Paavo Haavikko. Toimittaja J.P. Pulkkinen, ohjaaja Atro Lahtela.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri