Hyppää pääsisältöön

Jaden Smith tarjoili Blockfest-keikan täynnä hyppimistä, moshpiteja sekä biisejä, jotka olisi oikeastaan voinut esittää kuka vain

Räppäri Jaden Smith vaalean lilan screenin edessä Blockfest-lavalla. Nuori mies on pukeutunut mustaan huppariin ja hänen sormuksia täynnä oleva kätensä on edessä kuin osoittamassa jotakin.
Räppäri Jaden Smith vaalean lilan screenin edessä Blockfest-lavalla. Nuori mies on pukeutunut mustaan huppariin ja hänen sormuksia täynnä oleva kätensä on edessä kuin osoittamassa jotakin. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Jaden Smith,Blockfest,musiikki

KEIKKA-ARVIO: Jaden Smith tarjoili Blockfest-yleisölle energisen ja viihdyttävän rapshow’n, joka ei kuitenkaan erottunut musiikillisesti nykyrapin kilpaillulla kentällä.

Blockfestien perjantai-illassa esiintyvä JadenWillin ja Jadan poika” Smith on mielenkiintoinen hahmo.

Vasta 21-vuotiaana mies on ehtinyt muun muassa näytellä lukuisissa eri elokuvissa ja tv-sarjoissa, perustaa oman vaatemerkin sekä tehdä hyväntekeväisyyttä muun muassa omalla Just Water -vesimerkillään ja vegaanisen I Love You -ruokajakelukärrynsä avulla.

Tunnettujen näyttelijöiden lapsena paineet suurista teoista ovat epäilemättä olleet läsnä jo pienestä pitäen, eikä nuorta miestä toimettomaksi jäämisestä voikaan syyttää.

Silti ehkä vaikuttavaa CV:täänkin paremmin Smith tunnetaan erikoisesta persoonastaan, joka on tullut yleisölle tutuksi etenkin hänen Twitter-tilinsä kautta.

Erikoisissa twiiteissään Smith on pohtinut esimerkiksi sitä, miten kaikkien kannattaisi jättää koulu kesken, jotta yhteiskuntamme olisi älykkäämpi, tai sitä, kuinka vastasyntyneet vauvat olisivat maailman viisaimpia, jos ne vain osaisivat puhua. Smithin twiiteistä on muodostunut oma instituutionsa, ja smithmäisiä twiittejä voi esimerkiksi luoda Jaden Smith Tweet Generatorilla, jonka työn jälki muistuttaa kovasti nuoren taiteilijan alkuperäiskirjoituksia.

Elokuisella Tampereella Jaden Smith, taitelijanimeltään nykyisin pelkkä Jaden, ei kuitenkaan ole erikoisten twiittiensä, tunnettujen vanhempiensa tai merkittävän hyväntekeväisyystyönsä vuoksi.

Smith on myös muusikko, ja yksi vuoden 2019 Blockfestien isoimmista ulkomaalaiskiinnityksistä.

Monet saattavat muistaa hänet vierailijana Justin Bieberin vuonna 2008 viisinkertaista platinaa myyneeltä Never say never -biisiltä. Kappaletta, jonka julkaisun aikaan Smith oli juuri täyttämässä 10 vuotta, ei kuitenkaan Blockfesteillä kuulla, sillä sittemmin artisti on julkaissut kaksi studioalbumia sekä mixtapeja omaa musiikkiaan. Toinen albumi Erys julkaistiin viime heinäkuussa.

Blockfest-yleisön villin vastaanoton perusteella Smithin lapsuudesta tuttua hittikappaletta ei kukaan edes osaa kaivata, sillä keikka on lähes tauotonta hyppimistä ja toistuvia moshpitejä alusta loppuun saakka.

Viimeistellyt visuaalit ja artistin into keikan parasta antia

Visuaalisuus ja vahva näkemys siitä, miltä Jaden Smithin tulisi näyttää, on hyvin vahvasti sidottuna hänen artistipersoonaansa. Siitä kertoo paitsi räppärin rooli muoti-ikonina ja vaatesuunnittelijana (hän on keikalla pukeutunut oman merkkinsä vaatteisiin), myös läpi keikan artistin taustalla pyörivät vaaleanpunasävyiset videot.

Niillä Smithin luoma Erys-hahmo seikkailee ympäri dystooppista Los Angelesin kaupunkia.

Räppäri Jaden Smith seisoo lavalla pää kallellaan kuuntelemassa yleisön reaktioita. Hänen kätensä ovat hänen rintansa edessä ja hän on ikään kuin vähän kyyristyneenä. Taustalla pinkit visuaalit.
Yleisönsä villinyt Jaden tarjoili myös visuaalisesti miellyttävän show'n. Räppäri Jaden Smith seisoo lavalla pää kallellaan kuuntelemassa yleisön reaktioita. Hänen kätensä ovat hänen rintansa edessä ja hän on ikään kuin vähän kyyristyneenä. Taustalla pinkit visuaalit. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Jaden Smith

Tyylikkäisiin, elokuvamaisiin videoihin keskittymällä saattaa jopa hetkeksi unohtaa olevansa keskellä loppuunmyytyä rapfestaria – jos siis onnistuu välttämään ilmassa lentäviä vessapaperirullia, vesipulloja ja kaljatölkkejä tai vieressä rytmikkäästi pomppivaa poikaporukkaa osumasta itseensä.

Musiikillisesti Smith on aikansa tuote.

Hänen kappaleensa ovat synkkäsävyisiä, autotune-maustettuja ja genrerajoja venyttäviä rapbiisejä, joista ei kertosäkeeseen johtavia nostatuksia ja moshpit-kelpoisia droppeja puutu. Inspiraatiota hän on ottanut niin Kanye Westin My Beautiful Dark Twisted Fantasysta kuin Frank Oceanin Blondestakin.

Kappaleet, kuten Goku, Batman tai I-drip-or-is eivät välttämättä eroa merkittävästi muiden tällä hetkellä parikymppisten alakuloisten räppäreiden materiaalista, mutta Blockfest-yleisölle sillä ei ole väliä. Yleisö hyppii, huutaa ja tanssii mukana yhtä energisesti esitettävästä kappaleesta riippumatta.

Myös Smithin live-esiintyminen seuraa kaavaa, joka on viime vuosina muodostunut räppikeikkojen vakioksi. Lavalla hän hyppii tasajalkaa, juoksentelee ja huutaa kappaleidensa tahtiin. Sekä tietysti kehottaa yleisöä moshpittaamaan.

Kun Smith huutaa “open the fucking moshpit” – niin kuin hän tekee monta kertaa keikan aikana – moshpit todella avataan, ja pääasiassa teini-ikäisistä rapin ystävistä koostuva juhlakansa valmistautuu hyppimään voimalla ringissä toisiaan kohti.

On hänellä taskussa ihan oma keikkatemppunsakin: esittäessään K-nimisen kappaleensa Smithin käteen isketään parranajokone, jolla hän ajaa lyhyet hiuksensa vielä lyhyemmiksi.

Ja yleisö mylvii riemusta.

Räppäri Jaden Smith räppää Blockfestin lavalla käsi ojennettuna eteenpäin. Taustalla sinertävät visuaalit.
Jaden-nimellä esiintyvä Jaden Smith on myös hyväntekijä, vaatesuunnittelija ja tyyli-ikoni. Räppäri Jaden Smith räppää Blockfestin lavalla käsi ojennettuna eteenpäin. Taustalla sinertävät visuaalit. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Jaden Smith,Blockfest,musiikki

Artisti on silminnähden otettu saamastaan vastaanotosta. Smith on lavalla yhtä hymyä, ja useampaan otteeseen hän äityy kehumaan suomalaisyleisöä.

– Tämä on ollut mahtava keikka. Suosikkikeikkani uuden albumini julkaisun jälkeen, räppäri iloitsee.

Merkittävämpi esikuvana kuin muusikkona

Smithin mielenkiintoisinta musiikillista laitaa edustava Summertime in Paris tuo kaivatun rauhoittumishetken kaiken hyppimisen ja törmäilyn keskelle. Yhdessä siskonsa Willow'n kanssa tehty kesäslovari on kaunis rakkauslaulu, josta on riisuttu kaikki se hip hop -skeneen liitettävä uho, joka suurella osalla Jadenin muuta materiaalia on läsnä.

Kappale on selvästi tärkeä myös artistille itselleen, joka laskeutuu Willow'n säkeistön ajaksi polvilleen lavalle nauttimaan hetkestä.

Se on kuitenkin tyyntä myrskyn edellä, sillä Blockfesteille ei ole tultu tanssimaan hitaita, ja Smith tietää sen. Loppukeikka onkin tiukkaa hypytystä ja heiluvia käsiä artistin kaikkein jättimäisimmän hitin, Iconin, viimeisiin säveliin asti.

Smith pyytää yleisöä avaamaan moshpitin vielä kerran, koska “tämä on todella erityinen hetki”. Yleisö tottelee, kuten arvata saattaa.

Räppäri Jaden Smith seisoo lavalla mikkikäsi ja toinen jalka ilmassa hampaat esittelevä virnistys kasvoillaan. Takana skriinillä pinkkejä kuvioita.
Hyväntuulinen artisti hyppi ja huudatti yleisöään koko 45-minuuttisen keikkansa alusta loppuun. Räppäri Jaden Smith seisoo lavalla mikkikäsi ja toinen jalka ilmassa hampaat esittelevä virnistys kasvoillaan. Takana skriinillä pinkkejä kuvioita. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Jaden Smith,Blockfest,musiikki

Räppäri hyppii lavalla johdattaen tuhannet keikkaansa seuraavat fanit vielä yhteen yhteiseen tanssihetkeen raskaasti ja synkkänä vyöryvän Iconin tahtiin.

I am just an icon living, Smith huutaa mikkiinsä.

Kappaleen sanoitukset on helppo allekirjoittaa.

Vaikka muusikkona Smith ei ainakaan toistaiseksi ole onnistunut luomaan mitään ennenkuulumatonta, hän on kiistatta jo 21-vuoden iässä omanlaisensa ikoni, jolta uskaltaa tulevaisuudessa odottaa oikeastaan mitä tahansa.

YleX on Blockfestin mediakumppani.