Hyppää pääsisältöön

"Olin ylpeä, kun voitin laulufobiani" – Anna Calvia verrataan Nick Caven ja PJ Harveyn kaltaisiin tähtiin

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä-kitaristi Anna Calvi esiintymässä Englannissa vuonna 2019.
Anna Calvi esiintyi heinäkuussa 2019 Latitude-festivaaleilla Englannissa. Brittiläinen laulaja-lauluntekijä-kitaristi Anna Calvi esiintymässä Englannissa vuonna 2019. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press KulttuuriCocktail,Anna Calvi

Omia musiikillisia polkujaan kulkeva Anna Calvi on yksi tämän hetken kiinnostavimpia artisteja. Hän on hakenut vaikutteita useasta eri musiikkigenrestä, rajoja kaihtamatta. Näin on syntynyt soundi, jota verrataan Nick Caven ja PJ Harveyn kaltaisiin supertähtiin. Kaiken lisäksi Calvi nousee rockin kitarasankarien pitkän perinteen jatkajaksi. KulttuuriCocktail sai Anna Calvin haastattelun juuri ennen Helsingin keikkaa.

Sähkökitaralla on ollut rock-musiikissa toteemin asema. Sen soittajat ovat olleet bändien keulakuvia heti laulajien perässä ja heidän päälleen on puettu sankarinviittoja joskus jopa herkemmin kuin laulajien.

B. B. Kingin, Jimi Hendrixin, Keith Richardsin, Eric Claptonin ja monien muiden kitarasankarien listan jatkoksi voi sovitella Anna Calvia. Hänen omalaatuisessa musiikissaan on kuultu vaikutteita flamencosta oopperaan.

Calvi syntyi vuonna 1980 Lontoossa. Hän alkoi opetella viulunsoittoa kuusivuotiaana, mutta lumoutui sähkökitarasta kahdeksanvuotiaana. Pian hän jo teki soitostaan päällekkäisäänityksiä kaksipesäisellä kasettinauhurilla.

Hendrix ja jazzkitaristi Django Reinhardt olivat varhaisia vaikuttajia, mutta toisaalta myös impressionistiset säveltäjät Ravel ja Debussy. Nuori Calvi innostui monenlaisista musiikeista ja pyrki luomaan niiden tunnelmat sähkökitaralla.

– Teininä etsin musiikkia, johon voisin samastua. Patti Smithin Horses-levy oli tosi vahva. Smith ei yrittänyt miellyttää ketään eikä pyydellyt anteeksi, Calvi muistelee.

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä-kitaristi Anna Calvi poseeraa.
Brittiläinen laulaja-lauluntekijä-kitaristi Anna Calvi poseeraa. Kuva: ©Maisie Cousins KulttuuriCocktail,Anna Calvi

Calvi opiskeli kitaraa ja viulua Southamptonin yliopistossa ja valmistui sieltä vuonna 2003. Hän elätti itsensä antamalla kitaratunteja ja perusti bändejä, joista ei paljon kuultu. Esikoislevy julkaistiin vuonna 2011, kun hän oli jo kolmikymppinen.

– Pääsyy oli, että aloin laulaa vasta reilusti yli kaksikymppisenä. Olin ylpeä, kun voitin laulufobiani. On aina hyvä kohdata pelkonsa. Aiemmin kitara oli ääneni.

Pitkiin aikoihin Calvi ei voinut sietää lauluääntään eikä laulanut edes koulussa tai suihkussa. Lopulta hän harrasti siedätyshoitoa ja sulkeutui huoneeseensa, jossa lauloi Edith Piafin ja Nina Simonen levyjen mukana.

Hoito tepsi. Calvi käyttää ääntään yhtä omaperäisesti kuin kitaraansa. Esikoislevy sai ylistystä ympäri maailmaa. Calvia verrattiin usein Nick Caveen ja PJ Harveyyn.

Yhteistä Nick Cavelle, PJ Harveylle ja Anna Calville on lähinnä omien musiikillisten polkujen kulkeminen.

Jo vuosi ennen levyänsä julkaisua hän oli lämmitellyt Cavea kiertueella, samoin Interpolia ja Arctic Monkeysia. Tunnettujen bändien kanssa esiintyminen toi mainetta. Esikoislevyn tuotti Harveyn kanssa työskennellyt Rob Ellis.

Mutta ei Calvi oikeastaan muistuta kumpaakaan enempää kuin Cave ja Harvey toisiaan. Yhteistä heille kolmelle on lähinnä omien musiikillisten polkujen kulkeminen.

Suomessa Calvi on käynyt kaksi kertaa aiemmin, Tavastialla vuosina 2011 ja 2014. Ensimmäinen keikka oli upea. Toinen yllätti vielä huomattavasti parempana. Viime vuonna Calvin kolmannen Hunter-levyn julkaisukiertueen Pohjoismaiden osuus peruuntui, joten Huvilan konserttia on odotettu pitkään ja hartaasti.

– Soitamme suunnilleen sen, mitä olisimme esittäneet viime vuoden kiertueella. Emme silloinkaan olisi esittäneet pelkästään uuden levyn kappaleita.

Juhlaviikkojen Huvilassa Calvi esiintyy myös konsertissa, jossa tehdään kunniaa David Bowien jäähyväislevylle Blackstar ja Björkin Debut-esikoiselle. Blackstar julkaistiin vuonna 2016 Bowien syntymäpäivänä vain kaksi päivää ennen hänen kuolemaansa.

Calvi tulkitsee Blackstarin uudelleen sovitettuna klassisen rajoja venyttelevän Stargaze-orkesterin kanssa.

– Tykkäsin myös Bowiesta jo lapsena. Hänellä oli upea ääni, jota hän pystyi muuttamaan biisin mukaan. Blackstar oli kaunis lopetus hänen uralleen ja elämälleen. Se toimii hyvin myös orkesterin kanssa.

Jos Calvia vertaa kaikkein kuuluisimpiin kitarasankareihin, hän on nuori, useita vuosikymmeniä nuorempi kuin alan äijät.

Calvin monista varhaisista esikuvista Patti Smith ja David Bowie saattoivat olla merkittäviä myös sikäli, että he tarjosivat eri tavoilla sukupuolirooleista ja -rajoista piittaamattomat muusikon mallit. Calvi tuli vanhemmilleen kaapista 18-vuotiaana, mutta käsitteli asiaa julkisuudessa vasta viime vuonna Hunter-levyn myötä.

Uransa ja elämänsä varrella Calvi on joutunut ylittämään useita henkilökohtaisia esteitä kuin sankari konsanaan. Jos häntä vertaa kaikkein kuuluisimpiin kitarasankareihin, hän on nuori, useita vuosikymmeniä nuorempi kuin alan äijät. Varsinkin esiintyessä hän eläytyy soittamiseen niin, että ansaitsee määreen helposti.

Calvin sukupuoli kertoo aikojen muutoksesta. Naiset ovat rockmuusikkoina olleet jo jonkin aikaa niin tavallisia, että etuliitteet ovat suurimmaksi osaksi karisseet pois.

Brittiläinen laulaja-lauluntekijä-kitaristi Anna Calvi esiintymässä Englannissa vuonna 2018, Fender Telecaster olallaan, toinen käsi ylhäällä.
Brittiläinen laulaja-lauluntekijä-kitaristi Anna Calvi esiintymässä Englannissa vuonna 2018, Fender Telecaster olallaan, toinen käsi ylhäällä. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Anna Calvi,KulttuuriCocktail

Myös se, että uusi kitarasankari alkaa olla harvinaisuus, kertoo aikojen muutoksesta. Hiphop ja koneellinen pop ovat alkaneet syrjäyttää kitaravetoista rockia marginaaliin. Isoilla musiikkifestivaaleilla ja jopa Tavastialla rockbändit käyvät koko ajan harvinaisemmiksi. Ei ihme, jos kitarasankareitakin ilmaantuu yhä vähemmän.

Calvin arvostus on noussut nopeasti, mutta nähtäväksi jää, päätyykö hän muinaisten kitaradinosaurusten tapaan stadioneille ja areenoille. Voi olla, että kitaravetoinen rock enää yllä sinne saakka. Toisaalta musiikki on yleensä parhaimmillaan jättiareenoita pienemmillä lavoilla, mutta jos joku kantaa kymmenien tai satojen metrien päähän niin Calvin kitaraooppera.

– Nykyään kaikki saavat helposti käsiinsä äänitysstudion. Siksi ihmiset käyttävät muita kuin perinteisiä soittimia, koneita. Mutta uskon, että oikeat soittimet, joita voi pitää kädessä, tulevat lopulta aina takaisin. Minusta vaihtelu on hyväksi. Ja tuleehan koko ajan uusia mielenkiintoisia kitaristejakin, kuten Courtney Barnett.

Teksti: Harri Römpötti

Anna Calvi esiintyi Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltassa 19.8.2019. Bowie- ja Björk-tribuutti tiistaina 20.8.

Korjattu aikamääreitä 20.8.2019.