Hyppää pääsisältöön

Mahdollisia maailmoja, matemaattisia unia – Leena Krohn

Leena Krohnille kirjallisuus repii todellisen ja näennäisen irti toisistaan.

Leena Krohn (s. 1947) on mahdollisten maailmojen taikuri ja ekologisen ajattelun pioneeri. Krohnin kertomukset avaavat väyliä näkyvän maailman rajoille. Mukana Krohnin tuotannossa on alusta saakka ollut myös tietoisuus ihmisen ekologisesta asemasta. Esikoisteos Vihreä vallankumous (1970) oli kirjoitettu satumuotoon ja kulki voimakkaasti vastavirtaan autokulttuurin läpisyövyttämässä ajassa.

Krohn oli etulinjassa myös tietoverkkojen vallankumouksessa 90-luvulla. Ihmiskunnan tulevaisuus, katastrofien uhat, tieteen ja teknologian mahdollisuudet ovat aina olleet olennainen osa Krohnin tuotantoa.

Vuonna 1993 Krohn oli neljättä kertaa Finlandia-palkintoehdokkaana esseenovellikokoelmalla Matemaattisia unia tai jaettuja unia. Krohn voitti, sen jälkeen Finlandia muuttui romaanipalkinnoksi. Krohnin kirjoja on käännetty parillekymmenelle kielelle. Yhdysvaltalainen Kirkus Review nimitti Krohnia "loistavaksi mahdollisten maailmojen taikuriksi".

Krohnille kirjallisuus on hengen talven jäänmurtaja, joka repii todellisen ja näennäisen irti toisistaan.

Kirjailijahenkilökuva on valmistunut vuonna 2001.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Leena Krohn. Toimittaja J.P. Pulkkinen. Ohjaaja Atro Lahtela.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri