Hyppää pääsisältöön

“Oikeutta Rockylle” -kampanjan jälkeen: mistä Blockfestien tulisimman keikan heittäneen Asap Rockyn rikoskohussa oikeastaan oli kyse?

Liekkipaitaan pukeutunut Asap Rocky katsoo suoraan kameraan Blockfest-lavalta. Kuva on otettu yläviistoon ja rajattu artistin vyötäröstä alaspäin.
Liekkipaitaan pukeutunut Asap Rocky katsoo suoraan kameraan Blockfest-lavalta. Kuva on otettu yläviistoon ja rajattu artistin vyötäröstä alaspäin. Kuva: Nelli Kenttä, YleX A$AP Rocky,musiikki,Blockfest

Asap Rocky täytti tamperelaisyleisön toiveet tarjoillessaan Blockfestien kovimmat rapjuhlat. Samalla hän osoitti selviytyneensä suuret mittasuhteet saaneesta rikoskohusta voittajana – tuomiostaan huolimatta.

Asap Rocky on epäilemättä koko Blockfestien odotetuin artisti. Ei siksi, että hän olisi tämän hetken suosituin rapmuusikko, vaan siksi, että yleisö sai loppuun asti jännittää, nähdäänkö yhdysvaltalaisräppäri todella ilmielävänä Ratinan pimenevässä illassa.

Jännittäminen oli perusteltua. Heinäkuun alusta elokuun alkuun Ruotsissa vangittuna pidetty Asap Rocky tuomittiin vain kaksi päivää ennen festareita pahoinpitelystä. Tuomio on ehdollinen eikä artistia olla sulkemassa telkien taakse – ellei hän palaa Ruotsiin ja syyllisty siellä uudelleen rikokseen.

Asap Rockya pidettiin tutkintavankeudessa yhteensä 31 päivää. Kesken kiertuetta tapahtunut vangitseminen on tarkoittanut räppärille arviolta yli 1,6 miljoonan euron arvosta menetettyjä tuloja.

Voisi kuvitella, että paluu Ruotsin naapurimaahan näin pian vapautumisen jälkeen olisi Rockylle epämiellyttävä kokemus. Kansainväliset supertähdet ovat peruneet keikkojaan Suomessa tänä kesänä pienemmistäkin syistä.

Mutta siinä hän nyt on: 30-vuotias Rocky, oikealta nimeltään Rakim Mayers. Kesän 2019 puhutuin rap-artisti on kuin onkin noussut Blockfest-lavalle perjantain viimeisenä esiintyjänä.

Tai... kai se on hän? Ensimmäiset kolme kappaletta rap-artisti esiintyy lavan peittävän valkoisen kankaan takana, jolloin hänestä on nähtävissä tupaten täyden Ratinan stadionin yleisöön vain siluetti. Epäuskoisimmat pohtivat enemmän tai vähemmän tosissaan, onko lavalla todella itse Rocky.

Lopulta kangas tiputetaan lavan edestä. Kun räppäri vielä riisuu kasvoiltaan uusimman Testing-albuminsa teemaan sopivan hiihtomyssyn, ei hänen henkilöllisyyttään tarvitse enää epäillä.

Asap Rocky on Tampereella ja hän on elämänsä vedossa.

Asap Rocky täyteen ahtautuneen Blockfest-yleisömn edessä lavalla. Kuva on otettu kaukaa, oikean artistin vierellä näkyy hänen kuvansa screenillä moninkertaisena.
Asap Rocky sai esiintyä täydelle Ratinalle. Asap Rocky täyteen ahtautuneen Blockfest-yleisömn edessä lavalla. Kuva on otettu kaukaa, oikean artistin vierellä näkyy hänen kuvansa screenillä moninkertaisena. Kuva: Nelli Kenttä, YleX A$AP Rocky,Blockfest,yleisö,musiikki

Trump twiittasi ja julkkikset boikotoivat

Asap Rockyn rikostutkinta on ollut tänä kesänä medioiden kestoaihe. Myös YleX Music -tubekanavalta löytyy video, jolla räppärin rikostutkinnan vaiheet käydään kattavasti läpi.

Tukholmaan kesäkuun lopussa keikkaa varten saapunut Rocky joutui seurueineen kahden nuoren miehen seuraamiksi ja provosoimiksi. Tilanne kärjistyi kun Rocky ja kaksi muuta miestä pahoinpitelivät toisen seuranneista miehistä. Räppäri itse perusteli toimiaan itsepuolustuksella.

Pahoinpitelystä seurasi kohua herättänyt tutkinta ja oikeuskäsittely. Se sai osakseen poikkeuksellisen laajaa kansainvälistä mediahuomiota, sekä monet julkisuuden henkilöt ja tavalliset fanit barrikadeille.

Eivätkä fanit unohda. Kuten Rockyn ensimmäisellä vapautumisensa jälkeisellä keikalla, myös Suomessa yleisö huuteli rytmikkäästi “Fuck Sweden!” show'n aikana.

Muun muassa Justin Bieber ja Nicki Minaj käyttivät postauksissaan räppärille oikeutta vaativia, laajalle levinneitä hashtageja, kuten #FreeAsap ja #JusticeforRocky.

Lisäksi useat artistit, kuten Tyler, the Creator, Schoolboy Q ja Blockfesteillä esiintynyt Jaden uhosivat somekanavillaan, etteivät aio esiintyä Ruotsissa enää koskaan.

Myös Blockfest jakoi artistin vapauttamista vaativan kuvan Instagramissaan. Festivaalin vastaava tuottaja Kalle Kallonen ei halunnut tuomion julkistuksen jälkeen kommentoida, miksi kyseinen kuva päätettiin julkaista Blockfestin tilillä kesken olevan tutkinnan aikana. Aamulehden haastattelussa Kallonen totesi räppärin tehneen Ruotsissa tyhmästi ja oikeuden tehneen päätöksensä.

Rockyn tutkintavankeutta tunnuttiin pitävän poikkeuksellisen pitkänä, ja sille väläyteltiin myös rasistisia motiiveja.

Esimerkiksi valkoihoinen räppäri G-Eazy tuomittiin vuonna 2018 Ruotsissa huumausaine- ja pahoinpitelyrikoksesta ehdolliseen vankeuteen lyötyään järjestyksenvalvojaa ja jäätyään kiinni kokaiinin käytöstä. Hän selvisi tapauksesta ilman tutkintavankeutta tai maastapoistumiskieltoa. Muun muassa G-Eazy itse ja näyttelijä Jada Pinkett-Smith pitivät tapausta osoituksena valkoisesta etuoikeudesta.

Asap Rocky Blockfest-lavalla. Artistista näkyy tumma, punainen silhuetti kun hän seisoo oman screenille heijastetun kuvansa edessä.
Asap Rockya tuettiin julkisesti myös aloitteella, joka pyrki vapauttamaan tutkintavankeudessa olleen räppärin. Asap Rocky Blockfest-lavalla. Artistista näkyy tumma, punainen silhuetti kun hän seisoo oman screenille heijastetun kuvansa edessä. Kuva: Nelli Kenttä, YleX A$AP Rocky,musiikki,Blockfest

Yhden maailman seuratuimmista pariskunnista muodostavat Kanye West ja Kim Kardashian olivat yhteydessä itse Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin, joka otti sydämensä asiaksi vapauttaa Rockyn “epäinhimillisiksi” kutsutuista vankilaolosuhteistaan.

Presidentti jopa tarjoutui itse maksamaan takuut räppärin vapauttamiseksi. Trump myös lähetti Rockyn oikeudenkäyntiin panttivankineuvottelijansa Robert C. O’Brienin, jonka oli tarkoitus “tuoda Asap Rocky kotiin”. Twitterissä politiikkaa tekevän presidentin pyrkimykset auttaa räppäriä herättivät paljon huomiota, mutta pääasiassa siihen suhtauduttiin Trumpin yrityksenä kosiskella Yhdysvaltain tummaihoista yhteisöä puolelleen.

Kaikkein kovaäänisimpien viesti oli yksimielinen: ruotsalainen oikeusjärjestelmä teki väärin pitäessään Rockya vangittuna niin pitkään ja niin epämiellyttävissä oloissa. Sekä Kronobergin vankilan johtaja että Rockyn asianajaja kumosivat huhut huonoista vankilaolosuhteista.

Tuomio on annettu, Asap Rocky on syyllinen

Elokuun 14. päivän tuomion julkistusta seurattiin hetki hetkeltä niin uutismedioissa kuin somessakin. Kahden vuoden ehdollinen rangaistus nousi otsikoihin ympäri maailmaa.

Asap Rocky kommentoi lopputulosta pettyneenä omalla Instagram-tilillään, ja hänen asiananajansa Slobodan Jovovic totesi medialle, ettei usko artistin valittavan tuomiosta.

– En tiedä, onko hänellä voimaa ja kestävyyttä käydä tätä läpi vielä kerran.

Eikä valitukselle kovin painavaa syytä olisikaan. Luvassa ei ole vankeutta, eivätkä yhteensä noin kymmeneen tuhanteen euroon nousevat korvaukset uhrille ja hänen asianajajalleen tuskin hetkauta miljonääriartistin budjettia niin, että oikeusrumbaan olisi syytä lähteä uudelleen.

Mutta oliko räppärin saamassa syytteessä jotakin epäilyttävää? Onko syytä uskoa, että Asap Rockyn ihmisoikeuksia rikottiin?

– En näe siinä mitään laajempaa ihmisoikeusnäkökulmaa, tämä on ihan normaali tapa käsitellä tämän tyyppisiä asioita, luovien alojen juristi Antti Innanen Dottir-asianajotoimistosta toteaa.

Useita luovan alan firmoja työssään edustava Innanen ei itse ole rikosoikeudellisten kysymysten kanssa päivittäisessä tekemisessä, mutta hän on seurannut poikkeuksellista mediahuomiota saanutta tapausta erityisellä mielenkiinnolla.

Hän uskoo, että Asap Rockyn rikostutkimus sai osakseen huomattavasti mittasuhteitaan suurempaa huomiota räppärin julkisesta asemasta johtuen.

– Oikeudellisesti siinä ei ole mitään kauhean merkittävää tai yllättävää mielestäni.

Räppäri Asap Rocky lavalla valtavan yleisömeren edessä Blockfesteillä. Kuva on lavan valojen vuoksi keltainen sävyltään.
Asap Rocky esiintyi Blockfesteillä hyväntuulisena ja energisenä. Räppäri Asap Rocky lavalla valtavan yleisömeren edessä Blockfesteillä. Kuva on lavan valojen vuoksi keltainen sävyltään. Kuva: Nelli Kenttä, YleX A$AP Rocky,Blockfest,musiikki

Vaikka kuukauteen venynyt tutkintavankeus kuulostaa pitkältä ajalta, näkee Innanen sille selkeät perusteet. Uhrista löytyneiden naarmujen perusteella pahoinpitelyssä epäiltiin käytetyn aseena pulloa, mikä olisi tehnyt pahoinpitelystä vakavamman kuin alkuun oli ajateltu.

– Pulloepäilyksen takia tapaus on tutkittu erityisen perusteellisesti, ja häntä on pidetty vangittuna sen aikaa kun sitä on tutkittu. Saattaa olla, että on ajateltu, että siinä on kysymys vielä törkeämmästä pahoinpitelystä.

Innanen muistuttaa, että kaikkia tutkinnallisia asioita ja niiden taustoja ei olla voitu kertoa julkisuuteen, ja pitkä tutkinta-aika on merkki vain siitä, että se tehtiin perusteellisesti.

– Artistihan on julkaissut Instagramissa videota välikohtauksesta ja TMZ:ssa on ollut videoita. Tapahtumien kulku näyttää näidenkin videoiden perusteella hyvin erilaiselta, hän kuvailee.

Esimerkiksi G-Eazyn pahoinpitelyrikoksessa ei ollut näyttöä mahdollisesta kättä pidemmästä, ja siksi Innanen uskoo, että tapaus on ollut nopeampi selvittää. Hän myös huomauttaa, että kukin epäilys on käsitelty tapauskohtaisesti eivätkä ne näin ollen ole vertailukelpoisia.

– Ei ole mitään syytä tai intressiä pitää henkilöä vangittuna sen enempää kuin on pakko, Innanen lisää.

Juristi sanoo, että vaikka hänellä ei ole ruotsalaisen oikeuskäsittelyn mediaanipituudesta tietoa, on pohjoismaalainen oikeuskäytäntö samankaltainen niin Suomessa kuin länsinaapurissakin. Takuilla ei vapautta voi ostaa, ja maastapoistumiskielto asetetaan, mikäli on syytä epäillä, että epäilty aikoo lähteä maasta tai muilla keinoin tutkimuksia hidastaa.

