Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Bellingcat ja totuus – tutkiva kansalaisjournalismi ravistelee paljastuksillaan

Kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmä on paljastanut monia maailmanlaajuisia salaisuuksia.
Kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmä on paljastanut monia maailmanlaajuisia salaisuuksia. Kuva: Submarine Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Bellingcat ja totuus

TV1 torstaina 29.8.2019 klo 19.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 1.9. klo 13.00, Areenassa

Kansainvälinen tutkivan journalismin Bellingcat-verkosto on tehnyt monia paljastuksia kuten MH17-koneen kohtalo Ukrainassa, Syyrian iskut ja Skripalien myrkytys Britanniassa.

Kansalaisjournalistien ryhmän jäsenillä on työkaluinaan älypuhelimet, sosiaalinen media ja valtava määrä informaatiota, joka on netissä kenen hyvänsä ulottuvilla. Eri puolilla maailmaa toimivat vapaaehtoiset osaavat kerätä ja hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa.

Ryhmän jäsenet kokoavat valtavaa palapeliä, joka vaatii aikaa ja taitoa. He ottavat suuren riskin selvittäessään monimutkaisia, suurvaltojakin koskevia tilanteita.

Brittibloggarin perustama ryhmä

Bellingcat-ryhmän on perustanut itseoppinut, englantilainen bloggari Eliot Higgins, joka työttömäksi jäätyään ryhtyi penkomaan Syyrian sotaa.

”Minua kiinnosti, miten USA:n ulkopolitiikka vaikuttaa maailmaan. Kun some yleistyi vuoden 2008 paikkeilla, saimme älypuhelimet. Oli helppo ottaa kuvia ja jakaa ne heti maailmalle. – Se oli vallankumouksellista”, Higgins kertoo.

Vuonna 2014 perustettu ryhmä oli alkuun harrastajatutkijoiden löyhä verkosto, joka alkoi sittemmin toimia järjestelmällisesti ja ryhtyi hyödyntämään vapaaehtoisten erikoistaitoja. Nyt ryhmässä on kymmenen kokoaikaista työntekijää, ja kymmenet ihmiset eri puolilla maailmaa avustavat tutkimustyössä.

Suomalainen mukana Bellincatissa

Bellingactin verkostossa on mukana suomalainen Veli-Pekka Kivimäki. Hän on seurannut Ukrainan konfliktia alusta alkaen, ja on ollut merkittävässä roolissa malesialaisen matkustajakoneen MH17 kohtalon selvittämisessä.

Kivimäki tutki MH17:n alas ampuneen Buk-ilmatorjuntaohjusajoneuvon reittejä. Ohjusajoneuvon liikkeet alkoivat hahmottua geopaikannuksen avulla. Menetelmä perustuu netistä löytyviin valokuviin ja videoklippeihin.

Bellingcat tuli tutkimuksissaan ensimmäisenä siihen lopputulokseen, että MH17-matkustajakone ammuttiin alas Venäjältä tuodulla Buk-ohjuslavetilla.

Bellingcatin verkostoon Kivimäki osallistuu päivätyönsä ohessa. Hän työskentelee puolustusvoimissa ja tekee parhaillaan Maanpuolustuskorkeakouluun väitöskirjaa sosiaalisen median käytöstä tiedonhankinnassa.

Kansalaistutkinnan rooli oikeudessa

Hollantilainen dokumentti Bellingcat ja totuus tutustuu kansalaisjournalistien ryhmään sekä taisteluun riippumattoman journalismin puolesta valeuutisten ja valheiden maailmassa. Miksi verkosto onnistuu tehtävässään jopa perinteisiä uutistoimituksia paremmin?

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC antoi kesällä 2017 ensimmäisen pidätysmääräyksen, joka perustui pitkälti sosiaalisesta mediasta saatuihin tietoihin. Kyseessä oli teloituksiin syyllistynyt libyalainen komentaja Mahmoud al-Werfalli, jonka toimintaa Bellingcat on tutkinut.

”Minua kiinnostaa kansalaistutkinnan käyttö oikeuden ja vastuun hyväksi. Edessä lienee siltä osin suurin ja tärkein muutos. Verkossa on valtavasti todistusaineistoa, jonka käytöstä on herännyt paljon kysymyksiä”, Bellingcatin Eliot Higgins pohtii.

Bellingcat – Truth In a Post-Truth World. Käsikirjoitus ja ohjaus: Hans Pool. Tuotanto: Submarine/VPRO, Alankomaat, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.