Hyppää pääsisältöön

Unohditko mitä piti sanoa? Ei hätää – kyseessä on mielesi, joka haluaa sinun keskittyvän olennaiseen

Pöllö saalistamassa.
Pöllö saalistamassa. Kuva: Pixabay Pöllö

Ole kiitollinen huonolle muistillesi. Se on verraton apuri, joka auttaa sinua toimimaan optimaalisesti.

Muistin neurobiologinen tutkimus on tähän asti keskittynyt pitkälti muistamiseen. Huutava vääryys unohtamisen kannalta. Unohtamisella on nimittäin muistin toiminnassa vähintäänkin yhtä tärkeä rooli kuin muistamisellakin. Maineen palautus onkin paikallaan.

Unohtamista on monta laatua ja passiivinen unohtaminen on toki erittäin tutkittua. Mutta aivot myös joutuvat aktiivisesti unohtamaan, jotta kykenisivät muistamaan. Neuron -lehdessä vuonna 2016 ilmestynyt tutkimus osoittaa, että aivojen hermosto aktiivisesti deletoi muistoja.

Itse asiassa meidän pitäisi puhua muistamisen ja unohtamisen sijasta aivan uusin käsittein. Aivojemme kannalta on nimittäin yks hailee onko niiden toiminta meidän mielestämme "muistamista" tai "unohtamista". Niillä kun on aivan muu tehtävä – valintojen tekeminen.

Aktiivinen unohtaminen tekee joustavaksi päätöksentekijäksi

Muistin toiminnan kannalta olennaista onkin tutkijoiden mukaan jako pitkäkestoiseen tallettamiseen (persistence), eli "muistamiseen" ja lyhytkestoiseen tallettamiseen (transience), joka siis määritellään "unohtamiseksi".

Muistin lyhytkestoisuus on tutkimuksen mukaan vallitsevaa etenkin ympäristöissä joissa muutoksia ja melua on paljon. Muistin tehtävä on olla ohjaamassa järkevää päätöksentekoa, joten lyhytaikainen yksityiskohtien tallettaminen on muistin kannalta optimaalisinta.

Lyhytaikaisuus tekee ihmisen toiminnan joustavaksi, sillä epäolennaista ja vanhentunutta tietoa poistuu. Olennaista on myös yleistysten tekeminen, joiden pohjalta on helpompi toimia ja ennakoida tulevaisuutta.

Kukapa edes haluaisi muistaa montako mustikkaa aamupuuroon lensi, työmatkan vihreiden valojen määrän, lounaan buffet-pöydän tarjonnan, autojen rekisterinumerot kotimatkan aikana, kuntosalin vaatekaapin numeron ja niin edelleen. Tässä suhteessa unohtaminen ei ole lainkaan huonompi taito.