Asap Rocky käänsi pahoinpitelytuomion voitokseen

Jenkkiräppärin tahtiin hyppivää ja moshpiteihin yltyvää Blockfest-yleisöä seuratessa on päivänselvää, että rikoskohulla on ollut vaikutuksensa – Asap Rockyn hyväksi.

Tiiviisti pakkautunutta yleisöä Asap Rockyn Blockfest-keikalla.
Blockfest-yleisöä ei räppärin rikostuomio haitannut. Tiiviisti pakkautunutta yleisöä Asap Rockyn Blockfest-keikalla. Kuva: Nelli Kenttä, YleX A$AP Rocky,Blockfest,musiikki,yleisö

Vaikka räppäri on nauttinut suosiota Suomessa jo aiemmin täällä esiintyessään, toivat kesän tapahtumat perjantaiseen keikkaansa oman, vahvan jännitteensä. Rockyn suurimpien hittien, kuten Praise the Lord (Da Shine), Fucking Problems ja A$AP Forever, lisäksi yleisö on selvästi tullut myös todistamaan omin silmin ja korvin, miten vankeudestaan vapautettu artisti aikoo kokemaansa lavalla käsitellä.

Ne festarikävijät, jotka odottavat räppärin yhtyvän mukaan yleisön Ruotsille haistatteluhuutoihin tai alkavan avautua länsinaapurin oikeusjärjestelmästä, joutuvat pettymään.

Silminnähden hyväntuulinen ja vapautunut artisti keskittyy tarjoilemaan tannerta tärisyttävän rapshow’n turva-aitoja kaatavine moshpitteineen – ilman katkeraa kommentointia kokemuksistaan.

Sen sijaan hän osoittaa kypsyyttä ja huomaavaisuutta artistina pysäyttäessään Asap Ferg -laina Plain Janen kesken huolehtiakseen eturivissä pyörtyneestä fanista.

Rocky paitsi kutsuu lääkintähenkilökunnan paikalle, myös puhuttelee nuorta naista lempeästi ja kehottaa häntä tokenemaan, jotta juhlat voisivat jatkua. Samalla hän ihmettelee innoissaan yleisölle, kuinka hänen keikallaan voi olla niin kova meininki, että ihmiset pyörtyilevät.

Hän myös näyttää, että pystyy jo nauramaan rikoskohulleen ja omalle toiminnalleen.

– Hei, ei tapella siellä, juuri siitä syystä jouduin telkien taakse! Hoitakaa se moshpitissä, Rocky huutaa lavalta naureskellen.

Räppäri Asap Rocky Blockfest-lavalla. Päällä räppärillä on keltamustapunainen liekkipaita, taustalla näkyy hänen kuvansa suurena screenillä.
Kesän 2019 tapahtumien vuoksi Asap Rocky on nyt tunnetumpi kuin koskaan aiemmin. Räppäri Asap Rocky Blockfest-lavalla. Päällä räppärillä on keltamustapunainen liekkipaita, taustalla näkyy hänen kuvansa suurena screenillä. Kuva: Nelli Kenttä, YleX A$AP Rocky,musiikki,Blockfest

Tuomitun väkivaltarikollisen sijaan räppäri on yleisön silmissä kuin virheistään oppinut feeniks-lintu, joka nyt opettaa myös fanejaan purkamaan aggressionsa tappelemisen sijaan rapkeikoille omaksuttuissa moshpiteissa. Vastoin odotuksia hän on onnistunut kääntämään koko kohun voitoksi.

Kun Rocky keikan loppupuolella sanoo yleisölleen kiitollisena, ettei haluaisi olla missään muualla juuri nyt, on hymyilevää artistia helppo uskoa. Mukana huutavaa ja pomppivaa Blockfest-kansaa seuratessa on selvää, että tunne on molemminpuolinen.

Ja se on ennen kaikkea Asap Rockyn itsensä, ei presidentti Trumpin, Ruotsia boikotoivien artistien tai #JusticeforRocky-julkkisten ansiota.

YleX on Blockfestin mediakumppani.