Hyppää pääsisältöön

Teeman syksyn 2019 elokuvat ja Teemalauantait

Kollaasi Teeman syksyn 2019 elokuvista, vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Palaa luokseni vielä, Mona Lisa, Etäisten laaksojen mies, Mona Lisa, Yöperhonen, Monty Pythonin hullu maailma
Vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Palaa luokseni vielä, Mona Lisa, Etäisten laaksojen mies, Mona Lisa, Yöperhonen, Monty Pythonin hullu maailma Kollaasi Teeman syksyn 2019 elokuvista, vasemmalta ylhäältä myötäpäivään: Palaa luokseni vielä, Mona Lisa, Etäisten laaksojen mies, Mona Lisa, Yöperhonen, Monty Pythonin hullu maailma Yle Teema,teeman elokuvat

Teema esittää elokuvia joka päivä tiistaista sunnuntaihin!

Kuukauden western palaa: syksyllä Kino Klassikko esittää klassisia lännenfilmejä joka kuun ensimmäisenä torstaina.
Syys–lokakuussa nähdään tuotantoyhtiö HandMade Filmsin elokuvia Monty Pythonista Mona Lisaan.
Kino Suomessa nähdään mm. rakkauden monet kasvot ja juhlitaan Eino Ruutsaloa ja Kalle Päätaloa.
Teeman elokuvafestivaali on tänä vuonna keskiviikosta sunnuntaihin 27.11.–1.12. Katso festivaaliohjelma täältä.

tiistai 3.9. klo 21.55 Varjoja paratiisissa (7) Areenassa pysyvästi
(1986) Aki Kaurismäen elokuva roskakuskin ja valintamyymälän kassan rakkaudesta. Työläistrilogian ensimmäinen osa. N: Matti Pellonpää, Kati Outinen.

tiistai 3.9. klo 23.50 Slow West (16) Areenassa 28 päivää
Sundancen festivaaleilla palkittu western nuorukaisestaan, joka etsii rakastettuaan villin lännen takamailta, apunaan salaperäinen asesankari ja perässään joukko palkkionmetsästäjiä. Pääosissa Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee ja Ben Mendelsohn. Ohjaus: John Maclean. (Uusi-Seelanti/Englanti 2015)

keskiviikko 4.9. klo 22.00 Palaa luokseni vielä (S) Areenassa 30 päivää
Juliette Binochen tähdittämässä draamassa kaksi naista tutustuvat toisiinsa koska sama mies yhdistää heidät. Jeanne saapuu poikaystävänsä Giuseppen perheen huvilaan Sisiliassa, mutta siellä on vain äiti Anna, eikä Giuseppea näy. Milloin hän tulee? (L'Attesa, O: Piero Messina 2015).

Gary Cooper elokuvassa Sheriffi (High Noon)
Hadleyvillen sheriffi Gary Cooper jää yksin – Sheriffi Gary Cooper elokuvassa Sheriffi (High Noon) Kuva: Paramount Pictures Sheriffi,Gary Cooper,teeman elokuvat

torstai 5.9. klo 21.00 Sheriffi (12) Areenassa 14 päivää
Kuukauden westernit palaavat Ylen ohjelmistoon! Avauksena legendaarinen, reaaliajassa tapahtuva lännenelokuva sheriffistä, joka on menossa naimisiin ja jättämässä virkansa mutta saa tietää kostoa janoavan asemiehen saapuvan kaupunkiin keskipäivän junalla. Pääosissa Gary Cooper ja Grace Kelly. Ohjaus: Fred Zinnemann. (High Noon, USA 1952)

perjantai 6.9. klo 21.00 99 Homes (7) Areenassa 14 päivää
(USA 2014) Floridaan sijoittuva palkittu elokuva ihmisistä talouskriisin jaloissa. Kiero kiinteistönvälittäjä häätää työttömäksi jääneen raksamiehen kodistaan mutta ottaa hänet sitten mukaan laillisuuden rajamailla liikkuviin bisneksiinsä. Pääosissa Michael Shannon, Andrew Garfield ja Laura Dern. Ohjaus Ramin Bahrani.

lauantai 7.9. klo 21.00 Teemalauantai: Hipit 50
Tampereen Popteatterin Hair sai ensi-iltansa 50 vuotta sitten, Milos Formanin elokuva 40 vuotta sitten. Kesän päätteeksi palataan Hairin tunnelmiin Manhattanilla ja Suomessa.
Hair (12) Areenassa 7 päivää
Maailmankuulun hippimusikaalin elokuvaversiossa maalaispoika matkustaa New Yorkiin ennen lähtöä Vietnamin sotaan. Keskuspuistossa hän törmää varakkaan perheen tyttöön sekä värikkääseen hippijoukkoon. Miloš Formanin innostunut elokuvatulkinta on ylistys 1960-luvun myrskyisälle ja vapaalle hengelle, täynnä villiä energiaa, intohimoa ja musiikkia. (USA 1979)
Supertähti Areenassa 6 kk
Arkistojen aarre vuodelta 1971: seurantadokumentti Tampereen Popteatterista kiertämässä Suomea Hair-musikaalin kanssa toukokuusta 1970 helmikuuhun 1971. (Suomi 1971)

sunnuntai 8.9. klo 12.00 Yojimbo – Onnensoturi (12) Areenassa 14 päivää
(Yojimbo, Japani 1961) Akira Kurosawan tyylikäs samurai-klassikko toimi esikuvana Kouralliselle dollareita. Isännätön samurai alkaa juonikkaasti usuttaa kylän kilpailevia sotaherroja toisiaan vastaan. Pääosissa Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Isuzu Yamada.

tiistai 10.9. klo 21.55 Ariel (12) Areenassa pysyvästi
(1988) Aki Kaurismäen vakava komedia pohjoisesta Helsinkiin muuttavasta nuoresta miehestä. Työläistrilogian toinen osa. N: Turo Pajala, Susanna Haavisto. T: Villealfa Filmproductions Oy. (U)

keskiviikko 11.9. klo 21.50 Dheepan (12) Areenassa 14 päivää
Jacques Audiardin Cannesin Kultaisen palmun 2015 voittanut draama kertoo tamiilipakolaisista, jotka esittävät perhettä selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan. (Ranska 2015)

torstai 12.9. klo 21.00 Retki maalle (S) Areenassa 30 päivää
Ohjaaja Jean Renoirin lyhyeksi jäänyt mestariteos - kaunis, runollinen ja viekoitteleva kertomus päivän mittaisesta rakkaustarinasta, joka saa alkunsa pariisilaisperheen lähtiessä kesäpäivän viettoon maaseudulle. (Une partie de campagne, Ranska 1936)

torstai 12.9. klo 21.40 Yöperhonen (12) Areenassa 30 päivää
Jean Renoirin varhainen klassikko ilotytöstä, joka ryhtyy hissukkamaisen aviomiehen rakastajattareksi hankkiakseen rahaa todelliselle rakastajalleen, parittajalleen Dédélle. Pääosissa Michel Simon, Janie Marèse, Georges Flamand. (La chienne, Ranska 1931)

perjantai 13.9. klo 21.00 Kaupan laki (S) Areenassa 30 päivää
Cannesin festivaaleilla kolme palkintoa saanut elokuva työttömäksi jääneestä duunarista, joka pääsee vihdoin uusiin hommiin, nyt myymäläetsiväksi väijymään kaltaisiaan huono-onnisia ihmisiä. Pääosassa Vincent Lindon. Ohjaus: Stéphane Brizé. N: Vincent Lindon. (La loi du marché, Ranska 2015)

Lauantaina 14.9. ei nähdä Teemalauantaita suoran BBC Proms -konserttilähetyksen takia.

sunnuntai 15.9. klo 12.00 Coherence (12) Areenassa 16 päivää
Tieteisjännärissä pieni illallisseurue joutuu Los Angelesissa arvoituksellisten ja yhä pelottavampien tapahtumien keskelle, kun komeetta ohittaa maapallon ja rinnakkaiset maailmankaikkeudet alkavat myllertää. Ohjaus: James Ward Byrkit. (USA 2013)

tiistai 17.9. klo 21.55 Tulitikkutehtaan tyttö (12) Areenassa pysyvästi
(1990) Aki Kaurismäen työläistrilogian päätösosa kertoo tehtaantytöstä, jota kaikki riistävät. N: Kati Outinen, Elina Salo, Esko Nikkari, Vesa Vierikko, Silu Seppälä, Outi Mäenpää. (U)

keskiviikko 18.9. klo 21.50 Fruitvale Station (16) Areenassa 30 päivää
On vuoden 2008 viimeinen päivä, ja 22-vuotias Oscar Grant yrittää muuttaa elämänsä. Hän haluaa olla parempi poika äidilleen, parempi kumppani tyttöystävälleen ja parempi isä pienelle tyttärelleen. Tositapahtumiin perustuva draama kuvaa Oscarin päivän etenemistä - ja mitä Oaklandin Fruitvalen metroasemalla lopulta tapahtuu. Ohjaus Ryan Coogler (Black Panther). Pääosassa Michael B. Jordan.

