Hyppää pääsisältöön

Melkein tappaja itsekin – teurastajan poika, dekkaristi Reijo Mäki

Reijo Mäki otti loparit päivätyöstään ja ryhtyi kirjoittamaan dekkareita – eikä ole katunut.

Reijo Mäki (s. 1958) on teurastajan poika ja melkein tappaja itsekin. Hänen dekkareissaan – ja niiden pohjalta tehdyissä lukuisissa menestyselokuvissa – on kertynyt melkoinen ruumiskasa. Suurin osa Reijo Mäen fiktiivisistä vainajista on heittänyt henkensä Turun seudulla. Mäen kirjojen paikat ovatkin löydettävissä Suomen entisen pääkaupungin kartalta.

Reijo Mäki valmistui kauppakorkeakoulusta. Ekonomi Mäki jakoi lastulevypöydän takaa rahaa kaksikymppisille toimitusjohtajille, joiden käyttämät kravatit olivat kalliimpia kuin hänen pukunsa.

Eräänä päivänä Mäki palautti virkamerkkinsä ja aseensa eli avaimensa ja kulkukorttinsa, poistui torille ja alkoi kirjoittaa turkulaisittain kovaksikeitettyjä dekkareita. Valintaansa hän ei ole katunut hetkeäkään.

Kirjailija sanoo, että hänellä on kaksi minää: ahkera arki-minä ja juhlaolut-minä. "Välillä pitää antaa lepakoille happea tapulissa."

Vuonna 2012 valmistunut henkilökuva esittelee turkulaisen dekkarikirjailijan, jonka taiteessa on tasoja kuin keittiöjakkarassa: jännitystä, huumoria ja erotiikkaa.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Reijo Mäki. Toimittajat Marika Kecskeméti ja Laura Joutsi. Ohjaaja Laura Joutsi.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri