Hyppää pääsisältöön

Outoja vaahtopalloja ja oransseja hämähäkin poikasia. Soita ja kysy, niin Luontoilta vastaa!

Luontoillan asiantuntijat ja juontaja Minna Pyykkö.
Luontoillan asiantuntijat vastaavat kuulijoiden kysymyksiin Luontoillan asiantuntijat ja juontaja Minna Pyykkö. Kuva: Jussi Nahkuri / Yle Minna Pyykkö,Luontoilta

Luontoillassa pohditaan tänään erikoisia vaahtopalloja, simpukoita ja oransseja hämähäkin poikasia. Asiantuntijat vastaavat kuulijoiden kiperiin kysymyksiin Minna Pyykön johdolla.

Vaahtopalloja saniaisissa

Vaahtopalloja. Luontoillan kuvalliset kysymykset.
Outoja palloja saniaisissa Vaahtopalloja. Luontoillan kuvalliset kysymykset. Kuva: Johanna Huttunen Luontoilta,Minna Pyykkö

Mistähän tällaiset vaahtopallot ovat pihamme saniaisiin ilmestyneet? Huomasimme ne 8.7.2019.
Palleroita ihmetteli Johanna Huttunen Tikkakoskelta.

Voiko Itämeressä olla järvisimpukoita?

Simpukka miehen kädessä. Luontoillan kuvalliset kysymykset.
Mikä simpukka? Simpukka miehen kädessä. Luontoillan kuvalliset kysymykset. Kuva: Veli-Pekka Jaatinen Luontoilta,Minna Pyykkö

Kiinnostaisi tietää, mikä simpukka minulla on kädessäni. Omasta mielestäni se näyttää järvisimpukalta, mutta muistan kuitenkin taannoin Luontoillassa kuulleeni, ettei niitä olisi Itämeressä. Googlestakaan en löytänyt apua tunnistukseen, ellei kyseessä kaikesta huolimatta ole järvisimpukka. Niiden koko on päästä päähän mitattuna noin 6 - 8 cm.
Kyseinen simpukka asuu siis useiden lajitovereidensa kanssa Pyhtäällä Munapirtin saaren luona Ahvenlahden puolella. Ja ihan iso lahti tässä on kyseessä, jossa vesi vaihtuu ja sen korkeus myös säännöllisesti, kuten Itämerellä on tapana. Ei siis mikään umpeen kasvamassa oleva lahdenpohja.
Oma arveluni on, että veden suolapitoisuus on niin alhainen, että järvisimpukka pystyy täällä elämään. Kertooko simpukan esiintyminen mitään (muuta) vedenlaadusta?

Simpukoita arvuutteli Veli-Pekka Jaatinen.

Hämähäkin poikaset

Hämähäkin poikasia heinikossa. Luontoillan kuvalliset kysymykset.
Hämähäkkejä heinikossa Hämähäkin poikasia heinikossa. Luontoillan kuvalliset kysymykset. Kuva: Päivi Ranta Luontoilta,Minna Pyykkö

Kuvasin nämä hämähäkin poikaset Rovaniemellä kesäkuussa 2015. Näin hämähäkin poikaset jo noin 10 metrin päästä avoimessa maastossa nurmikolla. Tosin kaukaa katsottuna luulin niitä kahdeksi kirkkaan oranssiksi kukaksi, joita en tunnistanut. Vasta ihan lähellä huomasin, että nämä kaksi "kukkaa" liikkuivat.

Mieleeni tuli monta kysymystä. Ihmettelin, että miksi hämähäkinpoikaset olivat niin näkyvällä paikalla ja näkyvästi? Onko niiden oranssi väri "hämäystä" esimerkiksi lintujen varalta vai onko väri kenties houkutin hyönteisille, jotta poikaset saavat ravintoa? Ja kuinka kauan poikasten kuoriutuminen/kehittyminen munasta kestää? Kuinka nopeasti ne lähtevät omille teilleen?

Hämähäkkejä ihmetteli Päivi Ranta.

Luontoillan asiantuntijoina kuullaan tänään:

Heidi Kinnunen – nisäkkäät
Jaakko Kullberg – hyönteiset
Juha Laaksonen – linnut
Henry Väre – kasvit

Illan juontaja on Minna Pyykkö.

Osallistu lähetykseen!

Soita suoraan lähetykseen. Puhelinumero on 0203-17600.

Laita kysymyksesi studioon sähköpostilla: luonto.ilta@yle.fi.

Seuraava Luontoilta kuullaan keskiviikkona 18. syyskuuta 2019

Kuuntele radio-ohjelma lähetyksen jälkeen Yle Areenasta: