Hyppää pääsisältöön

Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin

Ota haltuun oppimistekniikat!
Ota haltuun oppimistekniikat! Kuva: Tiina Svensk, Mikko Lehtola oppiminen,Yle Oppiminen,muisti,opiskelutekniikka

Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin sen sijaan. Kun löydät itsellesi oikeat opiskelutekniikat, oppiminen helpottuu ja uudet asiat jäävät paremmin mieleen. Videoilta löydät helppoja tekniikoita, joiden avulla voit treenata esimerkiksi omaa lukunopeutta tai ottaa haltuun isoja kokonaisuuksia.

Haluaisitko lukea tenttikirjan nopeammin tai treenata muistiasi paremmaksi? Erilaisia opiskelutekniikoita on monia, ja niistä juuri itselle parhaimmat löytyvät vain testaamalla. Alta löydät oppimistekniikoita, joiden avulla voit oppia uusia asioita nopeammin ja helpommin.

Näin löydät itsellesi parhaan lukunopeuden

Tiesitkö, että ihminen lukee keskimäärin noin 200-400 sanaa minuutissa. Nopeampaa lukutekniikkaa voi kuitenkin treenata, mutta kannattaako se? Videolla kerrotaan neljä vinkkiä, joiden avulla luet kirjan nopeammin.

Näin muistat paremmin

Miten muistaa uusia asioita nopeammin? Muistikortit ovat yksi tekniikka, jolla uusia opittavia asioita voi opetella: niitä voi käyttää esimerkiksi sanaston tai käsitteiden opetteluun. Videolla näytetään, miten teet itsellesi mahdollisimman hyvät muistikortit, ja miten opiskelu korteilla tapahtuu.

Näin muisti toimii - jaksota oppiminen oikein

Tiesitkö, että unohtaminen on tärkeä osa oppimista? Kun opit jaksottamaan oman oppimisen oikein, sinun tarvitsee lukea vähemmän sillä oppiminen tehostuu. Katso videolta, miten oma opiskelu kannattaa aikatauluttaa, jotta muistisi saa juuri oikean verran opiskeltavaa kerralla.

Näin opit nopeammin

Feynmanin tekniikka on loistava keino testata, onko opitusta asiasta jäänyt oikeasti mitään mieleen. Ota videolta haltuun neljän kohdan tekniikka, jonka avulla huomaat, mitä asioita sinun täytyy vielä kerrata ja mitkä asiat olet jo sisäistänyt.

Näin muistat paremmin: mielikuvatekniikka

Pitäisikö sinun oppia laulun sanat tai muistaa, mitä kaikkea lähikaupasta piti ostaa illaksi kotiin? Työmuistimme on usein kovalla koetuksella, mutta yksinkertainen mielikuvatekniikka helpottaa mieleen painamista yllättävän tehokkaasti.

Tuntuuko, että päässäsi on liikaa muistettavia asioita? Näin siivoat muistisi ja opit tehokkaammin

Tiesitkö, että työmuistimme on huonompi kuin serkuillamme simpansseilla, ja sitä kannattaa siivota aktiivisesti. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, millaiset tekijät haastavat muistiamme ja hidastavat uuden oppimista. Lue, miten oman työmuistin saa siivottua täältä.

Unohda pänttääminen, ota nokoset sen sijaan – Oikealla opiskelutekniikalla voit saada ihmeitä aikaan, sanoo aivotutkija Minna Huotilainen

Miksi erilaisia oppimistekniikoita kannattaa testata ja omaa oppimista pohtia? Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan uskomme edelleen pänttäämiseen – mutta siitä olisi jo aika päästää irti.
Lue, miten esimerkiksi päiväunien ottaminen voi olla parempi vaihtoehto oppimisen kannalta kuin tuntikausien lukumaraton.

Testaa, kuinka nopeasti sinä pystyt lukemaan!

Pitäisikö sinun oppia nopeasti joku asia, mutta aikaa on vähän? Silloin syntyy houkutus lukea nopeasti – mutta onnistuuko oppiminen pikalukutekniikalla? Testaa, miten paljon ymmärrät lukemastasi, kun pyrit lukemaan kokonaisuuden mahdollisimman nopeasti!

Muistipeli – testaa miten hyvin muistisi toimii!

Pitäisikö sinun oppia laulun sanat tai muistaa, mitä kaikkea lähikaupasta piti ostaa illaksi kotiin? Työmuistimme on usein kovalla koetuksella, ja yksinkertaisetkin asiat tuntuvat valuvan sieltä hetkessä pois. Testaa, miten hyvin sinun muistisi toimii!

Edit: Otsikon sanamuotoa muutettu 21.8.2019 klo 14:48

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.