Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Norjan öljymiljoonat – maailman suurin valtion rahasto haluaa sijoittaa eettisesti

Miten norjalaiset sijoittajat pärjäävät markkinatalouden kourissa turbulentissa New Yorkin pörssissä, jossa etiikan ohi menee nopeus ja pikavoittojen tavoittelu?
Vaishali Lara Kathuria työskentelee Norjan öljyrahaston analyytikkona New Yorkissa. Miten norjalaiset sijoittajat pärjäävät markkinatalouden kourissa turbulentissa New Yorkin pörssissä, jossa etiikan ohi menee nopeus ja pikavoittojen tavoittelu? Kuva: Nordic Stories AS Yle TV1,Ulkolinja: Norjan öljymiljoonat

TV1 torstaina 29.8.2019 klo 22.00 - 23.00, uusinta sunnuntaina 1.9. klo 00.05, Areenassa

Rahoitusmaailma on tienhaarassa. On lyhytjänteisiä treidaajia ja pitkäjänteisiä sijoittajia. Ahneus vastaan vastuullisuus. Tekoäly vastaan inhimillinen toiminta.

Pikaiset oman edun tavoittelijat ovat hallinneet rahoitusmaailmaa vuosikymmenien ajan. Tuhoisa rahoitusjärjestelmä on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään.

Maailmaa uhkaavat jättimäiset ongelmat: ravinnon ja juomaveden puute, ilmastonmuutos, massamuutto ja levottomuudet. Demokraattisiin arvoihin kohdistuu paineita.

Rahoitusmaailmaa on pidetty osana maailmanlaajuisia ongelmia, mutta voisiko se olla olennainen osa globaalia ratkaisua?

Sijoittajan vastuu yhteiskunnasta

Rahoitusalan viime vuosien kehitys on tuonut omaisuuksia harvoille, eikä se ole rakentanut yhteiskuntaa, jossa useampi hyötyisi elintason noususta.

Nyt on nähtävissä kehitystä, jossa sijoittajat haluavat kantaa vastuuta yhteiskunnasta. Monet sijoittajat kiinnittävät huomiota sijoitusten tuottoon sekä siihen, vievätkö sijoitukset maailmaa oikeaan suuntaan.

Esimerkiksi Singaporen, Kiinan ja Norjan valtiollisilla rahastoilla on mahdollisuus kulkea vastavirtaan. Kun monet sijoittajat ajattelevat 30 sekunnin päähän, voivat rahastot miettiä ratkaisujaan 30 vuoden aikajänteellä.

Miten norjalaiset pärjäävät Wall Streetillä?

Norjan öljyrahasto on maailman suurin valtion omistama sijoitusrahasto. Sen omistaa Norjan kansa ja sitä hallinnoivat poliitikot. Öljyrahaston arvo on noin 900 miljardia euroa. Rahasto omistaa 1,5 prosenttia maailman osakemarkkinoista ja sillä on omistuksia 9000 yhtiössä eri puolilla maailmaa.

Rahaston investointistrategiasta päätetään Norjan suurkäräjillä. Rahaston johto seuraa keskustelua poliittisista suuntaviivoista. Etujärjestöt seuraavat rahaston sijoituksia haukansilmin ja huomauttelevat epäeettisistä sijoituksista.

Norjalainen dokumentti Norjan öljymiljoonat tutkii, miten norjalaiset sijoittajat pärjäävät markkinatalouden kourissa, turbulentissa New Yorkin pörssissä, jossa etiikan ohi menee nopeus ja pikavoittojen tavoittelu.

Rahasto tulevia sukupolvia varten

Norjan öljyrahaston toimitusjohtaja Yngve Slyngstad tasapainoilee kahden tavoitteen välillä: olisi ansaittava tarpeeksi ja samalla nähtävä yhteiskunnan kehityksen linjat.

”Rahasto on tulevia sukupolvia varten. Siksi sijoitushorisonttimme on erittäin pitkä. Sijoituksiimme vaikuttavat tekijät, jotka vaikuttavat pitkän aikavälin tuottoon”, Slyngst sanoo.

Vaishali Lara Kathuria työskentelee puolestaan Norjan öljyrahaston analyytikkona New Yorkissa. ”Edustan työssäni koko Norjan kansan etua. Pyrimme turvaamaan tulevien sukupolvien vaurauden”, analyytikko kertoo.

Viking VS Wolves On Wallstreet. Tuotanto: Nordic Stories, Norja, 2019.