Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Äidinkieli ja kirjallisuus pääkuva

Tällaisella tekstillä äidinkielen kirjoitustaidon yo-kokeesta sai täydet pisteet

Henkilö käyttää tietokonetta.
Henkilö käyttää tietokonetta. Kuva: Unsplash Abitreenit

Millaisella tekstillä äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa saa täydet pisteet? Abitreenit sai erikoisluvan julkaista kuusi erilaista, täydet 60 pistettä saanutta kirjoitustaidon vastausta keväältä 2019. Tässä ne ovat.

Äidinkielen kirjoitustaidon kokeessa korostuu kokelaan oma ajattelu ja pohdinta. Kaikille yhteisestä aineistosta ja laajasta teemasta valitaan oma lähestymistapa, joka parhaassa tapauksessa on oivaltava ja erottuu muista. Tavoitteena on omaääninen teksti, jossa kirjoittajalla on oikeasti jotain sanottavaa.

Kevään 2019 kirjoitustaidon kokeessa teemana oli huumori. Saimme julkaistavaksi kuusi erilaista täydet pisteet saanutta vastausta. Yhteensä täysien pisteiden vastauksia kirjoitettiin eri puolilla Suomea yli 100! Täydet pisteet voi siis ansaita hyvin monenlaisilla teksteillä.

Katso kuusi esimerkkiä huippuvastauksesta kirjoitustaidon kokeessa – näitä et näe mistään muualta!

Aihe 1. Kenelle tai mille saa nauraa?

Aihe 2. Onko huumori aina hauskaa?

Aihe 3. Huumoria eri kulttuureissa tai alakulttuureissa

Aihe 4. Mihin hauskuutta tarvitaan?

Aihe 6. Huumori vaikuttamiskeinona

Aihe 7. Mistä huumorin tunnistaa?

Tekstit julkaistaan alkuperäisessä kirjoitusasussaan kirjoittajien ja Ylioppilastutkintolautakunnan luvalla.

Kommentit