Hyppää pääsisältöön

"Jos en olisi kirjailija, olisin rikostutkija" – Leena Lander

Leena Lander tutkii kansakunnan kipeitä kohtia myös oman henkilöhistoriansa kautta.

Leena Lander (s. 1955) sanoo olleensa "semmonen vakiintunut historiallisten romaanien b-luokan kirjailija". Yksi kirja muutti kuitenkin kaiken.

Vuonna 1991 romaani Tummien perhosten koti nousi yllättäen Finlandia-ehdokkaaksi. Tulkoon myrsky ja Iloisen kotiinpaluun asuinsijat täydensivät Harjula-trilogian. Sen jälkeen Lander on ollut arvostetuimpia ja käännetyimpiä kirjailijoitamme. Niin Tummien perhosten koti kuin sisällisodan aikoihin sijoittuva romaani Käsky (2003) on filmattu elokuviksi.

"Jos en olisi kirjailija, olisin rikostutkija. Pidän siitä, että otetaan selvää ja tutkitaan mitä todella on tapahtunut. Olen pettynyt trillereihin. Haluaisin enemmän kuin vain vastauksen siihen, kuka teki ja mitä", sanoo Leena Lander.

Vuonna 2004 kuvatussa henkilökuvassa tavataan piikkiöläiskirjailija, joka tutkii nuoren kansakunnan kipeitä kohtia niin arkistojen kuin oman henkilöhistoriansa kautta.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Leena Lander. Toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Ohjaaja Atro Lahtela.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri