Hyppää pääsisältöön

Intohimolla ja peräänantamattomuudella keskinkertaisuutta vastaan – Outi Nyytäjä

Outi Nyytäjä katsoi maailmaa kasvoihin ja eli nykyhetkessä miettimättä menneitä tai haaveilematta tulevista.

Outi Nyytäjä (1935–2017) oli tasapäisyyden kriitikko ja maaninen kirjoittaja.

"Uskon vakaasti, että kaikki tärkeä tulee marginaaleista: taide, ajatukset, kehitys", Nyytäjä sanoo. Elämänsä Euroopan laidoille, Helsinkiin ja Bretagneen, jakanut Nyytäjä kertoo henkilökuvassa elämästään Ranskassa ja Suomessa, ennen ja nyt. Hän pitää tavallisesta elämästä, tutkii ennusmerkkejä ja lukee horoskooppeja, käy kampaajalla, hammaslääkärissä ja torilla, kertoo olevansa kova riitelemään ja sovittelemaan ja dramatisoivansa kaiken.

"Minua ei hirveästi kasvatettu, ennen kuin olin neljäkymmentä."

Nyytäjä toimi kääntäjänä, dramaturgina, käsikirjoittajana, kolumnistina ja opettajana. Hän kirjoitti kuunnelmia, elokuvakäsikirjoituksia, esseitä, kritiikkejä, kirjoja sekä tv-näytelmiä, joista nähdään otteita ohjelmassa. Henkilökuvassa hän korostaa elämistä nykyhetkessä, sitä että katsotaan maailmaa kasvoista kasvoihin eikä mietitä menneitä tai haaveilla tulevista. Oli kyse kirjan kirjoittamisesta, televisio-ohjelman tekemisestä, näytelmän tai elokuvan rakentamisesta, mistä tahansa luovasta prosessista, niin lahjakkuuden sijaan tarvitaan peräänantamattomuutta ja intohimoinen halu päästä eteenpäin.

Kritiikkiä häneltä saavat tasapäisyys ja keskinkertaisuuksien synnyttäminen opetuksella. Ohjelmaa tehtäessä maaniseksi kirjoittajaksi itseään nimittäneellä Nyytäjällä oli työn alla mm. kirja Menestys ja moraali, elokuvakäsikirjoitus Hella Wuolijoesta, esseekokoelma ja kirja vanhuudesta. Suurin haukkumasana, minkä hän on itsestään kuullut, on "monitoiminainen". Sen sijaan häntä viehättää Hella Wuolijoesta käytetty sana "afäärinainen".

Henkilökuva on vuodelta 2007.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

 • Ammatti: kirjailija – Outi Nyytäjä. Toimittaja J.P. Pulkkinen Ohjaaja Atro Lahtela.
 • Kadonneet: kukko, kirjat, painolaatat ja Daniel Medelplanin maine

  Medelplanin puuaapinen edisti lukutaitoa 1700-luvulla.

  Suomessa oli 300 vuotta sitten samanlaisia huolia kuin tänäänkin: miten sivistää kansaa ja estää lukutaitoa katoamasta? Siksi on syytä muistaa Pälkäneen puuaapista. Käsi pystyyn kuka tietää Daniel Medelplanin? (s. noin 1657 Turku – k. 18. elokuuta 1737 Pälkäne) Pelkään ettei moni, vaikka syytä olisi. Katoavaista on maine ja kunnia?

 • Avaruusromua: Maailman vaarallisin olento!

  Homo sapiens on biologian historian tappavin laji.

  Noin miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto. Uhan alla olevien lajien määrä on suurempi kuin milloinkaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Noin miljoona eläin- ja kasvilajia, joita ei kohta enää ehkä ole. Eikä se siihen lopu. Lajien kuoleminen sukupuuttoon kiihtyy valtavaa vauhtia. Meillä ihmisillä on kyseenalainen kunnia olla biologian historian tappavin laji. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri