Hyppää pääsisältöön

"Kirjoitan omien tunteitteni takia, niin että ne voisi jakaa" – Aulikki Oksanen

Aulikki Oksasen kynästä on syntynyt unohtumattomimpia lauluja niin rakkaudesta kuin yhteiskunnasta.

Aulikki Oksanen (s. 1944) on kirjailija, elokuvanäyttelijä, laulaja, 60-luvun vasemmistolainen tulisielu ja Suomen kuuluisimpien rakkauslaulujen kirjoittaja.

Oksanen on kirjoittanut laululyriikkaa ja runoja. Kenen joukoissa seisot ja Sinua sinua rakastan ovat kaksi Oksasen unohtumattomista. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös seitsemän romaania, novellikokoelmia, näytelmiä ja lastenkirjoja.

Oksanen syntyi vuonna 1944 pieneen keskisuomalaiseen kylään kansakoulunopettajan tyttäreksi. Äiti lauloi kansanlaulujen repertuaarin tutuksi pienelle Aulikille.

"Mä kirjoitan varmaan omien tunteitteni ja ajatusteni takia, mutta niin että ne tunteet olisi jaettavissa", Oksanen sanoo.

Vuonna 2013 kuvatussa henkilökuvassa nähdään Oksasen lisäksi myös Vuokko Hovatta, jolle Oksanen sanoittaa lauluja.

 • Ammatti: kirjailija – Aulikki Oksanen. Toimittajat Marika Kecskeméti ja Laura Joutsi. Ohjaaja Laura Joutsi.
 • Uutta testamenttia voi nyt lukea tai kuunnella kännykästä

  Uuden testamentin uusi käännös jakaa mielipiteitä

  Suomen Pipliaseura on päivittänyt Uuden testamentin. Seuran sivuilla tähdennetään, että UT2020 ei ole selkokielinen käännös eikä pyri kosiskelemaan pelkästään nuorisoa. Oletuksena on ollut, että se mikä on ymmärrettävää parikymppisille, on ymmärrettävää myös heitä vanhemmille.

 • Testaa, mikä urbaani hahmo olet!

  Minkälainen kaupunkilainen sielunmaisemassasi piileksii?

  Minkälainen kaupunkilainen sielunmaisemassasi piileksii? Mikä saa sydämesi sykkimään? Asuitpa sitten kiireisten keskustakorttelien sykkeessä tai lyyrisessä maalaismaisemassa, sinuun saattaa kätkeytyä huimapäisen skeittarin elinvoima tai kaupunkiaktivistin yhtenään pulppuava kekseliäisyys. Ammennatko inspiraatiota betoniarkkitehtuurin muodoista vai viihdytkö paremmin korttelisaunan hämärässä?

 • Tulen ajatelleeksi Truman Capotea

  Helsinki Litissä keskusteltiin siitä, kenen totuus on totta.

  Voiko fiktio olla valetta? Kenen totuus pääsee ääneen? Anaïs Ninistä ja Truman Capotesta Vigdis Hjorthiin ja Sisko Savonlahteen kirjailijat ovat kirjoittaneet omasta elämästään sepitettä. Helsinki Lit 2020 Valitut sanat -sarjassa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri