Hyppää pääsisältöön

Lähetyssaarnaajan poika eksyi runoon – Lassi Nummi

Lassi Nummi oli suomalaisen modernismin keskeisiä lyyrikoita, suomalaisen runouden maisema-arkkitehti.

Lassi Nummi (1928–2012) oli lähetyssaarnaajapariskunnan kolmesta pojasta keskimmäinen. Vanhin ryhtyi kuvataiteilijaksi, nuorin säveltäjäksi ja keskimmäinen omien sanojensa mukaan eksyi runoon.

Vuonna 2000 valmistuneessa henkilökuvassa tavataan suomalaisen runouden maisema-arkkitehti, jonka ensimmäiset teokset julkaistiin jo vuonna 1949. Kun runoteos Välimeri ilmestyi syksyllä 2000, Nummi oli julkaissut jo seitsemällä vuosikymmenellä.

Lassi Nummi oli suomalaisen modernismin keskeisiä lyyrikoita ja merkittävä kirjallisuusvaikuttaja. Hän sai useita kirjallisuuspalkintoja, muun muassa kirjallisuuden valtionpalkinnon viidesti. Taiteilijaprofessori hän oli vuosina 1990–1995.

Nummen runojen aiheet vaihtelevat idän kulttuurista antiikkiin, kristinuskoon ja Suomen historiaan. Ihmisen ja luonnon välinen suhde samoin kuin muuttumisen, vanhenemisen ja jäähyväisten teemat leimaavat Nummen lyriikkaa.

Ohjelmassa ovat mukana myös Nummen pojat, kirjailija Markus Nummi ja ohjaaja Ilari Nummi. Ilari Nummi ja näyttelijä Pertti Sveholm käyvät yhdessä runoilijan kanssa läpi Teatteri Imatraan valmistuvaa produktiota "Vastaatko sanoistasi?" Aiheena ja materiaalina ovat Lassi Nummen runot. Keväällä 2000 ensi-illassa olleesta esityksestä nähdään näytteitä.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Lassi Nummi. Toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Ohjaaja Atro Lahtela

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri