Hyppää pääsisältöön

Knallin ja sateenvarjon ensimmäinen jakso jyrättiin erehdyksessä – muttei Ylen vaan BBC:n virheestä

Lars sekä Aila Svedberg ja Edward Taylor Lontoossa vuonna 1983.
Lars sekä Aila Svedberg ja Edward Taylor Lontoossa vuonna 1983. Lars sekä Aila Svedberg ja Edward Taylor Lontoossa vuonna 1983. Kuva: Yle/Rauni Ranta Lars Svedberg,Aila Svedberg,Edward Taylor

Alkujaan brittiläisen radiosarjan isän Edward Taylorin alkuperäisenä ajatuksena oli, että Knalli ja sateenvarjo ammentaisi huumorinsa yleisradioyhtiön väen epäpätevyyksistä. Suomalaisen Knallin ohjaaja Lars Svedberg ja toimittaja Rauni Ranta tapasivat Taylorin Lontoossa jouluna 1983.

Sarja sai alkunsa Englannissa vuonna 1962, jolloin Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:ssä työskenteli koomikko Richard Murdoch. Monissa menestysohjelmissa naurattanut Murdoch oli tuolloin väliaikaisesti ilman työtä ja hän pyysi Tayloria kirjoittamaan jotain itselleen. Taylor alkoi pohtimaan mikä olisi hauskin mahdollinen ympäristö, mihin sijoittaa tarinansa.

"Hauskin ympäristö minkä tiesin, missä kaikki koko ajan tekevät erehdyksiä ja missä on ihmisiä jotka tekevät työn ja sitten muita, paljon tärkeämpiä ihmisiä, jotka eivät tiedä miten tämä työ tulisi tehdä, oli BBC", Taylor kertoo vuoden 1983 haastattelussa.

Päätös sarjan esittämisestä syntyi BBC:n normien mukaan hyvin nopeasti. Siihen meni yli vuosi koejakson äänittämisen jälkeen.― Edward Taylor

"Tietenkään en voinut myydä BBC:lle komediasarjaa, joka pilkkaisi BBC:tä. Siksi ajattelin, että lähinnä BBC:tä tässä suhteessa olisi valtion virkamieskoneisto. Ihmiset sen palveluksessa ovat aina olleet suuren yleisön naurun kohteina ja niin sijoitin henkilöni ministeriöön."

Syntyi The Men from the Ministry, Ministeriön miehet, jota esitettiin BBC:llä vuosina 1962–1977.

"Päätös sarjan esittämisestä syntyi BBC:n normien mukaan hyvin nopeasti", Taylor muistelee. "Siihen meni yli vuosi koejakson äänittämisen jälkeen."

Kuunnelmasarjan ensimmäisen koejakson kohtalo voisi olla kuin suoraan Knallista ja sateenvarjosta. Kun päätös sarjan käynnistämisestä vihdoin saatiin, oli koejakso kadonnut. Perusteellisten tutkimusten jälkeen huomattiin, että pilottijakson nauha oli pyyhitty tyhjäksi, koska se oli sekoitettu kiinalaista runoutta sisältävään nauhaan joka taas oli määrätty tyhjennettäväksi.

Näin jälkipolville ei ole säästynyt mitään todistetta sarjan kaikkien aikojen ensimmäisestä jaksosta. Tapahtumaketjun myötä joku BBC:n Hamilton-Jones tai Lamm sai varmasti joko ylennyksen tärkeämpiin töihin tai vähintäänkin siirrettiin arkistotehtäviin Ulko-Hebrideille.

Käsikirjoittaja Edward Taylor kuvattuna Lontoossa.
Käsikirjoittaja Edward Taylor kuvattuna Lontoossa. Käsipuolissaan Taylorilla toimittaja Rauni Ranta (vas.) ja Mildredin suomalainen näyttelijä Aila Svedberg. Käsikirjoittaja Edward Taylor kuvattuna Lontoossa. Kuva: Yle/Rauni Ranta Knalli ja sateenvarjo,Yle Elävä arkisto,Edward Taylor,Aila Svedberg

Kuunnelmasarja päätyi Suomeen ja Yleisradion ohjelmistoon kun ohjaaja-toimittaja Rauni Ranta löysi työhuoneensa komerosta 1979 nipun ruotsinkielisiä käsikirjoituksia.

Ruotsissa sarjan käännösversio oli saanut nimen I plommonstop och paraply. Melko sanatarkasti siis Knalli ja sateenvarjo.

Knalli ja sateenvarjo nousi lopulta Suomessa vielä huomattavamman suosituksi kuin alkuperäissarja kotimaassaan ja Edward Taylor kirjoitti myöhemmin uusia jaksoja ihan vain suomalaisyleisölle. Suomessa sarjaa tehtiin vuodesta 1979 vuoteen 2008 ja radiossa sarjan viimeisin uusintakierros kuultiin vuonna 2010.

Suomen lisäksi Knallia ja sateenvarjoa on esitetty myös Australiassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Alkuperäissarjaa taas on lähetetty käytännössä katsoen koko maailman laajuisesti BBC:n ulkomaanpalvelun kautta.

"Se mikä kiinnostaa minua kovin, on että ulkomailla, Ministeriön miehiä toisille kielille käännettäessä, tapahtumapaikkana on edelleen Englanti ja Lontoo, eikä esimerkiksi Suomi", Taylor miettii.

Pekka Autiovuori (Lamm) ja Kauko Helovirta (Hamilton-Jones) äänitysstudiossa.
Pekka Autiovuori (Lamm) ja Heikki Nousiainen (Lennox-Brown) äänitysstudiossa. Pekka Autiovuori (Lamm) ja Kauko Helovirta (Hamilton-Jones) äänitysstudiossa. Kuva: Yle Pekka Autiovuori,Kauko Helovirta,Knalli ja sateenvarjo,Yle Elävä arkisto
Kauko Helovirta (Hamilton-Jones) radion kuunnelmastudiossa.
Kauko Helovirta (Hamilton-Jones) radion kuunnelmastudiossa. Kauko Helovirta (Hamilton-Jones) radion kuunnelmastudiossa. Kuva: Yle Kauko Helovirta,Yle Elävä arkisto,Knalli ja sateenvarjo
Hamilton-Jones (Kauko Helovirta), Lamm (Pekka Autiovuori), Mildred (Aila Svedberg) ja Sir Henry (Yrjö Järvinen) vuonna 1979 kuvattuna.
Hamilton-Jones (Kauko Helovirta), Lamm (Pekka Autiovuori), Mildred (Aila Svedberg) ja Sir Henry (Yrjö Järvinen) vuonna 1979 kuvattuna. Hamilton-Jones (Kauko Helovirta), Lamm (Pekka Autiovuori), Mildred (Aila Svedberg) ja Sir Henry (Yrjö Järvinen) vuonna 1979 kuvattuna. Kuva: Yle Kauko Helovirta,Pekka Autiovuori,Aila Svedberg,Yrjö Järvinen,Knalli ja sateenvarjo,Yle Elävä arkisto

Rakastettua Knalli ja sateenvarjo -sarjaa on julkaistu vuodesta 2017 Yle Areenaan kuunneltavaksi. Jaksot ovat kuunneltavissa ja ladattavissa Areenasta aina vuoden ajan julkaisupäivänsä jälkeen.