Facebook aikoo tuoda ensi vuonna markkinoille uuden digitaalisen valuutan, Libran. Yhtiö on koonnut 27 kumppania, joiden kanssa se aikoo tasavertaisena jäsenenä hallinnoida tätä uutta valuuttaa Libra Association - yhteenliittymän kautta.
Mukana ovat maksuyhtiöt Visa ja MasterCard, kuljetuspalvelut Lyft ja Uber sekä musiikin suoratoistopalvelu Spotify.
Maailmassa on 1,7 miljardia ihmistä ilman pankkitiliä. Ne heistä, joilla on internetyhteys kännykässään, ovat Libran potentiaalisia käyttäjiä.
Miksi Facebook kehittää digirahaa?
Facebookin on pörssiyhtiönä jatkettava voimakasta kasvuaan senkin jälkeen, kun se on vallannut internetin mainosmarkkinat yhdessä Googlen kanssa. Uusi kasvu voi löytyä maksuvälittäjän ja digitaalisen lompakon tarjoajan roolista.
Facebook tarjoaa jo nyt yrityksille tuotteet mainontaan, verkkokauppaan ja asiakaspalveluun (Audience Network, Instagram, WhatsApp).
Facebook on perustanut tytäryhtiö Calibran hallinnoimaan digitaalista lompakkoa, jolla Libra-maksuja voi tehdä. Käyttäjäpotentiaali on vailla vertaa - päivittäin Facebookia käyttää reilu puolitoista miljardia ihmistä, kuukausittain 2,41 miljardia.
F8-kehittäjätapahtumassa aiemmin keväällä toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi yhtiön kokeilevan WhatsApp -maksuja jo Intiassa. Hän vertasi rahan siirtämistä kuvien jakamiseen ystävälle verkossa - maksamisen tulisi olla yhtä helppoa kuin kuvan lähettäminen kaverille.
Virtuaalivaluutan helppokäyttöisyys voi kuitenkin panna rahan liikkumaan vielä pankkejakin sujuvammin
Facebook ei yritä korvata pankkeja, vakuutti Calibra - lompakkoyhtiön toimitusjohtaja David Marcus Yhdysvaltain senaatin pankkikomitealle todistaessaan (pdf).
Virtuaalivaluutan helppokäyttöisyys voi kuitenkin panna rahan liikkumaan vielä pankkejakin sujuvammin.
Ensinnäkin vertaisverkkokauppa lisääntyy jatkuvasti. Toiseksi: Facebook Libran lanseerausvaiheen kumppani Spotify aikoo kehittää mm. fanilta artistille maksamista.
Mediajulkaisijoille helppokäyttöinen virtuaalivaluutta saattaisi tuoda aiemmin asiakaskokemuksessa toivomisen varaa jättäneet mikromaksut sisällöllä ansainnan vaihtoehdoksi.
Facebook kumppaneineen perusti Libra Associationin Sveitsiin, jossa virtuaalivaluuttojen sääntely on sen mukaan suoraviivaisempaa kuin USAssa, jossa sääntely on vielä alkutekijöissään.
Eteneminen kovassa vastatuulessa
Voidakseen tarjota maksamisen palveluja Yhdysvalloissa, Facebookin Calibra-lompakkoyhtiön on vakuutettava lukuisat viranomaistahot toiminnastaan.
Lupien saaminen kuntoon Yhdysvalloissa on yhtiölle armoton koetus yhtiön ollessa samaan aikaan oikeusministeriön kilpailututkinnan kohteena.
Kaiken lisäksi Facebook on juuri saanut myös ennätyssuuret sakot yksityisyyden suojan loukkauksesta. Liittovaltion kauppakomissio FTC määräsi yhtiölle viiden miljardin dollarin sakkorangaistuksen.
On todennäköistä, että Facebook Libra - valuuttaa otetaankin käyttöön ensin valituissa Afrikan tai Aasian maissa USA:n tai Euroopan sijaan.
Facebookin pyrkimys maksuvälittäjäksi on looginen askel alustan vahvistamisessa. Kiinassa internetjättien palveluita mobiilimaksamisessa käyttävät lähes kaikki: Alibaban Alipay ja Tencentin WeChat Wallet käyvät maksuvälineenä kaikkialla.
Siinä missä Facebookin Libra-valuutta pyrkii sujuvoittamaan rahan siirtoa maasta toiseen eri valuutoista välittämättä, kiinalaisyrityksien etu on valtava sisämarkkina.
Facebookin lähestymistapa on puolestaan Libra Association -yhteenliittymä, jossa monet eri kuluttajamaksuja välittävät toimijat voivat yhdessä kehittää palvelua hyödyntäen Facebookin ekosysteemiä.
Alibaba ja Tencent ovat viime vuosina käyttäneet maksupalvelujensa asiakaskunnan kasvattamiseen huomattavan paljon työvoimaa (ks. Kai Fu Lee: AI Superpowers, 2018). Facebook voi skaalautua luottaen alustallaan jo toimivien kymmenien miljoonien yrityksienintressiin tehdä ostamisesta yhä helpompaa.
Tuija Aalto on Ylen sosiaalisen median päällikkö.
Facebookin Librasta keskusteltiin Ylen Aamu-tv:n Jälkidigi-osiossa 17.7.
Teksti on julkaistu Ylen Toimintaympäristökatsauksessa #7-2019.