Terry Jones ja MIchael Palin pyöreän pöydän ritareina elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma
Pyöreän pöydän ritarit laulutuulella – Monty Pythonin hullu maailma Terry Jones ja MIchael Palin pyöreän pöydän ritareina elokuvassa Monty Pythonin hullu maailma Monty Pythonin hullu maailma,teeman elokuvat

torstai 19.9. klo 21.00 Monty Pythonin hullu maailma (12) Areenassa 14 päivää
Brittiläisen tv-komedian kuuluisin ja railakkain ryhmä siirsi huumorinsa elokuvan puolelle riemukkaassa satiirissa kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritareiden legendasta. Röten nik Akten Di: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones ek Michael Palin. Ohjaus: 76 203 laamaa, sekä Terry Gilliam ja Terry Jones. (Monty Python and the Holy Grail, Britannia 1975)

perjantai 20.9. klo 21.00 Minä, Daniel Blake (7) Areenassa 14 päivää
Hyvinvointiyhteiskunnan rapautumista koskettavasti käsittelevä elokuva 59-vuotiaasta puusepästä, jonka elämä suistuu raiteiltaan ja hän putoaa yhteiskunnan turvaverkon sijasta byrokratian rattaisiin. Ken Loach palkittiin tästä ohjaustyöstään Cannesissa ja Euroopan elokuvapalkinnolla. (I, Daniel Blake, Englanti 2016)

lauantai 21.9. klo 21.00 Teemalauantai: Käsin tehtyä / Monty Python 50 vuotta
Lauantaina juhlitaan 50-vuotiasta Monty Pythonia, 40-vuotiasta elokuvakomedian mestariteosta Brianin elämä sekä HandMade Films -studion lyhyttä mutta loistavaa historiaa.
HandMade Films – satunnainen studio Areenassa 90 päivää
Dokumenttielokuva siitä, miten George Harrison ja tuhma poika nimeltä Brian pelastivat brittielokuvan. Tämä on tositarina Monty Pythonit ja monta muuta englantilaista merkkiteosta – sekä muutaman flopin – tuottaneesta HandMade Filmsistä, sen synnystä, noususta ja tuhosta. (An Accidental Studio, Britannia 2019)
Brianin elämä (12) Areenassa 14 päivää
Monty Python -ryhmän komedia Juudeassa vuonna nolla syntyvästä Brianista, jonka elämänkaari sivuaa kummallisesti Jeesuksen vaiheita. Ohjaus Terry Jones. (Monty Python’s Life of Brian, Britannia 1979)

sunnuntai 22.9. klo 12.00 Kirsikkapuiden alla (7) Areenassa 14 päivää
(An, Japani 2015) Katukeittiötä pitävä Sentaro tutustuu vanhaan Tokue-rouvaan, jolla on mielipide hänen tarjoamista punapaputahnalla täytetyistä leivonnaisista. Tokuella on paljon parempi resepti. O: Naomi Kawase.

tiistai 24.9. klo 21.55 Veljet (S) Areenassa 7 päivää
Oli poikia raitilla viis. Kertomus Sielun veljien maallisesta vaelluksesta 1980-luvun loppupuolelta 1990-luvun alkupuolelle. Ohjaus Tahvo Hirvonen. Tuotanto Pettufilmi Oy.

keskiviikko 25.9. klo 21.50 Kausi Ranskassa Areenassa 30 päivää
Abbas on paennut sotaa Afrikasta Ranskaan lastensa kanssa ja tutustuu Caroleen, joka tarjoaa heille katon pään päälle. Heidän suhteensa syvenee viranomaispäätöstä odotellessa. (Un saison en France, 2017, O: Mahamat-Saleh Haroun, N: Eric Ebouaney, Sandrine Bonnaire).

torstai 26.9. klo 32.00 Monty Python Hollywoodissa (7) Areenassa 14 päivää
Kuuluisa englantilainen komediaryhmä esittää riemukkaassa "best of" -elokuvassaan legendaarisen Hollywoodin Bowlin lavalta live-yleisölle kuuluisimpia tv-sketsejään ja laulujaan, ja vähän muutakin. Pääosissa Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, Neil Innes ja Carol Cleveland. Ohjaus Terry Hughes ja Ian MacNaughton.

perjantai 27.9. klo 21.00 The Big Sick (7) Areenassa 30 päivää
Pakistanilaissyntyisen standup-koomikon ja opiskelijatar Emilyn rakkaustarina koettelee kulttuurieroja mutta saa sitten vakavamman käänteen kun äkillinen sairaus vie Emilyn koomaan. Tosipohjaisen romanttisen draamakomedian pääosissa sen alkuperäinen kokija ja käsikirjoittaja Kumail Nanjiani sekä Zoe Kazan, Holly Hunter ja Ray Romano. Ohjaus: Michael Showalter. (USA 2017)

lauantai 28.9. klo 21.35 Teemalauantai: Brittimuodin kapinalliset
Kaksi komeaa dokumenttielokuvaa kahdesta kuvia ja sovinnaistapoja kumartelemattomasta muotisuunnittelijasta.
Westwood: punkkari, ikoni, aktivisti Areenassa 30 päivää
Dokumenttielokuva brittiläisestä punk-muotisuunnittelijasta Vivien Westwoodista. 78-vuotias Westwood on aikakautensa tinkimätön ikoni, joka on säilyttänyt kapinallisen asenteensa läpi vuosikymmenten. (Westwood: Punk, Icon, Activist, Britannia 2018)
McQueen: muodin kauhukakara Areenassa 30 päivää
Liikuttava, tyylikäs ja voimakas dokumenttielokuva brittiläisestä muotisuunnittelijasta Alexander McQueenistä (1969–2010), joka aloitti uransa pennittömänä ja raivasi tiensä muotimaailman huipulle. (Britannia 2018)

sunnuntai 29.9. klo 12.00 Hiljainen intohimo (12) Areenassa 30 päivää
Elokuva vasta kuolemansa jälkeen "löydetyn" merkittävän amerikkalaisen 1800-luvun runoilijan Emily Dickinsonin elämästä ja sen arvoituksista. Pääosissa Cynthia Nixon, Jennifer Ehle ja Keith Carradine. Ohjaus Terence Davies. (A Quiet Passion, Englanti 2016)

tiistai 1.10. klo 21.55 Saimaa-ilmiö (S) Areenassa vain suorana
Aki ja Mika Kaurismäen dokumenttielokuva Juice Leskinen Slamin, Hassisen koneen ja Eppu Normaalin konserttikiertueesta kesäisellä Saimaalla 1981. (U)

keskiviikko 2.10. klo 21.55 The Nile Hilton Incident Areenassa 30 päivää
Korruptoitunut kairolaispoliisi tutkii laulajattaren murhaa, jonka jäljet johdattavat hänet koko Egyptin valtakoneiston huipulle. Ruotsalaisen Ali Abbasin ohjaama elokuva perustuu osin tositapahtumiin.

torstai 3.10. klo 21.00 El Dorado (12) Areenassa 14 päivää
Kuukauden westernissä rampa asesankari, juoppo sheriffi, suulas vanhus ja ampumataidoton nuorukainen linkuttavat taisteluun lännenkaupunkia piinaavaa konnajoukkiota vastaan. Pääosissa John Wayne, Robert Mitchum ja James Caan. Ohjaus Howard Hawks. (USA 1967)

perjantai 4.10. klo 21.00 Kahakka (16) Areenassa 30 päivää
Egyptin vuoden 2013 levottomuuksiin sijoittuvassa elokuvassa joukko armeijan sotilaita sulkee samaan vankienkuljetusautoon ahtaan kokoelman ihmisiä - eri osapuolten kannattajia ja vakoojiksi epäiltyjä toimittajia samoin kuin väärässä paikassa väärään aikaan olleita sivullisia - ja lähettävät heidät yhä piianaavammaksi käyvälle matkalle kohti tuntematonta. Ohjaus Mohamed Diab. (Clash/Eshtebak, Egypti 2016)

John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus.
Lauantai-illan huumaa: John Travolta tanssii. John Travolta tanssii elokuvassa Lauantai-illan huumaa. Kuvakaappaus. disko

lauantai 5.10. klo 20.00 Teemalauantai: Fever Night!
Uusi dokumentti kertoo kaikkien aikojen diskoelokuvan tarinan. Dokumentin jälkeen nähdään itse elokuva. Ah ha ha ha stayin’ alive!
Saturday Night Fever – 40 vuotta huumaa Areenassa 30 päivää
Saturday Night Fever on yksi populaarielokuvan suurimmista menestystarinoista, suunnaton diskoelokuvahitti, jonka päätyminen valkokankaalle oli kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Elokuvaa muistellaan 40-vuotisjuhladokumentissa, jossa ovat mukana kaikki keskeiset tekijät. (Saturday Night Fever – The Ultimate Disco Movie, Britannia 2017)
Lauantai-illan huumaa (12) Areenassa 14 päivää
1970-luvun diskokuumeen levittäjä, nyt jo klassikko. Elokuva nuoresta miehestä, joka etsii viikonloppuisin tietä menestykseen New Yorkin diskojen tanssikuninkaana. Pääosassa John Travolta. Ohjaus John Badham. Musiikki Bee Gees. (Saturday Night Fever, USA 1977)

lauantai 5.10. 23.40 Portti ikuisuuteen (16) Areenassa 7 päivää
Muhkea länneneepos ns. laidunsodista karjaparonien ja siirtolaisina saapuvien maanviljelijöiden välillä 1890-luvun Wyomingissa. Pääosissa Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert, John Hurt ja Jeff Bridges. Ohjaus Michael Cimino (Heaven's Gate, USA 1980 - "ohjaajan versio")

sunnuntai 6.10. klo 12.00 Irrational Man (7) Areenassa 14 päivää
Draamakomedia kaikkeen tuskastuneesta filosofian professorista, joka pienessä yliopistokaupungissa alkaa päästä eroon masennuksestaan tutustuessaan erääseen opiskelijaan. Pääosissa Joaquin Phoenix ja Emma Stone. Ohjaus: Woody Allen. (USA 2015)

tiistai 8.10. klo 21.55 The Real McCoy (S) Areenassa pysyvästi
(2000) Fantasiaa ja todellisuutta yhdistävä elokuva rokkarista, lahjakkuudesta ja tuhovietistä. Mukana mm. Andy McCoy, Angela Nicoletti, Dave Lindholm, Michael Monroe, Pelle Miljoona, Remu Aaltonen. O: Pekka Lehto.

keskiviikko 9.10. klo 21.55 Läpi seinän (S)Areenassa 30 päivää
Rama Burshteinin ohjaamassa romanttisessa komediassa ortodoksijuutalainen nainen järjestää itselleen unelmiensa häät, vaikka sulhanenkin puuttuu.

torstai 10.10. klo 21.00 Pitkä pitkäperjantai (16) Areenassa 30 päivää
Englantilaisen rikoselokuvan valioihin kuuluva elokuva nousukkaasta brittigangsterista, jonka laajenevan imperiumin kimppuun käydään tuntemattoman mutta voimakkaan vihollisen taholta eräänä pitkänä perjantaina. Pääosissa Bob Hoskins, Helen Mirren ja Eddie Constantine. Ohjaus: John Mackenzie.

Perjantain Kino 11.–25.10. poikkeuksellisesti klo 22.

perjantai 11.10. klo 22.00 Pawn Sacrifice – kohtalokas siirto (S) Areenassa 14 päivää
Nuori amerikkalainen superlahjakkuus Bobby Fischer pelasi Reykajvikissa vuonna 1972 shakin maailmanmestaruudesta venäläistä Boris Spasskia vastaan, ja kamppailu paisui kylmän sodan suurvaltojen yhteenotoksi. Pääosissa Tobey Maguire, Liev Schreiber ja Peter Sarsgaard. Ohjaus: Edward Zwick.

lauantai 12.10. klo 21.40 Teemalauantai: Greenaway aakkosin ja numeroin
Järjettömien asioiden luetteloija, avantgardisti, elokuvaohjaaja ja provokaattori Peter Greenaway on nyt itse luokiteltavana.
Peter Greenawayn aakkoset Areenassa 90 päivää
Yllättävän lämmin ja intiimi muotokuva älykköohjaaja Peter Greenawaystä ja tämän elämän aakkosista. Leikkisän ja koskettavan dokumentin ohjasi Greenawayn puoliso, taiteilija Saskia Boddeke. (The Greenaway Alphabet, Hollanti 2017)
Kohtalokkaat numerot (16)
Peter Greenawayn musta komedia naisista, jotka hukuttavat turhaksi käyneitä aviomiehiään. Samalla elokuvassa juoksutetaan numeroita yhdestä sataan. Pääosissa Joan Plowright, Juliet Stevenson, Joely Richardson ja Bernard Hill. Musiikki Michael Nyman. (Drowning by Numbers, Britannia 1988)

sunnuntai 13.10. klo 12.00 Avaruuden pirut (7) Areenassa 7 päivää
Scifi-elokuvan kultti-klassikko sittemmin tutusta juonikuviosta. Ufo syöksyy maahan pienen maatilan lähettyvillä ja pieni poika tajuaa, että avaruusolennot ovat vallanneet tuttujen ihmisten mielet. Ohjaus William Cameron Menzies. (Invaders from Mars, USA 1953)

sunnuntai 13.10. klo 13.20 Mitä tuleman pitää (12) Areenassa 19 päivää
Nathalien, perheenäidin ja lukion filosofianopettajan elämä murenee kun kaikki mikä on hänelle tärkeää katoaa. Mia Hansen-Löven draama sinnikkäästä elämän tarkoituksen uudelleen keksimisestä tähdittää Isabelle Huppert. (L'avenir, Ranska 2016).

tiistai 15.10. klo 21.55 Cleaning up! (S) Areenassa 30 päivää
(2001) Dokumenttielokuva Cleaning Women -yhtyeen ulkomaankiertueesta. Road moviessa trio risteilee Baltiaa ja Venäjää ihastuttaen ja hämmästyttäen esiintymisillään. Ohjaus Rostislav Aalto.

keskiviikko 16.10. klo 21.50 Menashe Areenassa 30 päivää
New Yorkin hasidijuutalaisten yhteisöön sijoittuvan draaman päähenkilö on leskeksi jäänyt mies, jonka kymmenvuotias poika on rabbin päätöksellä sijoitettu tädin ja sedän kotiin kunnes isä menee uusiin naimisiin. Menashe haluaa poikansa takaisin – mutta ei uutta puolisoa.

George (Bob Hoskins) ja Simone (Cathy Tyson) autossa elokuvassa Mona Lisa
Mona Lisa. George (Bob Hoskins) ja Simone (Cathy Tyson) autossa elokuvassa Mona Lisa Mona Lisa,teeman elokuvat

torstai 17.10. klo 21.05 Mona Lisa (16) Areenassa 30 päivää
Lontoon alamaailmaan sijoittuva moderni klassikko entisestä vangista, joka kiintyy tummaan puhelintyttöön kuskatessaan häntä asiakkaalta toiselle. Pääosissa Bob Hoskins, Cicely Tyson, Michael Caine ja Robbie Coltrane. Ohjaus Neil Jordan.

perjantai 18.10. klo 22.00 Saulin poika (16) Areenassa 30 päivää
Ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin ja usean Cannesin festivaalipalkinnon saanut voimakas ja hätkähdyttävä elokuva Auschwitzin keskitysleirin vangista, joka tuhoamisen ja kauhujen keskellä yrittää pelastaa edes osan ihmisyyttä. Ohjaus László Nemes. (Saul fia, Unkari 2015)

lauantai 19.10. klo 20.00 Teemalauantai: Lynyrd Skynyrd
Sweet Home Alabama! Teemalauantai on omistettu southern rockin suurimpiin nimiin kuuluvalle yhtyeelle.
Lynyrd Skynyrd: If I Leave Here Tomorrow Areenassa 60 päivää
Villiä keikkaelämää viettäneen Lynyrd Skynyrdin nousukiito päättyi traagisesti 20.10.1977, kun yhtyettä kuljettanut lentokone syöksyi maahan. Onnettomuudessa saivat surmansa laulaja Ronnie Van Zant, kitaristi Steve Gaines ja taustalaulaja Cassie Gaines. Pitkän hiljaiselon jälkeen Lynyrd Skynyrd teki paluun Van Zantin pikkuveljen Johnny Van Zantin johdolla vuonna 1987. Palkittu dokumenttielokuva kertoo legendaarisesta yhtyeestä ja erityisesti alkuperäisen kokoonpanon keulakuvasta Ronnie Van Zantista (1948–1977). Ohjaus Stephen Kijak. (USA 2018)
Lynyrd Skynyrd: Atlantic City 2006 Areenassa 30 päivää
Konsertti kuvattiin Atlantic Cityssä USA:ssa kesäkuussa 2006 ja julkaistiin yleisölle vuonna 2018. Lynyrd Skynyrd esiintyi kokoonpanolla Johnny Van Zandt, Gary Rossington. Rickey Medlocke, Mark Matejka, Ean Evans, Billy Powell ja Michael Cartellone. (Decades Rock Live, USA 2006/2018)

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
1984: John Hurt. John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

lauantai 19.10. klo 23.25 1984 (16) Areenassa 7 päivää
George Orwellin synkkä tulevaisuuskuvitelma 1984 ilmestyi 70 vuotta sitten. Romaani kertoo sodanjälkeisen maailman byrokraatista, joka kirjoittaa joka päivä historiaa uusiksi. Kun mies rakastuu, hän yrittää paeta Isoveljen valvovaa silmää. Orwellin vuonna tehdyn elokuvaversion ohjasi Michael Radford. Pääosissa John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton. (Britannia 1984)

sunnuntai 20.10. klo 12.00 Ragtime – toivon ja vihan aika (12) Areenassa 7 päivää
Mestariohjaaja Milos Formanin tulkinta E.L. Doctorowin romaanista, joka tarkastelee yläluokkaisen valkoisen perheen ja menestystä saavuttaneen mustan pianistin kautta rasismia, uskottomuutta, oikeudenjanoa ja väkivaltaa 1900-luvun alun New Yorkissa. Pääosissa James Cagney, Brad Dourif, Elizabeth McGovern, Pat O'Brien, Howard E. Rollins Jr., Mary Steenburgen ja Norman Mailer. (Ragtime, USA 1981)

tiistai 22.10. klo 21.55 Pockpicket (S) Areenassa 30 päivää
(1968) Katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä. Peter von Baghin ja Pertti Maisalan harvoin nähdyssä satiirisessa lyhytelokuvassa näyttelevät muun muassa Sulevi Peltola, Eija Pokkinen ja Elina Salo. Musiikista vastaavat Kaj Chydenius ja Blues Section.

tiistai 22.10. klo 22.15 Kreivi (7) Areenassa 30 päivää
(1971) Omien sanojensa mukaan 76 kertaa kihloissa olleen naistenmiehen Pertti Ylermi Lindgrenin tarina. Kreivin naisina Irma Martinkauppi, Titta Karakorpi, Elina Salo ja Kirsti Wallasvaara. Ohjaus Peter von Bagh. Mv.

keskiviikko 23.10. klo 22.15 Hedi Areenassa 30 päivää
Tunisialainen draama Hedistä, nuoresta miehestä, joka elää yllätyksetöntä elämää autokauppiaana. Hänen tuleva avioliittonsakin on ennalta järjestetty, mutta viikkoa ennen häitä hän rakastuu lomalla tansijattareen ja päättää ottaa ohjakset haltuunsa. O: Mohamed Ben Attia. N: Majd Mastoura, Rym Ben Messaoud. (Inhebbek Hedi, Tunisia 2017)

torstai 24.10. klo 21.00 Rosvoja rosvoja (12) Areenassa 30 päivää
Villin anarkistisessa fantasiaseikkailussa koulupoika sinkoutuu vaatekomeronsa kautta hurjalle aikamatkalle kuuden rosvoilevan kääpiön seuratessa, kohdaten mm. Robin Hoodin, Napoleonin ja kuningas Agamemnonin. Pääosissa Craig Warnock, David Rappaport, Kenny Baker, John Cleese, Sean Connery, Shelley Duvall, Katharine Helmond, Ian Holm, Ralph Richardson ja David Warner. Ohjaus: Terry Gilliam. (Time Bandits, Britannia 1981)

perjantai 25.10. klo 22.00 Elser – yksin Hitleriä vastaan (16) Areenassa 14 päivää
Puuseppä Georg Elser pidätettiin marraskuussa 1939 Adolf Hitleriin kohdistuneesta murhayrityksestä ja häntä pidettiin vuosien ajan keskitysleirillä. Oliver Hirschbiegelin ohjaama elokuva seuraa tapahtumia, jotka johtivat Elserin tekoon ja sen seurauksiin. (Saksa 2015)

Peter Sellers intialaismiehen rooliasussa puutarhaletku kädessä. Kuva elokuvasta The Party eli Pahuksenmoiset pirskeet.
Pahuksenmoiset pirskeet: Peter Sellers. Peter Sellers intialaismiehen rooliasussa puutarhaletku kädessä. Kuva elokuvasta The Party eli Pahuksenmoiset pirskeet. Kuva: MGM Peter Sellers,Teemalauantai,Blake Edwards,Pahuksenmoiset pirskeet,Pahuksenmoiset pirskeet

lauantai 26.10. klo 21.45 Teemalauantai: Pahuksenmoinen Sellers
Näyttelijä, komedian mestari Peter Sellers (1925–1980) parhaimmillaan – ja pahimmillaan.
Pahuksenmoiset pirskeet Areenassa 7 päivää
Hillitön komedia tahatonta tuhoa aiheuttavasta intialaisnäyttelijästä, joka saa vahingossa kutsun Hollywoodin seurapiirijuhliin. Ohjaus Blake Edwards. Pääosissa Peter Sellers ja Claudine Longet. (The Party, USA 1968)
Peter Sellersin haamuAreenassa 2 vuotta
(USA 2018) Siitä piti tulla mainio merirosvokomedia. Se oli painajainen, helvetti, tragedia, täysi katastrofi… Ohjaaja Peter Medak teki dokumenttielokuvan vuosikymmeniä vaietusta kipeästä muistostaan, elokuvan Ghost in the Noonday Sun teosta Kyproksella. Sekasotkun keskiössä oli näyttelijä Peter Sellers. (The Ghost of Peter Sellers, USA 2018)

sunnuntai 27.10. klo 12.00 Kaksoiselämää (7) Areenassa 7 päivää
Kahdella Oscarilla palkittu klassikko näyttelijästä, joka esiintyessään Shakespearen Othellossa alkaa samaistua liikaa mustasukkaisen ja murhanhimoisen aviomiehen rooliin. Pääosissa Ronald Colman, Signe Hasso, Shelley Winters ja Edmond O'Brien. Ohjaus George Cukor. (A Double Life, USA 1947)

sunnuntai 27.10. klo 13.40 78/52 – Psykon salaisuudet Areenassa 33 päivää
78 kuvaa, 52 leikkausta ja kolme minuuttia, jotka muuttivat elokuvan historiaa. Kiehtova, moniulotteinen dokumenttielokuva Hitchcockin Psykon suihkukohtauksesta. Ohjaus Alexandre O. Philippe. (78/52, USA 2017)

tiistai 29.10. klo 21.55 Eros ja Psykhe (12) Areenassa 30 päivää
(1998) Eeva-Liisa Mannerin näytelmään perustuva elokuva. Traaginen rakkaustarina tapahtuu pienessä satamassa, jossa elämä kulkee tehtaan ja satamakapakan väliä. N: Heli Takala, Antti Reini. O: Timo Linnasalo.
Elokuvan jälkeen nähdään ohjelma, jossa Anssi Mänttäri haastattelee Timo Linnasaloa.

keskiviikko 30.10. klo 14.30 Romu-Mattila ja kaunis nainen Areenassa vuoden
Mykkäelokuva surullisesta miehestä, joka etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyväksyntää. Pääosissa Seppo Mattila, Outi Airola. Musiikki Ykspihlajan Kino-orkesteri. Ohjaus Juho Kuosmanen. (Suomi 2012)

keskiviikko 30.10. klo 22.00 Juna Busaniin (16) Areenassa 30 päivää
Kahden Aasialaisen zombi-elokuvan kaksoisnäytöksen aloittaa kauhufilmi, jossa Etelä-Koreassa leviää nopeasti kaikkia uhkaava zombi-virus. Soo-ahn nousee epidemian alettua isänsä Sok-woon kanssa Seoulista Busaniin kulkevaan pikajunaan. Matkasta tulee 453 kilometriä pitkä apokalyptinen eloonjäämiskamppailu. Ohjaus Sang-ho Yeon. Pääosissa Yoo Gong, Yu-mi Jung, Dong-seok Ma. (Busan haeng, Etelä-Korea 2016)

keskiviikko 30.10. klo 23.55 Yakuza Apocalypse (18) HUOM! Ikärajan vuoksi Areenassa vain suorana
Yakuzojen maailmassa legendaarinen Kamiura on pomona noussut kaikkien yläpuolelle. Hänen väitetään olevan voittamaton. Todellisuudessa hän on vampyyri. Kun hän joutuu vastakkain kansainvälisen syndikaatin kanssa ja menehtyy taistelussa, hän siirtää voimansa veren kautta käskyläiselleen Kageyamalle. Tästä alkaa armoton koston kierre. Ohjaus Takashi Miike. Pääosissa Lily Franky, Hayato Ichihara. (Gokudô daisenso, Japani 2015)

torstai 31.10. klo 21.00 Brazil – tämän hetken tuolla puolen (16) Areenassa 7 päivää
Mustan huumorin höystämä orwellilainen tieteisjännäri virkamiehestä, joka unelmoi rakkaudesta ja paremmasta maailmasta mutta päätyy valtion viholliseksi. Pääosissa Jonathan Pryce, Robert De Niro, Ian Holm, Bob Hoskins, Katherine Helmond ja Michael Palin. Ohjaus Terry Gilliam. (Brazil, Britannia 1985)

perjantai 1.11. klo 21.00 Opiskelijatar ja herra Henri (7) Areenassa 14 päivää
Sukupolvet joutuvat törmäyskurssille monellakin tapaa kun äreän pariisilaisvanhuksen on otettava nuori opiskelija alivuokralaiseksi. Pääosissa Claude Brasseur, Guillaume de Tonquedec, Noémie Schmidt ja Frédérique Bel. Ohjaus: Ivan Calbérac. (L'étudiante et Monsieur Henri, Ranska 2015)

perjantai 1.11. klo 23.55 Pahuksenmoiset pirskeet Areenassa 7 päivää
Pikauusinta Teemalauantaista 26.10. Ohjaus Blake Edwards. Pääosissa Peter Sellers ja Claudine Longet. (The Party, USA 1968)

Aiemmin ohjelmatiedoissa 2.11. ollut elokuva The Commitments jää valitettavasti pois syksyn ohjelmistosta.

lauantai 2.11. klo 20.00
Bros: After the Screaming Stops Areenassa 60 päivää
Bros oli 1980-luvulla yksi maailman suosituimmista bändeistä – noin 15 minuuttia. Loppuunmyytyjä stadionkeikkoja, listaykkösiä, tähdenlento ja täystuho. Tämä Britanniassa katsojat riemastuttanut, Spinal Tap -mokumenttiin ja Anvil!-dokumenttiin verrattu dokumenttielokuva seuraa bändin keulakuvien, kaksosten Matt ja Luke Gossin paluuta yhteen, kolme viikkoa ennen loppuunmyytyä comeback-keikkaa Lontoon O2-stadionilla. Välissä on 28 vuotta välirikkoa ja mykkäkoulua. Onnistuuko paluu, pystyvätkö veljekset jättämään menneet sikseen ja astumaan yhdessä lavalle? Ohjaus Joe Pearlman ja David Soutar. (Britannia 2018)

Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle.
Hissillä mestauslavalle: Jeanne Moreau. Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau,elokuvat,Teemalauantai,Hissillä mestauslavalle,Louis Malle

lauantai 2.11. klo 21.40 Teemalauantai: Jeanne Moreau
Ranskalaisen teemaillan tähti on sensuelli Jeanne Moreau, Miles Davisin improvisoiman jazzin säestämänä.
Hissillä mestauslavalle (16) Areenassa 30 päivää
Jeanne Moreaun tunnelmallinen läpimurtoelokuva, jossa rakastavaisten juoni aviomiehen murhaamiseksi mutkistuu odottamattoman sattuman seurauksena. Ohjaus Louis Malle. Musiikki Miles Davis. (Ascenseur pour l'échafaud, Ranska 1958)
Jeanne Moreau Areenassa 30 päivää
Dokumenttielokuva eurooppalaisen elokuvan kirkkaimpiin tähtiin kuuluneesta Jeanne Moreausta (1928–2017), jonka Ranskan uusi aalto nosti maailmanmaineeseen. Ohjaus Josée Dayan, Pierre-André Boutang, Annie Chevallay. (Jeanne Moreau – côté cour, côté coeur, Ranska 2007)

sunnuntai 3.11. klo 12.00 Myrskyä Washingtonissa (S) Areenassa 7 päivää
Amerikkalaista politiikantekoa vallan huipulla tarkasteleva elokuva, jossa senaatti tutkii presidentin ministeriehdokasta niin että salaisuudet alkavat paljastua ja loka lentää. Pääosissa Henry Fonda, Franchot Tone, Charles Laughton, Don Murray, Peter Lawford ja Gene Tierney. (Advise & Consent, 1962)

tiistai 5.11. klo 21.55 Kukkia ja sidontaa (12) Areenassa 30 päivää
(2004) Pikkukaupungin sydän on makkaratehdas, jonka varjoissa tehdään muutakin kuin saunalenkkiä. R: Stella Polaris. K: Aleksi Bardy, Janne Kuusi, Stella Polaris. O: Janne Kuusi. T: Helsinki-filmi Oy & Kinotaurus Oy.

keskiviikko 6.11. klo 22.05 Rakkautta vailla (12) Areenassa 30 päivää
Andrei Zvjagintsevin draamassa pieni poika katoaa kesken vanhempien katkeran avioeron. Elokuva palkittiin mm. Cannesin tuomariston palkinnolla ja se oli myös Oscar-ehdokkaana.
Samana päivänä Areenaan julkaistaan 30 päiväksi neljä muutakin Zvjagintsevin elokuvaa: Isän paluu (2003), Karkotus (2007), Jelena (2011) ja Leviathan (2014).

keskiviikko 6.11. klo 23.45 Hulluna rakkaudesta (12) Areenassa 7 päivää
Rapistuneeseen motelliin sijoittuva intohimodraama cowboysta, joka vaatii kiihkeästi naistaan takaisin kun ei enää ymmärrä, mikä heidät erotti. Pääosissa Sam Shepard, Kim Basinger, Harry Dean Stanton, Randy Quaid. Ohjaus Robert Altman, Sam Shepardin näytelmästä. (Fool for Love, USA 1985)

torstai 7.11. klo 21.00 Hopeatähti (12) Areenassa 14 päivää
Kuukauden westerninä klassikko nuoresta, kokemattomasta sheriffistä, joka hakee oppia kyyniseltä palkkionmetsästäjältä. Pääosissa Henry Fonda, Anthony Perkins. Ohjaus: Anthony Mann. (The Tin Star, USA 1957)

perjantai 8.11. klo 21.00 A Bigger Splash (12) Areenassa ???
Rock-tähti ja elokuvantekijä viettävät idyllistä lomaa aurinkoisella italialaisella saarella kunnes vanhan ystävän ja tämän tyttären yllätysvierailu nostaa monenlaisia tunteita pintaan. Pääosissa Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Matthias Schoenarts ja Dakota Johnson. Ohjaus Luca Guadagnino. (Italia/Ranska 2015)

Ferdia Walsh-Peelo 1980-luvun kuteissa laulamassa elokuvassa Sing Street
Sing Street. Ferdia Walsh-Peelo 1980-luvun kuteissa laulamassa elokuvassa Sing Street Teemalauantai,Sing Street,Ferdia Walsh-Peelo

lauantai 9.11. klo 20.00 Teemalauantai: Kasaria!
Olkatoppauksia, kajalia, rumpukoneita ja mahtava meininki: kasarin paluu!
Duran Duran: There’s Something You Should Know Areenassa 30 päivää
1980-luvun alun uusromantikkojen tarina, täynnä yletöntä kasarityyliä, suuria pophittejä, menestystä ja ristiriitoja, jet set -elämää sekä Duran Duranin jäsenten rehellistä muistelua. Ensiesitys. (Britannia 2018)
Sing Street Areenassa 14 päivää
1980-luvun nuhruisessa Dublinissa 14-vuotias Conor perustaa bändin tehdäkseen vaikutuksen kadulla näkemäänsä salaperäiseen tyttöön. Once-elokuvan ohjaajan John Carneyn uusi vastustamaton musiikkielokuva, jossa soi kasarimusiikki The Curesta Duran Duraniin. Pääosissa Ferdia Walsh-Peelo, Kelly Thornton ja Maria Doyle Kennedy. (Irlanti 2016)
Culture Club Live at Wembley Areenassa 30 päivää
1980-luvun hittibändin, vuonna 2014 yhteen palanneen Culture Clubin mainio tuore keikka Lontoon Wembleystä vuodelta 2016.

sunnuntai 10.11. klo 12.00 Rosvopäällikkö Salvatore Giuliano (12) Areenassa 30 päivää
Elokuvaklassikko 1940-luvun lopulla kansansankariksi nousseesta sisilialaisesta rosvosta, jolle tuntui olevan käyttöä niin poliitikoilla, poliiseilla kuin mafialla. O: Francesco Rosi. (Salvatore Giuliano, Italia 1962)

tiistai 12.11. klo 21.55 Viimeinen savotta (12) Areenassa 30 päivää
(1977) Ensimmäinen Päätalo-elokuva on esitetty tv:ssä vain kerran 1980-luvulla. Elokuva kertoo huutolaispoika Vikke Nilon elämästä 1900-luvun alusta 1960-luvulle. O: Edvin Laine. N: Jyrki Kovaleff, Olavi Ahonen.

Aiemmissa ohjelmatiedoissa keskiviikkona 13.11. ollut elokuva Huuma siirtyy esitettäväksi myöhemmin. Sen tilalla nähdään uusintana Rakkautta vailla, jonka ensilähetys tv:ssä kärsi teknisestä viasta.

keskiviikko 13.11. klo 22.00 Rakkautta vailla (12) Areenassa 30 päivää
Uusinta keskiviikolta 6.11.

torstai 14.11. klo 21.00 Temppu – ja miten se tehdään Areenassa 10 päivää
Beatles-leffoilla läpimurtonsa tehneen Richard Lesterin samanhenkinen ja -aikainen ohjaus voitti Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon. Maaninen komedia 1960-luvun brittinuorista keskellä "svengaavaa Lontoota" ja sen seksuaalista, moraalista, taloudellista ja musiikillista vallankumousta. (The Knack ...and How to Get It, Britannia 1965)

Ihmisiä makaa uima-altaan reunalla. Kuva elokuvasta Youth.
Youth. Ihmisiä makaa uima-altaan reunalla. Kuva elokuvasta Youth. Kuva: Gianni Fiorito Paolo Sorrentino,elokuvat,La Giovinezza

perjantai 15.11. klo 21.00 Youth (12) Areenassa 14 päivää
Kaksi vanhaa ystävää, elokuvantekijä ja eläköitynyt kapellimestari, seuraavat uteliaan huvittuneina oman jälkikasvunsa ja muiden nuorten elämää lomallaan hienossa hotellissa Alppien juurella. Pääosissa Michael Caine,Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda ja Paul Dano. Ohjaus Paolo Sorrentino. (Italia 2015)

lauantai 16.11. Teemalauantai: Maria Callas
Ilta on omistettu maailman kuuluisimmalle sopraanolle Maria Callasille, lempinimeltään La Divina, jumalainen.
Maria by Callas Areenassa 30 päivää
Maria Callasin (1923–1977) tarina kerrottuna hänen omasta näkökulmastaan ja hänen oman ainutlaatuisen äänensä avulla. Dokumentissa on mukana aiemmin esittämätöntä arkistomateriaalia, entisöityjä musiikkitallenteita sekä oopperadiivaa ympäröineitä ihmisiä kuten Marilyn Monroe, Grace Kelly, Elizabeth Taylor ja Aristoteles Onassis. (Ranska 2018)
Medeia Areenassa 14 päivää
Pier Paolo Pasolinin väkevän kuvallinen, vapaa tulkinta kreikkalaisesta tragediasta, jossa kuninkaan tytär, noita Medeia rakastuu kultaista taljaa etsivään Jasoniin traagisin seurauksin. Suuri oopperatähti ja ohjaajan ystävä Maria Callas esittää pääosaa poikkeuksellisessa roolissa rajun intensiivisesti. Ensiesitys Suomen televisiossa! (Medea, Italia 1969)

sunnuntai 17.11. klo 12.00 Opiskelijatar ja herra Henri (7) Areenassa 14 päivää
Uusinta perjantailta 1.11.

tiistai 19.11. klo 21.55 Kino Suomi: Eino Ruutsalo Areenassa 30 päivää
Kino Suomi esittää Eino Ruutsalon pitkän elokuvan Tuulinen päivä (7) vuodelta 1962. Siinä nuori nainen muistelee kesäromanssiaan saarella ja etsii rakastettuaan kaupungin väkijoukosta. Pääosissa ovat Raili Metsä ja Yrjö Tähtelä. Lisäksi nähdään kaksi Ruutsalon kokeellista lyhytelokuvaa: Kineettisiä kuvia (1962) ja Kaksi kanaa (1963).

keskiviikko 20.11. klo 22.00 Suosurmat (16) Areenassa 14 päivää
(La isla minima, Espanja 2014) Francon ajan jälkeiseen Espanjaan sijoitetussa rikosdraamassa kaksi näkemyksiltään kovin erilaista poliisia selvittävät sarjamurhia. N: Javier Gutierrez, Raul Arévalo,O: Alberto Rodriguez.

torstai 21.11. klo 21.00 Älkää koskeko... (12) Areenassa 7 päivää
Klassikko ikääntyneestä gangsterista, joka haluaisi jo jättäytyä eläkkeelle kun vanhaa kultasaalista tavoittelevat rikolliset sieppaavat hänen kumppaninsa ja parhaan ystävän. Pääosissa Jean Gabin, Lino Ventura ja Jeanne Moreau. Ohjaus Jacques Becker. (Touchez pas au grisbi, Ranska 1954)

torstai 21.11. klo 23.35 Katkera kuu (16) Areenassa 7 päivää
Valtamerilaivalle sijoittuva intohimoinen draama englantilaisesta pariskunnasta, joka ajautuu mukaan ramman amerikkalaisen kirjailijan ja tämän kauniin ranskalaisvaimon eroottisiin alistamisfantasioihin. Pääosissa Hugh Grant, Kristin Scott-Thomas, Emmanuelle Seigner ja Peter Coyote. Ohjaus Roman Polanski. (Bitter Moon, Ranska/Britannia 1992)

perjantai 22.11. klo 21.00 Salaisuuksien illallinen (7) Areenassa 30 päivää
Seitsemän hyvää ystävystä kerääntyy illanviettoon mutta kun he päättävät maustaa sitä paljastamalla kaikki puhelimiinsa saapuvat viestit, joutuvat ystävyys, rehellisyys ja valkoiset valheet kihelmöivälle koetukselle. Ohjaus: Paolo Genovese. (Perfetti sconosciuti, Italia 2016)

perjantai 22.11. klo 23.35 Lost Highway (16) Areenassa 30 päivää
David Lynchin ohjaama mysteeri saksofonistista, jota syytetään vaimonsa murhasta. N: Bill Pullman, Patricia Arquette, Balthazar Getty, Robert Blake, Natasha Gregson Wagner, Richard Pryor. (USA 1997)

Kyle MacLachlan on agentti Dale Cooper elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani
Twin Peaks – tuli kulje kanssani. Kyle MacLachlan on agentti Dale Cooper elokuvassa Twin Peaks: Tuli kulje kanssani Twin Peaks – Tuli kulje kanssani,Teeman elokuvafestivaali,David Lynch,Kyle MacLachlan,twin peaks

lauantai 23.11. Teemalauantai: David Lynch
It is happening, again! Toiveuusintana Teeman kevään 2018 elokuvafestivaalin fantastisia David Lynch -elokuvia ja -faneja.
David Lynch: The Art Life Areenassa 90 päivää
Komea ja kohteensa näköinen dokumenttielokuva David Lynchin tiestä taiteilijaksi. Pikkukaupungin poika maalaa ja kertoo, miten hänestä tuli kuvataiteilija ja lopulta Eraserheadin ohjaaja. Ohjaus Jon Nguyen. (USA/Tanska 2016)
Twin Peaks – tuli kulje kanssani (16) Areenassa 30 päivää
David Lynchin Twin Peaks -sarjan johdannoksi tekemä elokuva Laura Palmerin viimeisistä päivistä. Pääosissa Sheryl Lee, Kyle MacLachlan, Ray Wise, Chris Isaak, Mädchen Amick, David Bowie. (Twin Peaks – Fire Walk with Me, USA 1992)

sunnuntai 24.11. klo 12.00 Rakastajatar (12) Areenassa 7 päivää
Yksi elokuvahistorian suurista rakkaustarinoista on myös nostalginen, huolella koottu ajankuva 1890-luvun Pariisin alamaailmasta ja työläiskulttuurista tanssipaikkoineen, jokiretkineen ja laitakatuineen. Ohjaus: Jacques Becker. Pääosissa Simone Signoret, Serge Reggiani. Mv. (Casque d'or, Ranska 1952)

tiistai 26.11. klo 21.55 Kainuu 39 (12) Areenassa 30 päivää
(1979) Fiktion ja dokumentin keinoja sekoittava kuvaus Kainuun Juntusrannan asukkaiden kohtalosta talvisodassa. Elokuva palkittiin Jussi-patsaalla. Ohjaus: Pirjo Honkasalo ja Pekka Lehto.

27.11.–1.12. Teeman elokuvafestivaali
Viisi päivää elokuvan juhlaa keskiviikosta sunnuntaihin.

tiistai 3.12. klo 21.55 Äideistä parhain (12) Areenassa 7 päivää
(2005) Klaus Härön elokuva sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo. N: Topi Majaniemi, Maria Lundqvist, Esko Salminen, Marjaana Maijala.

keskiviikko 4.12. klo 22.00 Harms (S) Areenassa 30 päivää
(Kharms, Venäjä 2017) Elämäkerrallinen draama Daniil Juvatshovista, joka tunnetaan Daniil Harmsina, absurdien lyhyttarinoiden kirjoittajana Leningradissa 1930-luvulla. N: Wojciech Urbanski.

torstai 5.12. klo 21.00 Kielletyt leikit Areenassa 7 päivää
Koskettava, Oscar-palkittu ja tunnussävelmästäänkin kuuluisa elokuvaklassikko kahdesta lapsesta, jotka siirtävät sotakokemukset omiin leikkeihinsä. Pääosissa Brigitte Fossey ja Georges Poujouly. O: René Clément. (Jeux interdits, Ranska 1952)

torstai 5.12. klo 23.30 Taivas ja maa (16) Areenassa 7 päivää
Oliver Stonen tosipohjainen elokuva nuoren naisen elämästä lapsena Vietnamin sodan keskellä ja sitten sotamorsiamena Yhdysvalloissa. Pääosissa Hiep Thi Le, Joan Chen ja Tommy Lee Jones. (Heaven & Earth, USA 1993)

perjantai 6.12. klo 12.00 Tuntematon sotilas (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1955) Väinö Linnan romaani konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamana klassikkoelokuvana. Restauroitu esityskopio.

perjantai 6.12. klo 21.00 Paljain jaloin Pariisissa (S) Areenassa 30 päivää
Usein sanatonta huumoria hersyvä komedia kanadalaisesta kirjastonhoitajasta, joka matkustaa Pariisiin etsimään tätiään ja tässä tehtävässään tutustuu vähäsanaiseen kodittomaan mieheen. Ohjaus ja pääosissat: Fiona Gordon ja Dominique Abel. (Paris pieds nus, Ranska 2016)

lauantai 7.12. Teemalauantai: Jazzia
Upean jazz-joulukuun avaa kolmen dokumentin kokonaisuus jazzin jättiläisistä.
Ella Fitzgerald: Just One of Those Things Areenassa 83 päivää
Tuore dokumenttielokuva laulaja Ella Fitzgeraldin (1917–1996) elämästä ja ainutlaatuisesta urastaEllaa muistelevat mm. hänen poikansa Ray Brown Jr, Smokey Robinson, Jamie Cullum, Laura Mvula, Tony Bennett ja Norma Miller, joka istui Apollon katsomossa, kun Ella astui ensi kertaa elämässään estradille. Ohjaus Leslie Woodhead. (Britannia 2019)
Miles Davis: Birth of the Cool Areenassa 20.12. asti
"Musiikki on aina ollut mukanani kuin kirous". Stanley Nelsonin uusi dokumenttielokuva alkaa trumpetisti Miles Davisin sanoin ja piirtää kokonaiskuvan jazzin mestarista, alati liikkeessä olleesta suunnannäyttäjästä. Myytistä, miehestä, maineesta, muutoksista ja ennen kaikkea fantastisesta musiikista. (USA 2019)
Miles Electric Areenassa 60 päivää
Miles Davisin yhtyeen sähköisen kauden tarunhohtoinen keikka Isle of Wightin festivaalilta 1970 kokonaisuudessaan. Pohjustuksena on maestron itsensä kommentteja ja muusikkohaastatteluja, mm. Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland sekä Carlos Santana ja Joni Mitchell. Ohjaus Murray Lerner. (USA 2004)

sunnuntai 8.12. klo 12.00 M – kaupunki etsii murhaajaa (12) Areenassa 30 päivää
Klassinen pelon ja paranoian kuvaus sarjamurhaajasta, jota myös rikolliset alkavat etsiä kun ajojahti häiritsee alamaailman toimintaa. O: Fritz Lang. N: Peter Lorre, Gustaf Gründgens. (M, Saksa 1931)

Tiistaina 10.12. ei nähdä elokuvaa Yle Femin suoran Nobel-lähetyksen takia.

keskiviikko 11.12. klo 22.00 Fritz Lang ja M – murhan jäljillä (16) Areenassa 90 päivää
(Saksa 2016). Ohjaaja Fritz Lang teki tunnetuimman elokuvansa 1931. Heino Ferchin tähdittämässä draamassa Lang on mukana todellisuuspohjaisessa sarjamurhaajan jäljittämisessä. O: Gordian Maugg. MV.

torstai 12.12. klo 21.00 Etäisten laaksojen mies (12) Areenassa 14 päivää
Jykevä Kuukauden western vaiteliaasta asesankarista, joka ystävystyy pikkupojan kanssa puolustaessaan uudisraivaajia rikkaan maanomistajan asemiehiä vastaan. Pääosissa Alan Ladd, Brandon De Wilde, Jean Arthur, Van Heflin ja Jack Palance. Ohjaus: George Stevens. (Shane, USA 1953)

perjantai 13.12. klo 21.00 The Florida Project (12) Areenassa 30 päivää
Palkitussa elokuvassa 6-vuotias Moonee-tyttö elää äitinsä kanssa halvassa motellissa Disney Worldin varjossa mutta kaukana sen unelmista. Moonee ystävineen yrittää kuitenkin tehdä kesäpäivistä seikkailuja vaikka äidin on turvauduttava yhä epätoivoisempiin keinoihin selviytyäksen arjesta. Pääosissa Brooklynn Kimberly Prince, Bria Vinaite ja Willem Dafoe, joka oli roolistaan Oscar-ehdokkaana. Ohjaus: Sean Baker. (USA 2017)

lauantai 14.12. Teemalauantai: Nick Cave
Pitkä, tunteikas musiikki-ilta: dokumenttielokuva Skeleton Tree -albumin teosta sekä Nick Cave and the Bad Seedsin konserttitaltio Kööpenhaminan Royal Arenalta.
Nick Cave: One More Time with Feeling Areenassa 30 päivää
(Britannia 2016) Nick Cave ja The Bad Seeds oli aloittanut Skeleton Tree -levyn äänitykset, kun tuli tieto, että Nick Caven 15-vuotias poika oli kuollut tapaturmassa. Andrew Dominikin ohjaama dokumenttielokuva on kertomus tuskasta, surutyöstä ja musiikin tekemisestä tämän kaiken keskellä.
Distant Sky: Nick Cave Kööpenhaminassa Areenassa 30 päivää
(Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen, Britannia 2017) Kööpenhaminan Royal Arenalla lokakuussa 2017 taltioitu pitkä konserttielokuva. Suurenmoisessa vedossa oleva The Bad Seeds -yhtye esittää koko Skeleton Tree -albumin sekä Nick Caven parhaita biisejä vuosien varrelta.

tiistai 17.12. klo 21.50 Vartioitu kylä 1944 (12) Areenassa 30 päivää
(1978) Jaakko saapuu sodasta hermolomalle kotikyläänsä Kainuuseen, jonne myös eri puolella rintamaa taisteleva lapsuudenystävä pakenee. N: Timo Torikka, Raimo Grönberg. O: Timo Linnasalo.

keskiviikko 18.12. klo 21.50 Valmistujaiset (12) Areenassa 30 päivää
Romanialaisen lääkäriperheen tyttärellä on mahdollisuus saada hyvä opiskelupaikka ulkomailla. Juuri ennen ylioppilaskirjoutuksia hän joutuu päällekarkauksen uhriksi. Muuten niin tiukkamoraalinen isä alkaa tässä tilanteessa tinkimään periaatteistaan. (Romania 2016, O: Cristian Mungiu).

torstai 19.12. klo 21.00 Kärpästen herra (12) Areenassa 30 päivää
Joukko koulupoikia haaksirikkoutuu lento-onnettomuudessa autiolle saarelle missä heidän on selviydyttävä ilman aikuisia. Sivistys rapistuu nopeasti poikien jakautuessa eri heimoiksi, joiden välille kehittyy yhä primitiivisempi ja vaarallisempi valtataistelu. William Goldingin romaaniin perustuvan elokuvan ohjasi Peter Brook. (Lord of the Flies, Englanti 1963)

perjantai 20.12. klo 21.00 Captain Fantastic (12) Areenassa 14 päivää
Cannesin ohjaajapalkinnon saanut draamakomedia pariskunnasta, joka on muuttanut erämaan metsiin ja koulii kuutta lastaan selviytymään yhteiskunnan ulkopuolella. Mutta tragedia pakottaa isän ja lapsikatraan odysseialle takaisin ihmisten ilmoille ja modernin maailman pariin. Pääosissa Oscar-ehdokkaana ollut Viggo Mortensen ja Frank Langella. Ohjaus: Matt Ross.

lauantai 21.12. Yö pitkä, elokuva lyhyt
Teema viettää taas kansainvälistä lyhytelokuvapäivää kolmetuntisen festivaali-illan merkeissä! Illan ohjelma julkaistaan myöhemmin.

sunnuntai 22.12. klo 12.00 Il postino – posteljooni (S) Areenassa 10 päivää
Lämminhenkinen elokuva maanpaossa elävän runoilija Pablo Nerudan ja yksinkertaisen posteljoonin ystävyydestä. Pääosissa Philippe Noiret, Massimo Troisi ja Maria Grazia Cucinotta. Ohjaus: Michael Radford ja Massimo Troisi (Il postino, Italia 1994)

tiistai 24.12. klo 21.55 Mies vailla menneisyyttä (12) Areenassa pysyvästi
(2002) Aki Kaurismäen elokuva miehestä, joka menettää muistinsa ja saa avun konttikylän asukkailta, joilla ei ole rahaa mutta on sitäkin enemmän sydäntä. N: Markku Peltola, Kati Outinen.

keskiviikko 25.12. klo 13.05 Varkaitten paratiisi (7) Areenassa 14 päivää
Alfred Hitchcockin ohjaama romanttinen jännärikomedia Ranskan Rivieralla asuvasta entisestä jalokivivarkaasta, joka saa uudesta murtosarjasta syyt niskoilleen. Pääosissa Cary Grant ja Grace Kelly. (To Catch a Thief, USA 1955)

keskiviikko 25.12. klo 15.10 Ihmeellinen on elämä (7) Areenassa 30 päivää
Jokajouluinen klassikko kertoo amerikkalaisesta pikkukaupungista ja itsemurhan partaalle ajautuneesta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa. O: Frank Capra. N: James Stewart, Donna Reed. (It's a Wonderful Life, USA 1946)

keskiviikko 25.12. klo 21.50 Siskokset (12) Areenassa 30 päivää
(Umimachi Diary, Japani 2015) Hirokazu Kore-edan herkkä ja kaunis tarina rakkaudesta ja perhesiteistä. Kolme siskosta tutustuvat isänsä hautajaisissa heille tuntemattomaan sisarpuoleen, jolle he avaavat kotinsa.

torstai 26.12. klo 21.00 Taskurahat Areenassa 7 päivää
(L'argent de poche, Ranska 1976) Francois Truffaut'n valloittava, runollinen ja hauska elokuva pikkukaupungin koululuokasta ja sen oppilaiden enemmän tai vähemmän viattomista tekemisistä ja lapsuuden haasteista, sekä hieman lasten opettajista ja vanhemmistakin.

Aiemmissa ohjelmatiedoissa ollut elokuva Birdman siirtyy esitettäväksi perjantaina 3.1.2020.

perjantai 27.12. klo 21.00 Hirviön kutsu (12) Areenassa 14 päivää
Patrick Nessin menestyskirjaan perustuvassa fantasiaelokuvassa koulupoika painii ongelmiensa, erityisesti äidin vakavan sairauden kanssa, ja löytää apua ikivanhan hirviöpuun hurjista keskiyön tarinoista. Pääosissa Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones ja Liam Neeson (ääni). Ohjaus: J. A. Bayona.

lauantai 28.12. klo 12.00 Niskavuori (12) Areenassa 30 päivää
(1984) Hella Wuolijoen näytelmiin Niskavuoren naiset ja Niskavuoren leipä perustuva elokuva. N: Esko Salminen, Satu Silvo, Maija-Liisa Marton ja Rauni Luoma. O: Matti Kassila.

lauantai 28.12. klo 13.55 Koirankynnen leikkaaja (12) Areenassa 30 päivää
(2004) Veikko Huovisen romaaniin perustuva elokuva kertoo hyvistä ihmisistä. R: Peter Franzén,Taisto Reimaluoto, Ahti Kuoppala, Leo Lastumäki. K & O: Markku Pölönen.

lauantai 28.12. klo 15.35 Elämän vonkamies (7) Areenassa 7 päivää
(1986) Päätalon omaelämäkerrallisiin romaaneihin pohjautuva elokuva kirjailijan lapsuusvuosista. Kallen vanhempina Martti Kainulainen ja Pirjo Leppänen. Kallena Teuvo ja Tapio Remes. O: Mikko Niskanen. (U)

Aiemmissa ohjelmatiedoissa ollut elokuva The Commitments siirtyy esitettäväksi myöhemmin.

lauantai 28.12. klo 22.00 Revolverimies (16) Areenassa 7 päivää
John Wayne hänelle mittatilaustyönä tehdyssä viimeisessä elokuvassaan ikääntyneenä, syöpään kuolevana asesankarina, joka etsii nopeampaa lähtöä. Muissa pääosissa Lauren Bacall, Ron Howard, James Stewart ja Richard Boone. Ohjaus: Don Siegel. (The Shootist, USA 1976)

sunnuntai 29.12. klo 12.00 Peppi Pitkätossu seitsemällä merellä (S) Areenassa 30 päivää
Peppi Pitkätossu kumppaneineen lähtee pelastamaan isäänsä merirosvojen kynsistä. O: Olle Hellbom. N: Inger Nilsson, Maria Persson, Pär Sundberg ja Beppe Wolgers. (Pippi Långstrump på de sju haven, 1970)

tiistai 31.12. klo 21.55 Raid (16)
(2003) Raid joutuu keskelle kansainvälistä rikollisuutta etsiessään kadonnutta naisystäväänsä. N: Kai Lehtinen, Mari Rantasila, Oiva Lohtander. K: Harri Nykänen ja Tapio Piirainen. O: Tapio Piirainen.

Listaa päivitetty 1.10.: aikamuutoksia ja lisäyksiä lokakuulle
Listaa päivitetty 4.10.: ohjelmanmuutos lauantaina 2.11.
Listaa päivitetty 4.11.: Teeman elokuvafestivaalin ohjelma
Listaa päivitetty 8.11.: Rakkautta vailla -elokuvan pikauusinta
Listaa päivitetty 2.12.: Lisätty joulukuun elokuvat
Listaa päivitetty 17.12.: joulukuun lopun elokuvissa muutoksia

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa