Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: King Bibi

Benjamin Netanyahu
Israelin pitkäaikaisin pääministeri Benjamin Netanjahu on raivannut tiensä politiikan huipulle. Benjamin Netanyahu Kuva: EPA/ABIR SULTAN / EPA / POOL Benjamin Netanjahu,Israel

TV1 torstaina 5.9.2019 klo 19.00 - 20.30, uusinta sunnuntaina 8.9. klo 11.45, Areenassa

Israel valmistautuu uusiin parlamenttivaaleihin syyskuussa. Ensimmäisen kerran maan historiassa järjestetään kahdet parlamenttivaalit vuoden sisällä. Tilanteeseen ajauduttiin kun kevään vaalivoittaja, pääministeri Benjamin Netanjahu ei onnistunut löytämään riittävästi hallituskumppaneita uuden hallituksen muodostamiseen.

Pitkäaikainen pääministeri Netanjahu on toisille Israelin politiikan suuri toivo, toisille kyyninen vallantavoittelija, joka tekee kaikkensa pysyäkseen vallassa. Netanjahu on toiminut Israelin pääministerinä yhtäjaksoisesti kymmenen vuotta, ja haluaisi jatkaa maan johdossa vastedeskin.

Hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat viitoittaneet ristiriitaisen persoonan tietä. Netanjahu vietti suuren osan nuoruudestaan Yhdysvalloissa, jossa hänen uransa lähti kiitoon ja hän oppi amerikkalaistyylisen esiintymisen sekä tavan tehdä politiikkaa.

Jo parikymmentä vuotta ennen Donald Trumpin poliittista uraa, Netanjahu osasi käyttää hyväkseen populismia ja viileitä suhteita kotimaansa tiedotusvälineisiin.

Israelilainen dokumentti King Bibi kertoo Benjamin Netanjahun tiestä valtaan ja Israelin pitkäaikaisimmaksi pääministeriksi. Miten korruptio- ja petossyytteiden kohteeksi joutunut pääministeri, lempinimelltään Bibi, on luovinut urallaan eteenpäin?

Dokumentti on koottu runsaasta arkistomateriaalista ja Netanjahun julkisista esiintymisistä. Hän oli aikanaan suosittu vieras muun muassa Yhdysvaltain televisiokanavilla. Mies on tunnustanut julkisesti avioliiton ulkopuolisen suhteen. Poliitikko on oppinut hyödyntämään myös sosiaalista mediaa.

King Bibi – The Life and Performances of Benjamin Netanyahu. Ohjaus: Dan Shadur. Tuotanto: Ro Co Films International/Atzmor Productions, Israel, 2019.