Hyppää pääsisältöön

Rovaniemen terävin kynä – Jari Tervo

Runoilevasta toimittajasta tuli veijarikirjailija ja koko kansan tv-suosikki.

Jari Tervo (s. 1959) oli ensin nuori rovaniemeläinen kuuden laudaturin ylioppilas, josta tuli runoileva helsinkiläistoimittaja, sitten ammattikirjailija, joka toi pohjoisen sanavalmiit konnat kirjallisuuteen.

Rovaniemen terävin kynä valloitti koko maan yhtä terävillä puheillaan, kun hänet pyydettiin television viihdeohjelmaan. Pian muutkin kuin lukeva yleisö tiesivät, kuka on Jari Tervo.

Kirjailija ja perheenisä tavataan kotonaan, vanhempiensa uima-altaassa, Rovaniemen kaupunginkirjastossa ja ravintola Pistossa. Tervo kohtaa oman muotokuvansa ja kertoo, miten kirjoitetaan pitkästi ja ytimekkäästi.

Henkilökuva Jari Tervosta on vuodelta 2010, jolloin kirjailijan yhdestoista romaani Koljatti oli julkaistu ja seuraava, Layla, tekeillä.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Jari Tervo. Toimittaja J.P. Pulkkinen. Ohjaaja Laura Joutsi.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri