Hyppää pääsisältöön

Kirjoittaa niin, että joku lukisi – Kirsi Kunnas

Kirsi Kunnas avasi suomalaisille uuden kirjallisuudenlajin, lasten nonsense-runouden.

Kirsi Kunnas (s. 1924) kasvoi taiteilijavanhempien tyttärenä. Väinö ja Sylvi Kunnaksen tytär aloitti modernistisukupolven runoilijana. 50-luvun puolivälissä hän riimitti suomeksi Hanhiemon satulippaan. Aukesi uusi kirjallisuuden laji, brittiperinteeseen perustuva nonsense. Taiteilijavanhempien tyttärestä ei tullut uutta Saima Harmajaa vaan riimitaituri lastenrunon kehitysmaassa.

Vuonna 2000 valmistunut henkilökuva kertoo omapäisestä runoilijasta ja Herra Pii Poon, Tunteellisen siilin sekä Kani Koipeliinin rakastetusta luojasta. Kirsi Kunnas lukee runojaan ja kertoo elämästään ja työstään kotikaupungissaan Tampereella.

Kirjailijan ammatin pontimena on kirjoittaa niin, että joku lukisi, sanoo Kirsi Kunnas, tulenkantajien lapsi, lastenrunouden pioneeri.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Kirsi Kunnas. Toimittaja Marika Kecskeméti, ohjaaja Atro Lahtela.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri