Hyppää pääsisältöön

Hullu hullumpi yläaste - onko oikeassa koulussa "rexi homo ja opettajat hullui"?

Hullu, hullumpi yläaste kuva
Hullu, hullumpi yläaste kuva Kuva: Tuomas Toivainen / Yle animaatio,hullu hullumpi yläaste

Koulut ovat alkaneet, ja Hullu hullumpi yläasteesta tuli Areenaan uusia jaksoja. Sarjan opettajissa ja oppilaissa on paljon piirteitä tosielämästä. Samoin on uudessa Kellot soi -draamakomediassa. Tyhjästä nämä sarjat eivät ole syntyneet; koulumaailma on välillä hullua myös todellisuudessa.

Opettajien arkkityyppejä ovat harmaa äidinkielenopettaja, hörhö rehtori, höpöttävä vanhempi miesmatematiikan opettaja, ylipirteä liikunnanopettaja ja pulpetin toisella puolella istuvista oppilaista tietenkin nörtti, kovis, pissis ja kympin tyttö.

Hullu hullumpi yläaste
Hullu hullumpi yläaste Kuva: TARINAPAJA OY animaatiosarjat

Hullu hullumpi yläasteen päähenkilö Antti on katsojan silmissä "tavallinen" teini, jonka ympärillä kaikki muu on "hullua". Antti kamppailee finnien, tyttöhuolien ja loputtomien kieltojen maailmassa.

Kellot soi -sarjan hahmot Ilari (Antti Launonen, vasemmalla), Heikki (Hannes Suominen), Tilli (Joanna Haartti), Pirkko (Sanna-Kaisa Palo), Anne (Laura Malmivaara), Mikko (Elias Gould) ja Virve (Pihla Penttinen) ja Minerva (Minttu Mustakallio).
Kellot soi -sarjan hahmot Ilari (Antti Launonen, vasemmalla), Heikki (Hannes Suominen), Tilli (Joanna Haartti), Pirkko (Sanna-Kaisa Palo), Anne (Laura Malmivaara), Mikko (Elias Gould) ja Virve (Pihla Penttinen) ja Minerva (Minttu Mustakallio). Kuva: Yle/Aito Media/Hans Barck Kellot soi

Kellot soi -sarjan rehtori Minerva Böhm (Minttu Mustakallio) on puolestaan henkisesti epävakaa uranainen. Minervan opettajakuntaan kuuluu juuri se harmaa äidinkielen opettaja Pirkko (Sanna-Kaisa Palo), rehtorin virkaa tavoitteleva apulaisrehtori Anne (Laura Malmivaara), söpö liikunnanopettaja Tilli (Joanna Haartti), hunk-liikunnanopettaja Ilari (Antti Launonen), ujo biologianopettaja Heikki (Hannes Suominen), englantia opettava aikuinen pissis Virve (Pihla Penttinen) ja matematiikkaa opettava hipsteri Mikko (Elias Gould). Niin ja koulun ympärillä häärii vielä coaching-henkinen sivistystoimenjohtaja Jukkis (Lari Halme).

Hahmoista kyllä tunnistaa opettjien arkkityyppejä, mutta rehtori-Minervan outo käytös ja jauheen "niistäminen" tuntuu vieraalta. Mutta tuskin Minerva huumeita käyttää.

Kellot soi -sarjan hahmot Anne (Laura Malmivaara) ja Minerva (Minttu Mustakallio).
Kellot soi -sarjan hahmot Anne (Laura Malmivaara) ja Minerva (Minttu Mustakallio). Kuva: Yle/Aito Media/Hans Barck Kellot soi

Opettajan ammatti on niin julkinen, että siinä työskentelevälle muodostuu väkisinkin vähän karrikoitu profiili. Ja jos esimerkiksi suuttuu ja sanoo oppilaille jotain nokkelaa, niin se jää legendana elämään.

Omalta kouluajalta muistuu mieleen vähemmän mukavia lempinimiä opettajista kuten Riihipiru, Rautakyrpä, Sulosääri ja oppilaista Meloonipää, Räkättirastas, Paskahammas ja Omenahuora. Samaisesta Raisiossa olevasta Vaisaaren koulusta, Suomen suurimmasta yläasteesta, on kirjoitettu myös kirja "Rexi on homo ja opettajat hullui!" (Aino Kontula, 2006) Toivottavasti ajat ovat muuttuneet.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua