Hyppää pääsisältöön

Voisiko Suomi olla ensimmäinen kansakunta, joka kouluttaa kaikista nuoristaan rauhantekijöitä?

Kolme nuorta poseeraa itsevarmoina kameralle
Kolme nuorta poseeraa itsevarmoina kameralle Yle Areena,Gutsy Go

Maailmassa on 195 itsenäistä valtiota. Suurin osa niistä kouluttaa nuoristaan sotilaita. Voisiko Suomi olla ensimmäinen kansakunta, joka kouluttaa kaikista nuoristaan rauhantekijöitä?

Rauhan Iskujoukot -sarja näyttää, millainen maailma on mahdollinen, kun nuorille annetaan tilaisuus vaikuttaa.

Sarjan taustalla on joukko tavallisia nuoria, joiden aseina ovat rohkeus ja kyky kohdata ihminen. Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa nähtävä sarja esittelee 10 ratkaisua, joilla puututaan yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja rakennetaan siltoja ihmisten välille.

Yläasteikäisten nuorten kehittämät ja toteuttamat teot tarjoavat konkreettisen vaihtoehdon polarisaatiolle, valittamiselle ja vihapuheelle.

Täysi-ikäisyyden odottelun sijaan Rauhan Iskujoukoissa nuoret on haastettu laittamaan itsensä likoon tässä ja nyt, niillä resursseilla ja taidoilla mitä heillä on antaa koko yhteisön hyväksi.

“Meille aina sanotaan, et ekaks meidän pitää hankkia koulutus ja sit meitä vasta tarvitaan. Mut mun mielestä meillä on kaikki kyky vaikuttaa jo nyt”, kertoo mm. Häkistä bäkkiin -projektissa mukana ollut Pihla Miettunen, 15v.

Rauhan Iskujoukot -sarjan videot ovat syntyneet osana Gutsy Go -toimintaa eri kaupungeissa ympäri Suomen. Vuonna 2017 Vuosisadan Rakentajat -ideakilpailun pääpalkinnon voittanut Gutsy Go on nuorten syrjäytymistä ennaltaehkäisevä valmennusmenetelmä, jonka tavoitteena on kouluttaa rauhanvälitystyöstään ja eduosaamisestaan tunnetussa Suomessa kaikista nuorista rauhantekijöitä.

Aikuiset aliarvioi nuorten kykyä muuttaa maailmaa koska on itse epävarmoja siitä, että voisivat tehdä jotain isoa― Eliina Volossova, 17v.

Projekteissaan nuoret ovat puuttuneet isoihin yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten kodittomuuteen, yksinäisyyteen, ja perheessä tapahtuvaan liialliseen juomiseen.

“Aikuiset aliarvioi nuorten kykyä muuttaa maailmaa koska on itse epävarmoja siitä, että voisivat tehdä jotain isoa”, arvioi Eliina Volossova, 17v.

“Se, että kehittää ratkaisun johonkin ongelmaan, niin siitä tulee sellanen olo, että mua oikeesti tarvitaan ja musta on apua”, kertoo Pihla.

Syksyn 2019 aikana iskujoukkojen rintama saa vahvistusta, kun 850 nuorta eri Gutsy Go -kohteissa liittyy mukaan ratkomaan yhteisöjensä esteitä rauhalle.

“Nuoret ei todellakaan ole mitään lusmuilijoita. Me voidaan saada jotain oikeestikin aikaiseksi” toteaa Pihapartio -projektista tuttu Julius, 16v.

Rauhan iskujoukot - 10 rohkeaa, hauskaa ja koskettavaa ideaa rauhan puolesta nyt Yle Areenassa!

Teksti: Ilona Malinen, tuottaja, Gutsy Go

Lue myös - yle.fi:stä poimittua