Hyppää pääsisältöön

Teeman syksyn 2019 elokuvat ja Teemalauantait

Kollaasi Teeman syksyn 2019 elokuvista, vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Palaa luokseni vielä, Mona Lisa, Etäisten laaksojen mies, Mona Lisa, Yöperhonen, Monty Pythonin hullu maailma
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Palaa luokseni vielä, Mona Lisa, Etäisten laaksojen mies, Mona Lisa, Yöperhonen, Monty Pythonin hullu maailma Kollaasi Teeman syksyn 2019 elokuvista, vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Palaa luokseni vielä, Mona Lisa, Etäisten laaksojen mies, Mona Lisa, Yöperhonen, Monty Pythonin hullu maailma Yle Teema,teeman elokuvat

Teema esittää elokuvia joka päivä tiistaista sunnuntaihin!
Kuukauden western palaa: syksyllä Kino Klassikko esittää klassisia lännenfilmejä joka kuun ensimmäisenä torstaina.
Syys–lokakuussa nähdään tuotantoyhtiö HandMade Filmsin elokuvia Monty Pythonista Mona Lisaan.
Kino Suomessa nähdään mm. rakkauden monet kasvot ja juhlitaan Eino Ruutsaloa ja Kalle Päätaloa.
Teeman elokuvafestivaali on tänä vuonna keskiviikosta sunnuntaihin 27.11.–1.12. Festivaaliohjelma julkaistaan syksymmällä!

tiistai 3.9. klo 21.55 Varjoja paratiisissa (7) Areenassa pysyvästi
(1986) Aki Kaurismäen elokuva roskakuskin ja valintamyymälän kassan rakkaudesta. Työläistrilogian ensimmäinen osa. N: Matti Pellonpää, Kati Outinen.

tiistai 3.9. klo 23.50 Slow West (16) Areenassa 28 päivää
Sundancen festivaaleilla palkittu western nuorukaisestaan, joka etsii rakastettuaan villin lännen takamailta, apunaan salaperäinen asesankari ja perässään joukko palkkionmetsästäjiä. Pääosissa Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee ja Ben Mendelsohn. Ohjaus: John Maclean. (Uusi-Seelanti/Englanti 2015)

keskiviikko 4.9. klo 22.00 Palaa luokseni vielä (S) Areenassa 30 päivää
Juliette Binochen tähdittämässä draamassa kaksi naista tutustuvat toisiinsa koska sama mies yhdistää heidät. Jeanne saapuu poikaystävänsä Giuseppen perheen huvilaan Sisiliassa, mutta siellä on vain äiti Anna, eikä Giuseppea näy. Milloin hän tulee? (L'Attesa, O: Piero Messina 2015).

Gary Cooper elokuvassa Sheriffi (High Noon)
Hadleyvillen sheriffi Gary Cooper jää yksin – Sheriffi Gary Cooper elokuvassa Sheriffi (High Noon) Kuva: Paramount Pictures Sheriffi,Gary Cooper,teeman elokuvat

torstai 5.9. klo 21.00 Sheriffi (12) Areenassa 14 päivää
Kuukauden westernit palaavat Ylen ohjelmistoon! Avauksena legendaarinen, reaaliajassa tapahtuva lännenelokuva sheriffistä, joka on menossa naimisiin ja jättämässä virkansa mutta saa tietää kostoa janoavan asemiehen saapuvan kaupunkiin keskipäivän junalla. Pääosissa Gary Cooper ja Grace Kelly. Ohjaus: Fred Zinnemann. (High Noon, USA 1952)

perjantai 6.9. klo 21.00 99 Homes (7) Areenassa 14 päivää
(USA 2014) Floridaan sijoittuva palkittu elokuva ihmisistä talouskriisin jaloissa. Kiero kiinteistönvälittäjä häätää työttömäksi jääneen raksamiehen kodistaan mutta ottaa hänet sitten mukaan laillisuuden rajamailla liikkuviin bisneksiinsä. Pääosissa Michael Shannon, Andrew Garfield ja Laura Dern. Ohjaus Ramin Bahrani.

lauantai 7.9. klo 21.00 Teemalauantai: Hipit 50
Hair (12) Areenassa 7 päivää
(USA 1979) Maailmankuulun hippimusikaalin elokuvaversiossa maalaispoika matkustaa New Yorkiin ennen lähtöä Vietnamin sotaan. Keskuspuistossa hän törmää varakkaan perheen tyttöön sekä värikkääseen hippijoukkoon. Miloš Formanin innostunut elokuvatulkinta on ylistys 1960-luvun myrskyisälle ja vapaalle hengelle, täynnä villiä energiaa, intohimoa ja musiikkia.
Supertähti Areenassa 6 kk
Arkistojen aarre vuodelta 1971: seurantadokumentti Tampereen Popteatterista kiertämässä Suomea Hair-musikaalin kanssa toukokuusta 1970 helmikuuhun 1971.

sunnuntai 8.9. klo 12.00 Yojimbo – Onnensoturi (12) Areenassa 14 päivää
(Yojimbo, Japani 1961) Akira Kurosawan tyylikäs samurai-klassikko toimi esikuvana Kouralliselle dollareita. Isännätön samurai alkaa juonikkaasti usuttaa kylän kilpailevia sotaherroja toisiaan vastaan. Pääosissa Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Isuzu Yamada.

tiistai 10.9. klo 21.55 Ariel (12) Areenassa pysyvästi
(1988) Aki Kaurismäen vakava komedia pohjoisesta Helsinkiin muuttavasta nuoresta miehestä. Työläistrilogian toinen osa. N: Turo Pajala, Susanna Haavisto. T: Villealfa Filmproductions Oy. (U)

keskiviikko 11.9. klo 21.50 Dheepan (12) Areenassa 14 päivää
Jacques Audiardin Cannesin Kultaisen palmun 2015 voittanut draama kertoo tamiilipakolaisista, jotka esittävät perhettä selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan. (Ranska 2015)

torstai 12.9. klo 21.00 Retki maalle (S) Areenassa 30 päivää
Ohjaaja Jean Renoirin lyhyeksi jäänyt mestariteos - kaunis, runollinen ja viekoitteleva kertomus päivän mittaisesta rakkaustarinasta, joka saa alkunsa pariisilaisperheen lähtiessä kesäpäivän viettoon maaseudulle. (Une partie de campagne, Ranska 1936)

torstai 12.9. klo 21.40 Yöperhonen (12) Areenassa 30 päivää
Jean Renoirin varhainen klassikko ilotytöstä, joka ryhtyy hissukkamaisen aviomiehen rakastajattareksi hankkiakseen rahaa todelliselle rakastajalleen, parittajalleen Dédélle. Pääosissa Michel Simon, Janie Marèse, Georges Flamand. (La chienne, Ranska 1931)

perjantai 13.9. klo 21.00 Kaupan laki (S) Areenassa 30 päivää
Cannesin festivaaleilla kolme palkintoa saanut elokuva työttömäksi jääneestä duunarista, joka pääsee vihdoin uusiin hommiin, nyt myymäläetsiväksi väijymään kaltaisiaan huono-onnisia ihmisiä. Pääosassa Vincent Lindon. Ohjaus: Stéphane Brizé. N: Vincent Lindon. (La loi du marché, Ranska 2015)

Lauantaina 14.9. ei nähdä Teemalauantaita suoran BBC Proms -konserttilähetyksen takia.

sunnuntai 15.9. klo 12.00 Coherence (12) Areenassa 16 päivää
Tieteisjännärissä pieni illallisseurue joutuu Los Angelesissa arvoituksellisten ja yhä pelottavampien tapahtumien keskelle, kun komeetta ohittaa maapallon ja rinnakkaiset maailmankaikkeudet alkavat myllertää. Ohjaus: James Ward Byrkit. (USA 2013)

tiistai 17.9. klo 21.55 Tulitikkutehtaan tyttö (12) Areenassa pysyvästi
(1990) Aki Kaurismäen työläistrilogian päätösosa kertoo tehtaantytöstä, jota kaikki riistävät. N: Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari, Vesa Vierikko, Silu Seppälä, Outi Mäenpää. (U)

keskiviikko 18.9. klo 21.50 Fruitvale Station (16) Areenassa 30 päivää
On vuoden 2008 viimeinen päivä, ja 22-vuotias Oscar Grant yrittää muuttaa elämänsä. Hän haluaa olla parempi poika äidilleen, parempi kumppani tyttöystävälleen ja parempi isä pienelle tyttärelleen. Tositapahtumiin perustuva draama kuvaa Oscarin päivän etenemistä - ja mitä Oaklandin Fruitvalen metroasemalla lopulta tapahtuu. Ohjaus: Ryan Coogler (Black Panther) Pääosassa: Michael B. Jordan.

Terry Jones ja MIchael Palin pyöreän pöydän ritareina elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma
Pyöreän pöydän ritarit laulutuulella – Monty Pythonin hullu maailma Terry Jones ja MIchael Palin pyöreän pöydän ritareina elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma Monty Pythonin hullu maailma,teeman elokuvat

torstai 19.9. klo 21.00 Monty Pythonin hullu maailma (12) Areenassa 14 päivää
Brittiläisen tv-komedian kuuluisin ja railakkain ryhmä siirsi huumorinsa elokuvan puolelle riemukkaassa satiirissa kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden legendasta. Röten nik Akten Di: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones ek Michael Palin. Ohjaus: 76 203 laamaa, sekä Terry Gilliam ja Terry Jones. (Monty Python and the Holy Grail, Englanti 1975)

perjantai 20.9. klo 21.00 Minä, Daniel Blake (7) Areenassa 14 päivää
Hyvinvointiyhteiskunnan rapautumista koskettavasti käsittelevä elokuva 59-vuotiaasta puusepästä, jonka elämä suistuu raiteiltaan ja hän putoaa yhteiskunnan turvaverkon sijasta byrokratian rattaisiin. Ken Loach palkittiin tästä ohjaustyöstään Cannesissa ja Euroopan elokuvapalkinnolla. (I, Daniel Blake, Englanti 2016)

lauantai 21.9. klo 21.00 Teemalauantai: Käsin tehtyä / Monty Python 50 vuotta
HandMade Films – satunnainen studio Areenassa 90 päivää
(An Accidental Studio, Britannia 2019) Dokumenttielokuva siitä, miten George Harrison ja tuhma poika nimeltä Brian pelastivat brittielokuvan. Tämä on tositarina Monty Pythonit ja monta muuta englantilaista merkkiteosta – sekä muutaman flopin – tuottaneesta HandMade Filmsistä, sen synnystä, noususta ja tuhosta.
Brianin elämä (12) Areenassa 14 päivää
(Monty Python’s Life of Brian, Britannia 1979) Monty Python -ryhmän komedia Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita. Ohjaus Terry Jones.

sunnuntai 22.9. klo 12.00 Kirsikkapuiden alla (7) Areenassa 14 päivää
(An, Japani 2015) Katukeittiötä pitävä Sentaro tutustuu vanhaan Tokue-rouvaan, jolla on mielipide hänen tarjoamista punapaputahnalla täytetyistä leivonnaisista. Tokuella on paljon parempi resepti. O: Naomi Kawase.

tiistai 24.9. klo 21.55 Veljet (S) Areenassa 7 päivää
Oli poikia raitilla viis. Kertomus Sielun veljien maallisesta vaelluksesta 1980-luvun loppupuolelta 1990-luvun alkupuolelle. Ohjaus Tahvo Hirvonen. Tuotanto Pettufilmi Oy.

keskiviikko 25.9. klo 21.50 Kausi Ranskassa Areenassa 30 päivää
Abbas on paennut sotaa Afrikasta Ranskaan lastensa kanssa ja tutustuu Caroleen, joka tarjoaa heille katon pään päälle. Heidän suhteensa syvenee viranomaispäätöstä odotellessa. (Un saison en France, 2017, O: Mahamat-Saleh Haroun, N: Eric Ebouaney, Sandrine Bonnaire).

torstai 26.9. klo 32.00 Monty Python Hollywoodissa (7) Areenassa 14 päivää
Kuuluisa englantilainen komediaryhmä esittää riemukkaassa "best of" -elokuvassaan legendaarisen Hollywoodin Bowlin lavalta live-yleisölle kuuluisimpia tv-sketsejään ja laulujaan, ja vähän muutakin. Pääosissa Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Neil Innes ja Carol Cleveland. Ohjaus: Terry Hughes ja Ian MacNaughton.

perjantai 27.9. klo 21.00 The Big Sick (7) Areenassa 30 päivää
Pakistanilaissyntyisen standup-koomikon ja opiskelijatar Emilyn rakkaustarina koettelee kulttuurieroja mutta saa sitten vakavamman käänteen kun äkillinen sairaus vie Emilyn koomaan. Tosipohjaisen romanttisen draamakomedian pääosissa sen alkuperäinen kokija ja käsikirjoittaja Kumail Nanjiani sekä Zoe Kazan, Holly Hunter ja Ray Romano. Ohjaus: Michael Showalter. (USA 2017)

lauantai 28.9. klo 21.35 Teemalauantai: Brittimuodin kapinalliset
Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti Areenassa 30 päivää
(Westwood: Punk, Icon, Activist, Britannia 2018) Dokumenttielokuva brittiläisestä punk-muotisuunnittelijasta Vivien Westwoodista. 78-vuotias Westwood on aikakautensa tinkimätön ikoni, joka on säilyttänyt kapinallisen asenteensa läpi vuosikymmenten.
McQueen: muodin kauhukakara Areenassa 30 päivää
(Britannia 2018) Liikuttava, tyylikäs ja voimakas dokumenttielokuva brittiläisestä muotisuunnittelijasta Alexander McQueenistä (1969–2010), joka aloitti uransa pennittömänä ja raivasi tiensä muotimaailman huipulle.

sunnuntai 29.9. klo 12.00 Hiljainen intohimo (12) Areenassa 30 päivää
Elokuva vasta kuolemansa jälkeen "löydetyn" merkittävän amerikkalaisen 1800-luvun runoilijan Emily Dickinsonin elämästä ja sen arvoituksista. Pääosissa Cynthia Nixon, Jennifer Ehle ja Keith Carradine. Ohjaus Terence Davies. (A Quiet Passion, Englanti 2016)

tiistai 1.10. klo 21.55 Saimaa-ilmiö (S) Areenassa vain suorana
Aki ja Mika Kaurismäen dokumenttielokuva Juice Leskinen Slamin, Hassisen koneen ja Eppu Normaalin konserttikiertueesta kesäisellä Saimaalla 1981. (U)

keskiviikko 2.10. klo 21.55 The Nile Hilton Incident Areenassa 30 päivää
Korruptoitunut kairolaispoliisi tutkii laulajattaren murhaa, jonka jäljet johdattavat hänet koko Egyptin valtakoneiston huipulle. Ruotsalaisen Ali Abbasin ohjaama elokuva perustuu osin tositapahtumiin.

torstai 3.10. klo 21.00 El Dorado (12) Areenassa 14 päivää
Kuukauden westernissä rampa asesankari, juoppo sheriffi, suulas vanhus ja ampumataidoton nuorukainen linkuttavat taisteluun lännenkaupunkia piinaavaa konnajoukkiota vastaan. Pääosissa John Wayne, Robert Mitchum ja James Caan. Ohjaus: Howard Hawks. (USA 1967)

perjantai 4.10. klo 21.00 Kahakka (16) Areenassa 30 päivää
Egyptin vuoden 2013 levottomuuksiin sijoittuvassa elokuvassa joukko armeijan sotilaita sulkee samaan vankienkuljetusautoon ahtaan kokoelman ihmisiä - eri osapuolten kannattajia ja vakoojiksi epäiltyjä toimittajia samoin kuin väärässä paikassa väärään aikaan olleita sivullisia - ja lähettävät heidät yhä piianaavammaksi käyvälle matkalle kohti tuntematonta. Ohjaus: Mohamed Diab. (Clash/Eshtebak, Egypti 2016)

lauantai 5.10. klo 20.00 Teemalauantai: Fever Night!
Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa Areenassa 30 päivää
(Saturday Night Fever – The Ultimate Disco Movie, Britannia 2017) Saturday Night Fever on yksi populaarielokuvan suurimmista menestystarinoista, suunnaton diskoelokuvahitti, jonka päätyminen valkokankaalle oli kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Elokuvaa muistellaan 40-vuotisjuhladokumentissa, jossa ovat mukana kaikki keskeiset tekijät.
Lauantai-illan huumaa (12) Areenassa 14 päivää
(Saturday Night Fever, USA 1977) 1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo klassikko. Elokuva nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosassa John Travolta. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees.

lauantai 5.10. 23.40 Portti ikuisuuteen (16) Areenassa 7 päivää
Muhkea länneneepos ns. laidunsodista karjaparonien ja siirtolaisina saapuvien maanviljelijöiden välillä 1890-luvun Wyomingissa. Pääosissa Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert, John Hurt ja Jeff Bridges. Ohjaus Michael Cimino (Heaven's Gate, USA 1980 - "ohjaajan versio")

sunnuntai 6.10. klo 12.00 Irrational Man (7) Areenassa 14 päivää
Draamakomedia kaikkeen tuskastuneesta filosofian professorista, joka pienessä yliopistokaupungissa alkaa päästä eroon masennuksestaan tutustuessaan erääseen opiskelijaan. Pääosissa Joaquin Phoenix ja Emma Stone. Ohjaus: Woody Allen. (USA 2015)

tiistai 8.10. klo 21.55 The Real McCoy (S) Areenassa pysyvästi
(2000) Fantasiaa ja todellisuutta yhdistävä elokuva rokkarista, lahjakkuudesta ja tuhovietistä. Mukana mm. Andy McCoy, Angela Nicoletti, Dave Lindholm, Michael Monroe, Pelle Miljoona, Remu Aaltonen. O: Pekka Lehto.

keskiviikko 9.10. klo 21.55 Through the Wall Areenassa 30 päivää
Rama Burshteinin ohjaamassa romanttisessa komediassa ortodoksijuutalainen nainen järjestää itselleen unelmiensa häät, vaikka sulhanenkin puuttuu.

torstai 10.10. klo 21.00 Pitkä pitkäperjantai (16) Areenassa 30 päivää
Englantilaisen rikoselokuvan valioihin kuuluva elokuva nousukkaasta brittigangsterista, jonka laajenevan imperiumin kimppuun käydään tuntemattoman mutta voimakkaan vihollisen taholta eräänä pitkänä perjantaina. Pääosissa Bob Hoskins, Helen Mirren ja Eddie Constantine. Ohjaus: John Mackenzie.

perjantai 11.10. klo 21.00 Pawn Sacrifice – kohtalokas siirto (S) Areenassa 14 päivää
Nuori amerikkalainen superlahjakkuus Bobby Fischer pelasi Reykajvikissa vuonna 1972 shakin maailmanmestaruudesta venäläistä Boris Spasskia vastaan, ja kamppailu paisui kylmän sodan suurvaltojen yhteenotoksi. Pääosissa Tobey Maguire, Liev Schreiber ja Peter Sarsgaard. Ohjaus: Edward Zwick.

lauantai 12.10. klo 21.45 Teemalauantai: Greenaway aakkosin ja numeroin
Peter Greenawayn aakkoset Areenassa 90 päivää
(The Greenaway Alphabet, Hollanti 2017) Yllättävän lämmin ja intiimi muotokuva älykköohjaaja Peter Greenawaystä ja tämän elämän aakkosista. Leikkisän ja koskettavan dokumentin ohjasi Greenawayn puoliso, taiteilija Saskia Boddeke.
Kohtalokkaat numerot
(Drowning by Numbers, Britannia 1988) Peter Greenawayn musta komedia naisista, jotka hukuttavat turhaksi käyneitä aviomiehiään. Samalla elokuvassa juoksutetaan numeroita yhdestä sataan.

sunnuntai 13.10. klo 12.00 Avaruuden pirut (7) Areenassa 7 päivää
Scifi-elokuvan kultti-klassikko sittemmin tutusta juonikuviosta. Ufo syöksyy maahan pienen maatilan lähettyvillä ja pieni poika tajuaa, että avaruusolennot ovat vallanneet tuttujen ihmisten mielet. Ohjaus William Cameron Menzies. (Invaders from Mars, USA 1953)

tiistai 15.10. klo 21.55 Cleaning up! (S) Areenassa 30 päivää
(2001) Dokumenttielokuva Cleaning Women -yhtyeen ulkomaankiertueesta. Road moviessa trio risteilee Baltiaa ja Venäjää ihastuttaen ja hämmästyttäen esiintymisillään. Ohjaus Rostislav Aalto.

keskiviikko 16.10. klo 21.50 Menashe Areenassa 30 päivää
New Yorkin hasidijuutalaisten yhteisöön sijoittuvan draaman päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, jonka kymmenvuotias poika on rabbin päätöksellä sijoitettu tädin ja sedän kotiin kunnes isä menee uusiin naimisiin. Menashe haluaa poikansa takaisin – mutta ei uutta puolisoa.

torstai 17.10. klo 21.00 Mona Lisa (16) Areenassa 30 päivää
Lontoon alamaailmaan sijoittuva moderni klassikko entisestä vangista, joka kiintyy tummaan puhelintyttöön kuskatessaan häntä asiakkaalta toiselle. Pääosissa Bob Hoskins, Cicely Tyson, Michael Caine ja Robbie Coltrane. Ohjaus: Neil Jordan.

perjantai 18.10. klo 21.00 Saulin poika (16) Areenassa 30 päivää
Ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin ja usean Cannesin festivaalipalkinnon saanut voimakas ja hätkähdyttävä elokuva Auschwitzin keskitysleirin vangista, joka tuhoamisen ja kauhujen keskellä yrittää pelastaa edes osan ihmisyyttä. O: László Nemes. (Saul fia, Unkari 2015)

lauantai 19.10. klo 20.00 Teemalauantai: Lynyrd Skynyrd
Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow Areenassa 60 päivää
(USA 2018) Villiä keikkaelämää viettäneen Lynyrd Skynyrdin nousukiito päättyi traagisesti 20.10.1977, kun yhtyettä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Onnettomuudessa saivat surmansa laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines. Pitkän hiljaiselon jälkeen Lynyrd Skynyrd teki paluun Van Zantin pikkuveljen Johnny Van Zantin johdolla vuonna 1987.
Lynyrd Skynyrd: Atlantic City 2006 Areenassa 30 päivää
(Decades Rock Live, USA 2006/2018) Nyt nähtävä konsertti kuvattiin Atlantic Cityssä USA:ssa kesäkuussa 2006 ja julkaistiin yleisölle vuonna 2018. Lynyrd Skynyrd esiintyi kokoonpanolla Johnny Van Zandt, Gary Rossington. Rickey Medlocke, Mark Matejka, Ean Evans, Billy Powell ja Michael Cartellone.

sunnuntai 20.10. klo 12.00 Ragtime – toivon ja vihan aika (12) Areenassa 7 päivää
Mestariohjaaja Milos Formanin tulkinta E.L. Doctorowin romaanista, joka tarkastelee yläluokkaisen valkoisen perheen ja menestystä saavuttaneen mustan pianistin kautta rasismia, uskottomuutta, oikeudenjanoa ja väkivaltaa 1900-luvun alun New Yorkissa. Pääosissa James Cagney, Brad Dourif, Elizabeth McGovern, Pat O'Brien, Howard E. Rollins Jr., Mary Steenburgen ja Norman Mailer. (Ragtime, USA 1981)

tiistai 22.10. klo 21.55 Pockpicket (S) Areenassa 30 päivää
(1968) Katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä. Peter von Baghin ja Pertti Maisalan harvoin nähdyssä satiirisessa lyhytelokuvassa näyttelevät muun muassa Sulevi Peltola, Eija Pokkinen ja Elina Salo. Musiikista vastaavat Kaj Chydenius ja Blues Section.

tiistai 22.10. klo 22.15 Kreivi (7) Areenassa 30 päivää
(1971) Omien sanojensa mukaan 76 kertaa kihloissa olleen naistenmiehen Pertti Ylermi Lindgrenin tarina. Kreivin naisina Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara. Ohjaus Peter von Bagh. Mv.

Keskiviikkona 23.10. ei nähdä elokuvaa suoran Womex-festivaalilähetyksen takia.

torstai 24.10. klo 21.00 Rosvoja rosvoja (12) Areenassa 30 päivää
Villin anarkistisessa fantasiaseikkailussa koulupoika sinkoutuu vaatekomeronsa kautta hurjalle aikamatkalle kuuden rosvoilevan kääpiön seuratessa, kohdaten mm. Robin Hoodin, Napoleonin ja kuningas Agamemnonin. Pääosissa Craig Warnock, David Rappaport, Kenny Baker, John Cleese, Sean Connery, Shelley Duvall, Katharine Helmond, Ian Holm, Ralph Richardson ja David Warner. Ohjaus: Terry Gilliam. (Time Bandits, Englanti 1981)

perjantai 25.10. klo 21.00 Elser – yksin Hitleriä vastaan (16) Areenassa 14 päivää
Puuseppä Georg Elser pidätettiin marraskuussa 1939 Adolf Hitleriin kohdistuneesta murhayrityksestä ja häntä pidettiin vuosien ajan keskitysleirillä. Oliver Hirschbiegelin ohjaama elokuva seuraa tapahtumia, jotka johtivat Elserin tekoon ja sen seurauksiin. (Saksa 2015)

