Hyppää pääsisältöön

Millaisia kokemuksia sinulla on meditoinnista työpaikoilla? Kerro meille

Meditoitko työpaikalla?
Meditoitko työpaikalla? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Meditaatio

Millaisia kokemuksia sinulla on mindfulnessista työpaikoilla? Miten suhtaudut mindfulnessiin? Millaista hyötyä tai haittaa meditoinnista on ollut sinulle? Onko mindfulnesia käytetty työpaikallasi laastarina ongelmien ratkaisemiseksi? Millaisia ajatuksia henkinen kasvu työpaikalla herättää sinussa? Kerro kokemuksistasi.

Useat organisaatiot tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuuden opetella tai harjoittaa mindfulnessia työpaikalla. Mindfulnessin ajatellaan parantavan ihmisten työtehoa ja hyvinvointia.

“Ajatellaan, että se olisi ratkaisu monitohelointiin eli multitaskaamiseen”, kertoo WeAll-tutkimushankkeessa mukana oleva tutkija Mira Karjalainen.

Mindfulness tarkoittaa suomeksi käännettynä tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa.

“Kriitikot väittävät, että hyväksyminen sisältää sen, että hyväksytään työolosuhteet sellaisina kuin ne on”, sanoo Karjalainen.

Ihmisten suhtautumisessa henkisyyden kasvuun työpaikoilla ja mindfulnessiin vaihtelevat.

“Monet työntekijät ovat olleet närkästyneitä siitä, että pitääkö täällä kasvaa vielä henkisesti. Toiset taas suhtautuvat myönteisesti henkistymistrendiin”, kertoo Karjalainen.

Tutkija Mirja Karjalainen on havainnut tutkimuksessaan, että organisaatioissa saatetaan tarjota rakenteellisiin ongelmiin ratkaisuksi meditointia. Karjalainen teki tutkimusta organisaatiossa, jossa oli vahvat ylityöpaineet.

“Ylityöpaineita ei pyritä purkamaan vaan tarjotaan ratkaisuksi mindfulnesia. Jos työntekijä ei koe saavansa siitä apua, sitten sanotaan, että mehän tarjosimme sinulle jo välineet. Hengitä hieman syvempään”, kertoo tutkija Mira Karjalainen.

Meditointi ei poista työn organisoimisen puutteita.

“Jos työtä ei johdeta hyvin. Työtä on liikaa, tai sen tekemiselle ei anneta rauhaa, meditointi ei voi olla ratkaisu. Asiat on hoidettava kuntoon”, sanoo tutkija Mira Karjalainen

Osa ihmisistä käyttää meditointia rentoutumiseen työpäivän aikana.

“Eräskin tutkittava kertoo, että hän katkaisee työpäivänsä menemällä meditoimaan kymmeneksi minuutiksi kesken päivän. Se on osa hänen työkulttuuria”, sanoo Karjalainen.

Meditointi tuottaa lyhyen ajan hyötyjä, mutta pidempiaikaisista vaikutuksista ei ole vielä näyttöä. Tutkimusten mukaan ihmisen keskittymiskyky kasvaa meditoimalla yli 30 prosenttia.

“Mittaukset on tehty ennen ja jälkeen meditoinnin. Tutkittavia on seurattu vain kahdeksan viikkoa. Toivoisin jatkotutkimuksia vuoden ja kahden päästä. Kuinka moni on pystynyt jatkamaan harjoittelua. Tuoko se pitkäaikaisia vaikutuksia”, Karjalainen kertoo.

Millaisia kokemuksia sinulla on mindfulnessista työpaikoilla? Miten suhtaudut mindfulnessiin? Millaista hyötyä tai haittaa meditoinnista on ollut sinulle? Onko mindfulnessia käytetty työpaikallasi laastarina ongelmien ratkaisemiseksi? Millaisia ajatuksia henkinen kasvu työpaikalla herättää sinussa?

Kerro kokemuksistasi 26.8. mennessä. Vastauksesi voi olla mukana Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelman käsittelee mindfulnessia työpaikoilla torstaina 19.9. kello 12.10. Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Jumalanpalvelukset tammikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset tammikuussa 2022

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

 • Hartauspuhujat tammikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat tammikuussa 2022

  Aamuhartaus 8.1.2022 asti ma-la klo klo 6.15 ja 7.15 (uusinta), 10.1. alkaen ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Meditatiivisessa messussa etsitään rauhan ja hiljaisuuden kokemusta

  Meditatiivisuus tavoittaa pitkiin puheisiin väsyneitä.

  Uutisvirtojen ja palopuheiden maailmassa monet ovat väsyneitä sanojen paljouteen. Jumalanpalveluksessakin tuntuu välillä olevan liikaa selittämistä ja liian vähän hiljaisuutta. Valvomisen sunnuntaina 14.11. klo 10 lähetetään Yle Radio 1:llä Meditatiivinen messu, jossa saarnaa Hiljaisuuden ystävien toiminnanjohtaja Juha Tanska ja avustaa pastori Elina Vaittinen. Mukana messun musiikissa on Syvemmälle messuun -kurssilaisia kouluttaja Sirkku Rintamäen johdolla. Messun musiikkina on virsien lisäksi meditatiivisia Taizé-lauluja, jotka kutsuvat mietiskelyyn ja hiljentymiseen.

 • Hartauspuhujat joulukuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat joulukuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.