Hyppää pääsisältöön

Yksi tekijä, kolme kirjailijaa – Pirkko Saisio

Pirkko Saision piti olla työväenkirjallisuuden nuori toivo. Työväenkirjallisuus meni, Saisio jäi.

Pirkko Saisio (s. 1949) oli teatteriopiskelija vuonna 1975, kun hänen esikoisromaaninsa Elämänmeno julkaistiin. Kustantaja näki Saisiossa työväenkirjallisuuden uuden toivon ja neuvoi kirjailijaa poistamaan kirjasta homoseksuaalisen aineksen. Näin tapahtui.

Lähes 30 vuotta myöhemmin työväenkirjallisuutta ei ole olemassa, mutta Pirkko Saisio on romaaneillaan ja näytelmillään noussut kestäväksi nimeksi suomalaiseksi kirjallisuudessa. Hän on kirjoittanut myös viisi kirjaa salanimillä Jukka Larsson ja Eva Wein sekä voittanut Finlandia-palkinnon omaelämäkerrallisen trilogian päättävällä kirjalla Punainen erokirja (2003).

Henkilökuva Pirkko Saisiosta käsittelee sukupuoli-identiteettiteemaa monessa kerroksessa. Saision kasvu tietoisuuteen homoseksuaalisuudestaan on tasoista yksi. Lisäksi ohjelma tutkii, miten kirjailijan saama kritiikki ja palaute vaihtelee kirjailijaroolin mukaan.

Saisio kirjoitti omalla nimellään näytelmän, jossa on vankilakohtaus. Kohtauksen uskottavuutta kritisoitiin. Sitten Saisio kirjoitti romaanin salanimellä Jukka Larsson ja ilmoitti, että kirjoittaja on vankila-alan ammattilainen. Romaanin vankilakuvaus sai mieskriitikot ylistämään Jukka Larssonin kykyä kuvata vankilamiljöötä.

Ohjelmassa seurataan kuinka Saisio ja Leea Klemola opettavat teatteriopiskelijoita, käydään Saision maaseutukodissa ja nähdään otteita Saision kirjoittamasta KOM-teatterin näytelmästä Baikalin lapset.

Henkilökuva on vuodelta 2003.

Ammatti: kirjailija

Suomi on rakennettu kirjoilla. Ammatti: kirjailija -sarja rakentaa kuvan suomalaisesta kirjailijuudesta. Mukana on 32 kirjailijahenkilökuvaa 1920-luvulta syntyneistä 1960-luvulla syntyneisiin, Veijo Merestä ja Kirsi Kunnaksesta Sirpa Kähköseen ja Kjell Westöhön. Kaikki jaksot ovat pysyvästi katsottavina Areenassa.

Sarjan teko alkoi vuonna 1999 ja jatkuu edelleen. Alkuperäisessä työryhmässä olivat ohjaaja Atro Lahtela ja toimittajat Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Lahtela ohjasi ensimmäiset 25 jaksoa 1999–2007. Sen jälkeen ohjaajaksi tuli Laura Joutsi. Tuottajana on ollut koko ajan Marjaana Mykkänen. Talvella 2020 nähdään kaksi uutta jaksoa: Juha Hurme ja Rosa Liksom.

Sarja sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2003.

Bo Carpelan
Paavo Haavikko
Maikki Harjanne
Pentti Holappa
Kari Hotakainen
Veikko Huovinen
Eeva Joenpelto
Matti Yrjänä Joensuu
Elina Karjalainen
Daniel Katz
Leena Krohn
Kirsi Kunnas
Mauri Kunnas
Sirpa Kähkönen
Leena Lander
Veijo Meri
Aila Meriluoto
Hannu Mäkelä
Reijo Mäki
Kai Nieminen
Lassi Nummi
Outi Nyytäjä
Aulikki Oksanen
Arto Paasilinna
Hannu Raittila
Pirkko Saisio
Hannu Salama
Jari Tervo
Ilpo Tiihonen
Märta Tikkanen
Antti Tuuri
Kjell Westö

  • Ammatti: kirjailija – Pirkko Saisio. Toimittaja J.P. Pulkkinen. Ohjaaja Atro Lahtela.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri