Hyppää pääsisältöön

Kumpi tuo enemmän lohtua yksinäiselle: kissa vai koira?

Kissa ja koira.
Kissa ja koira. Kuva: Pixabay kissa,koira

Koira on Suomessa suositumpi lemmikkieläin kuin kissa, mutta kumpi on parempi ystävä yksinäiselle?

Suomessa lemmikkieläinten suosio kasvaa tilastokeskuksen jatkuvasti. Kotitalouksilla oli vuonna 2016 kaikkiaan noin 800 000 koiraa ja noin 600 000 kissaa.

Lemmikit ovat merkittäviä seuralaisia lapsille, jotka tulevat kotiin koulusta ennen vanhempia, sinkuille tai yksin asuville ikäihmisille: "On edes joku, jolle höpöttää", mutta onko kuitenkaan aivan sama, onko lemmikkinä kissa vai koira?

Yksinäisyyden tunteen lievittäminen parantaa terveyttä

Yksinäisyys on haitallista silloin, kun se on vastentahtoista. Silloin aivot alkavat erittää stressihormoneja, jotka nakertavat terveyttä. Yksinäisyys vaikuttaa joidenkin tutkimusten mukaan elimistöön kuin 15 tupakkaa päivässä ja on Suomessa pian suurempi riski terveydelle kuin ylipaino.

Yksinäisyyden kokemus on erityisesti ikäihmisillä yleistä. Suomalaisista seniori-ikäisistä reilu kolmannes kärsii Vanhustyön keskusliiton mukaan yksinäisyydestä vähintään toisinaan.

Vuonna 2019 ilmestyneen saksalaistutkimuksen mukaan lemmikkieläin voi vähentää yksin asuvien yksinäisyyden tunnetta. Ei ole kuitenkaan aivan sama, onko lemmikkinä koira vai kissa. Erot ovat selvät.

Tutkimukseen valittiin nimenomaan ikäihmisiä, 1,160 yli 65 vuotiasta yksin asuvaa. Osalla oli koira tai koiria (5,4%), osalla kissa tai kissoja (12,5%), suurimmalla osalla ei lemmikkiä ollenkaan (82,1%).

Yksinäisimpiä olivat ne, joilla ei ollut lemmikkiä ollenkaan

Tutkimuksessa selvitettiin yksin asuvien ikäihmisten yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden tunnetta kyselylomakkeen avulla.

Kuten arvata saattaa, ne, joilla ei ollut lemmikkiä, olivat saaneet suurimmat pisteet yksinäisyyden kokemusta arvioivasta kyselystä. Mutta yllättävää kyllä, samoissa lukemissa olivat myös kissojen omistajat.

Sen sijaan ei kenties ole kovin yllättävää, että koiran omistajat saivat pienimmät pisteet yksinäisyyden tunnetta mittaavassa testissä. Syykin on melko selvä: kissat kun eivät vaadi päivittäistä ulkoiluttamista. Koiranomistajat tapaavat sen sijaan päivittäin muita lemmikinomistajia.

Otsikkokuva vaihdettu 8.12.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?