lauantai 26.10. Teemalauantai: Pahuksenmoinen Sellers
Pahuksenmoiset pirskeet Areenassa 7 päivää
(The Party, USA 1968) Hillitön komedia tahatonta tuhoa aiheuttavasta intialaisnäyttelijästä, joka saa vahingossa kutsun Hollywoodin seurapiirijuhliin. Ohjaus Blake Edwards. Pääosissa Peter Sellers ja Claudine Longet.
The Ghost of Peter Sellers Areenassa 2 vuotta
(USA 2018) Siitä piti tulla mainio merirosvokomedia. Se oli painajainen, helvetti, tragedia, täysi katastrofi… Ohjaaja Peter Medak teki dokumenttielokuvan vuosikymmeniä vaietusta kipeästä muistostaan, elokuvan Ghost in the Noonday Sun teosta Kyproksella. Sekasotkun keskiössä oli näyttelijä Peter Sellers.

sunnuntai 27.10. klo 12.00 Kaksoiselämää (7) Areenassa 7 päivää
Kahdella Oscarilla palkittu klassikko näyttelijästä, joka esiintyessään Shakespearen Othellossa alkaa samaistua liikaa mustasukkaisen ja murhanhimoisen aviomiehen rooliin. Pääosissa Ronald Colman, Signe Hasso, Shelley Winters ja Edmond O'Brien. Ohjaus George Cukor. (A Double Life, USA 1947)

tiistai 29.10. klo 21.55 Eros ja Psykhe (12) Areenassa 30 päivää
(1998) Eeva-Liisa Mannerin näytelmään perustuva elokuva. Traaginen rakkaustarina tapahtuu pienessä satamassa, jossa elämä kulkee tehtaan ja satamakapakan väliä. N: Heli Takala, Antti Reini. O: Timo Linnasalo.
Elokuvan jälkeen nähdään ohjelma, jossa Anssi Mänttäri haastattelee Timo Linnasaloa.

keskiviikko 30.10. klo 22.00 Train to Busan (16) Areenassa 30 päivää
Kahden Aasialaisen zombie-elokuvan kaksoisnäytöksen aloittaa korealainen kauhufilmi, jossa maan halki kiitävän pikajunan matkustajat yrittävät taistella zombie-epidemiaa vastaan.

keskiviikko 30.10. klo 23.55 Yakuza Apocalypse (18) Areenassa vain suorana
Takashi Miiken rikoselokuvassa Japanin alamaailmassa käydään yliluonnollista gangsterisotaa.

torstai 31.10. klo 21.00 Brazil – tämän hetken tuolla puolen (16) Areenassa 7 päivää
Mustan huumorin höystämä orwellilainen tieteisjännäri virkamiehestä, joka unelmoi rakkaudesta ja paremmasta maailmasta mutta päätyy valtion viholliseksi. Pääosissa Jonathan Pryce, Robert De Niro, Ian Holm ja Bob Hoskins, Katherine Helmond ja Michael Palin. Ohjaus: Terry Gilliam. (Brazil, Englanti 1985).

perjantai 1.11. klo 21.00 Opiskelijatar ja herra Henri (7) Areenassa 14 päivää
Sukupolvet joutuvat törmäyskurssille monellakin tapaa kun äreän pariisilaisvanhuksen on otettava nuori opiskelija alivuokralaiseksi. Pääosissa Claude Brasseur, Guillaume de Tonquedec, Noémie Schmidt ja Frédérique Bel. Ohjaus: Ivan Calbérac. (L'étudiante et Monsieur Henri, Ranska 2015)

lauantai 2.11. klo 20.00 Teemalauantai: Matkalla maineeseen – ja takaisin
Bros: After the Screaming Stops Areenassa 60 päivää
(Britannia 2018) Bros oli 1980-luvulla yksi maailman suosituimmista bändeistä – noin 15 minuuttia. Loppuunmyytyjä stadionkeikkoja, listaykkösiä, tähdenlento ja täystuho. Dokumenttielokuva seuraa bändin keulakuvien Matt ja Luke Gossin paluuta yhteen, kolme viikkoa ennen loppuunmyytyä comeback-keikkaa.
The Commitments Areenassa 30 päivää
(Irlanti 1991) Alan Parkerin ohjaama, Roddy Doylen romaaniin perustuva musiikkielokuva työttömän Jimmy Rabbitten yrityksistä perustaa soulbändi Dublinissa. The Commitments on täynnä energiaa, sielua ja iloa, joten ei ihme että se on äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi irlantilaiseksi elokuvaksi. Pääosassa Robert Arkins.

sunnuntai 3.11. klo 12.00 Myrskyä Washingtonissa (S) Areenassa 7 päivää
Amerikkalaista politiikantekoa vallan huipulla tarkasteleva elokuva, jossa senaatti tutkii presidentin ministeriehdokasta niin että salaisuudet alkavat paljastua ja loka lentää. Pääosissa Henry Fonda, Franchot Tone, Charles Laughton, Don Murray, Peter Lawford ja Gene Tierney. (Advise & Consent, 1962)

tiistai 5.11. klo 21.55 Kukkia ja sidontaa (12) Areenassa 30 päivää
(2004) Pikkukaupungin sydän on makkaratehdas, jonka varjoissa tehdään muutakin kuin saunalenkkiä. R: Stella Polaris. K: Aleksi Bardy, Janne Kuusi, Stella Polaris. O: Janne Kuusi. T: Helsinki-filmi Oy & Kinotaurus Oy.

keskiviikko 6.11. klo 22.05 Rakkautta vailla (12) Areenassa 30 päivää
Andrei Zvjagintsevin draamassa pieni poika katoaa kesken vanhempien katkeran avioeron. Elokuva palkittiin mm. Cannesin tuomariston palkinnolla ja se oli myös Oscar-ehdokkaana.
Samana päivänä Areenaan julkaistaan 30 päiväksi neljä muutakin Zvjagintsevin elokuvaa: Isän paluu (2003), Karkotus (2007), Jelena (2011) ja Leviathan (2014).

torstai 7.11. klo 21.00 Hopeatähti (12) Areenassa 14 päivää
Kuukauden westerninä klassikko nuoresta, kokemattomasta sheriffistä, joka hakee oppia kyyniseltä palkkionmetsästäjältä. Pääosissa Henry Fonda, Anthony Perkins. Ohjaus: Anthony Mann. (The Tin Star, USA 1957)

perjantai 8.11. klo 21.00 A Bigger Splash (12) Areenassa ???
Rock-tähti ja elokuvantekijä viettävät idyllistä lomaa aurinkoisella italialaisella saarella kunnes vanhan ystävän ja tämän tyttären yllätysvierailu nostaa monenlaisia tunteita pintaan. Pääosissa Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Matthias Schoenarts ja Dakota Johnson. Ohjaus: Luca Guadagnino. (Italia/Ranska 2015)

lauantai 9.11. klo 20.00 Teemalauantai: Kasaria!
Duran Duran: There’s Something You Should Know Areenassa 30 päivää
(Britannia 2018) 1980-luvun alun uusromantikkojen tarina, täynnä yletöntä kasarityyliä, suuria pophittejä, menestystä ja ristiriitoja, jet set -elämää sekä Duran Duranin jäsenten rehellistä muistelua. Ensiesitys.
Sing Street Areenassa 14 päivää
(Irlanti 2016) 1980-luvun nuhruisessa Dublinissa 14-vuotias Conor perustaa bändin tehdäkseen vaikutuksen kadulla näkemäänsä salaperäiseen tyttöön. Once-elokuvan ohjaajan John Carneyn uusi vastustamaton musiikkielokuva, jossa soi kasarimusiikki The Curesta Duran Duraniin. Pääosissa Ferdia Walsh-Peelo, Kelly Thornton ja Maria Doyle Kennedy.
Culture Club Live at Wembley Areenassa 30 päivää
1980-luvun hittibändin, vuonna 2014 yhteen palanneen Culture Clubin mainio tuore keikka Lontoon Wembleystä vuodelta 2016.

sunnuntai 10.11. klo 12.00 Rosvopäällikkö Salvatore Giuliano (12) Areenassa 30 päivää
Elokuvaklassikko 1940-luvun lopulla kansansankariksi nousseesta sisilialaisesta rosvosta, jolle tuntui olevan käyttöä niin poliitikoilla, poliiseilla kuin mafialla. O: Francesco Rosi. (Salvatore Giuliano, Italia 1962)

tiistai 12.11. klo 21.55 Viimeinen savotta (12) Areenassa 30 päivää
(1977) Ensimmäinen Päätalo-elokuva on esitetty tv:ssä vain kerran 1980-luvulla. Elokuva kertoo huutolaispoika Vikke Nilon elämästä 1900-luvun alusta 1960-luvulle. O: Edvin Laine. N: Jyrki Kovaleff, Olavi Ahonen.

keskiviikko 13.11. klo 22.00 Huuma (16) Areenassa 14 päivää
(Mon roi, Ranska 2015) Loukkaannuttuaan rinteessä Tony ehtii kuntotuksensa aikana pohtia myrskyisää suhdettaan Georgioon. N: Emmanuelle Bercot, Vincent Cassel. O: Maïwenn.

torstai 14.11. klo 21.00 Temppu – ja miten se tehdään Areenassa 10 päivää
Beatles-leffoilla läpimurtonsa tehneen Richard Lesterin samanhenkinen ja -aikainen, Cannesin festivaalien Kultaisella Palmulla palkittu maaninen komedia 60-luvun brittinuorista keskellä "svengaavaa Lontoota" ja sen seksuaalista, moraalista, taloudellista ja musiikillista vallankumousta. (The Knack ...and How to Get It, Iso-Britannia 1965)

perjantai 15.11. klo 21.00 Youth (12) Areenassa 14 päivää
Kaksi vanhaa ystävää, elokuvantekijä ja eläköitynyt kapellimestari, seuraavat uteliaan huvittuneina oman jälkikasvunsa ja muiden nuorten elämää lomallaan hienossa hotellissa Alppien juurella. Pääosissa Michael Caine,Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda ja Paul Dano. Ohjaus Paolo Sorrentino. (Italia 2015)

lauantai 16.11. Teemalauantai: Maria Callas
Maria by Callas Areenassa 30 päivää
(Ranska 2018) Maria Callasin (1923–1977) tarina kerrottuna hänen omasta näkökulmastaan ja hänen oman ainutlaatuisen äänensä avulla. Dokumentissa on mukana aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia, entisöityjä musiikkitallenteita sekä oopperadiivaa ympäröineitä ihmisiä kuten Marilyn Monroe, Grace Kelly, Elizabeth Taylor ja Aristoteles Onassis.
Medeia Areenassa 14 päivää
(Medea, Italia 1969) Pier Paolo Pasolinin väkevän kuvallinen, vapaa tulkinta kreikkalaisesta tragediasta, jossa kuninkaan tytär, noita Medeia rakastuu kultaista taljaa etsivään Jasoniin traagisin seurauksin. Suuri oopperatähti ja ohjaajan ystävä Maria Callas esittää pääosaa poikkeuksellisessa roolissa rajun intensiivisesti. Ensiesitys Suomen televisiossa!

sunnuntai 17.11. klo 12.00 Opiskelijatar ja herra Henri (7) Areenassa 14 päivää
Uusinta perjantailta 1.11.

tiistai 19.11. klo 21.55 Kino Suomi: Eino Ruutsalo Areenassa 30 päivää
Kino Suomi esittää Eino Ruutsalon pitkän elokuvan Tuulinen päivä (7) vuodelta 1962. Siinä nuori nainen muistelee kesäromanssiaan saarella ja etsii rakastettuaan kaupungin väkijoukosta. Pääosissa ovat Raili Metsä ja Yrjö Tähtelä. Lisäksi nähdään kaksi Ruutsalon kokeellista lyhytelokuvaa: Kineettisiä kuvia (1962) ja Kaksi kanaa (1963).

keskiviikko 20.11. klo 22.00 Suosurmat (16) Areenassa 14 päivää
(La isla minima, Espanja 2014) Francon ajan jälkeiseen Espanjaan sijoitetussa rikosdraamassa kaksi näkemyksiltään kovin erilaista poliisia selvittävät sarjamurhia. N: Javier Gutierrez, Raul Arévalo,O: Alberto Rodriguez.

torstai 21.11. klo 21.00 Älkää koskeko... (12) Areenassa 7 päivää
Klassikko ikääntyneestä gangsterista, joka haluaisi jo jättäytyä eläkkeelle kun vanhaa kultasaalista tavoittelevat rikolliset sieppaavat hänen kumppaninsa ja parhaan ystävän. Pääosissa Jean Gabin, Lino Ventura ja Jeanne Moreau. Ohjaus: Jacques Becker. (Touchez pas au grisbi, Ranska 1954)

perjantai 22.11. klo 21.00 Salaisuuksien illallinen (7) Areenassa 30 päivää
Seitsemän hyvää ystävystä kerääntyy illanviettoon mutta kun he päättävät maustaa sitä paljastamalla kaikki puhelimiinsa saapuvat viestit, joutuvat ystävyys, rehellisyys ja valkoiset valheet kihelmöivälle koetukselle. Ohjaus: Paolo Genovese. (Perfetti sconosciuti, Italia 2016)

perjantai 22.11. klo 23.45 Lost Highway (16) Areenassa 30 päivää
(USA 1997) David Lynchin ohjaama mysteeri saksofonistista, jota syytetään vaimonsa murhasta. N: Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake, Natasha Gregson Wagner, Richard Pryor.

lauantai 23.11. Teemalauantai: David Lynch
David Lynch: The Art Life Areenassa 90 päivää
(USA/Tanska 2016) Komea ja kohteensa näköinen dokumenttielokuva David Lynchin tiestä taiteilijaksi. Pikkukaupungin poika maalaa ja kertoo, miten hänestä tuli kuvataiteilija ja lopulta Eraserheadin ohjaaja. Ohjaus Jon Nguyen.
Twin Peaks – tuli kulje kanssani (16) Areenassa 30 päivää
(Twin Peaks – Fire Walk with Me, USA 1992) David Lynchin Twin Peaks -sarjan johdannoksi tekemä elokuva Laura Palmerin viimeisistä päivistä. Pääosissa Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Ray Wise, Chris Isaak, Mädchen Amick, David Bowie.

sunnuntai 24.11. klo 12.00 Rakastajatar (12) Areenassa 7 päivää
(Casque d'or, Ranska 1952) Yksi elokuvahistorian suurista rakkaustarinoista on myös nostalginen, huolella koottu ajankuva 1890-luvun Pariisin alamaailmasta ja työläiskulttuurista tanssipaikkoineen, jokiretkineen ja laitakatuineen. Ohjaus: Jacques Becker. Pääosissa Simone Signoret, Serge Reggiani. Mv.

tiistai 26.11. klo 21.55 Kainuu 39 (12) Areenassa 30 päivää
(1979) Fiktion ja dokumentin keinoja sekoittava kuvaus Kainuun Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa. Elokuva palkittiin Jussi-patsaalla. Ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto.

keskiviikko 27.11. – sunnuntai 1.12. Teeman elokuvafestivaali

Festivaalin ohjelma ja joulukuun elokuvat julkistetaan syksyllä! Muutokset mahdollisia!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa