Hyppää pääsisältöön

Tie vie aina takaisin Pohjanmaalle – Antti Tuuri

Antti Tuurin romaaneissa lähdetään Pohjanmaalta ja palataan sinne takaisin.

Kauhavalainen diplomi-insinööri Antti Tuuri (s. 1944) alkoi 70-luvun alussa kirjoittaa tarkkasilmäisiä novelleja ja päätyi romaanikirjailijaksi, jonka päähenkilöt lähtevät Pohjanmaalta – ja palaavat sinne. Tuuri teki maakunnan miehistä kautta Suomen ja Pohjolan luettuja hahmoja. Hänen kirjoissaan lakeudelta lähdetään Amerikkaan, sotaan, kirkkoon ja poliisiasemalle hakemaan sukulaisia.

Pohjanmaa-sarjan ensimmäinen romaani Pohjanmaa (1982) toi Tuurille Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja sen viimeinen osa Lakeuden kutsu (1997) Finlandia-palkinnon.

Vuonna 2000 kuvatussa kirjailijadokumentissa ollaan Tuurin työhuoneella Helsingin Kalliossa ja lähdetään sitten lapsuuden, nuoruuden ja romaanien maisemiin Pohjanmaalle, mm. taloon, jossa syntyi palkittu Pohjanmaa-romaani. Ohjelmassa nähdään myös otteita Tuurin kirjojen pohjalta syntyneistä elokuvista.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Antti Tuuri. Toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Ohjaaja Atro Lahtela.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri