Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Michael Jackson kummittelee vuoden tärkeimmässä musiikkivideogaalassa

Missy Elliott pussaa kultaista Michael Jackson Video Vanguard Award -palkintoaan silmät kiinni MTV-taustalakanan edessä.
Missy Elliott pussaa kultaista Michael Jackson Video Vanguard Award -palkintoaan silmät kiinni MTV-taustalakanan edessä. Kuva: Andrew H. Walker/REX/All Over Press Missy Elliott,Michael Jackson Video Vanguard Award

Michael Jacksonin mukaan nimetty palkinto vie huomiota VMA-gaalan todellisilta juhlinnan kohteilta, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anni Gullichsen.

– Tämä Michael Jackson Video Vanguard Award merkitsee niin paljon minulle, aloitti Missy Elliott kiitospuheensa tämän vuoden VMA-musiikkivideogaalassa.

Michael Jacksonin mukaan nimetyllä edelläkävijäpalkinnolla halutaan juhlia merkittäviä, uraa uurtavia artisteja ja heidän saavutuksiaan MTV:n järjestämässä Video Music Awards -gaalassa.

Amerikkalainen Missy Elliott on parhaiten koskaan myynyt naispuolinen räppäri ja myös ensimmäinen Songwriters Hall of Fameen nimitetty naisräppäri. Hän on julkaissut uransa aikana kuusi täyspitkää albumia, joista viisi on myynyt reilusti yli platinarajan.

Ennen Elliottia ennen edelläkävijäpalkinto myönnetty vain kolmelle räppärille, jotka kaikki ovat muuten miehiä.

Missy Elliot on siis ehdottomasti edelläkävijä, joka on palkintonsa ansainnut.

Hänen vaikuttava uransa ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka palkinnon yhteydessä puhuttaa.

Keskusteluissa huomiota on herättänyt palkinnon nimi, Michael Jackson Video Vanguard Award. VMA-gaalan lavalla Missy Elliott oli lopulta ainoa, joka edesmenneen pop-ikonin nimen mainitsi.

Jackson nousi jälleen otsikoihin maaliskuussa Leaving Neverland -dokumentin myötä, jossa kaksi miestä syytti popin kuninkaan hyväksikäyttäneen heitä kun he olivat pieniä poikia. Kun gaalan järjestävä MTV ilmoitti antavansa edelläkävijäpalkinnon tänä vuonna Missy Elliottille, heräsi keskustelu siitä, pitäisikö Michael Jacksonin nimi poistaa palkinnon edestä.

Kanava tiettävästi harkitsi asiaa, mutta päätyi lopulta pitämään palkinnon nimen ennallaan.

Wade Robson, toinen Leaving Neverlandin päähenkilöistä, on kertonut pitävänsä päätöstä valitettavana. Ei siksi, että MTV:n olisi pitänyt tehdä hänen hyväkseen yhtään mitään, vaan siksi, että hän kokee päätöksen viestivän siitä, miten lapsena hyväksikäytön uhriksi joutuneisiin yhteiskunnassa suhtaudutaan.

Michael Jacksonin nimi oli VMA:ssa kuuma peruna, jonka ympärillä uskallettiin odottaa kannanottoja sekä puolesta että vastaan: nimenvaihtokeskustelua seuranneet odottivat, mainittaisiinko edelläkävijäpalkinto sen koko nimellä tai otettaisiinko päätökseen kantaa esimerkiksi juhlapuheissa. Suurelta yleisöltä jännite saattoi kuitenkin jäädä kokonaan huomaamatta, sillä mitään suureleisiä ratkaisuja ei lavalla tehty.

Monet pistivät silti merkille, että edelläkävijäpalkinnon jakaneen räppäri Cardi B:n suusta ei Michael Jacksonin nimeä kuultu.

Oli kyse sitten hänen omasta – tietoisesta tai alitajuisesta – päätöksestään, tai mahdollista kohua välttelevän MTV:n pyynnöstä, Cardi B kutsui esikuvansa Missy Elliottin lavalle vastaanottamaan Video Vanguard Awardin. Ei Michael Jackson Video Vanguard Awardia.

Kahden artistin, Missy Elliottin ja Cardi B:n, toisistaan poikkeavissa päätöksissä kutsua palkintoa koko nimellään tiivistyy yksi tämän vuoden puhutuimmista periaatekysymyksistä.

Saako Michael Jacksonin uraa ja saavutuksia edelleen juhlia häntä kohtaan nostetuista syytteistä huolimatta?

Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta.

Mitkään syytteet tai rikokset eivät poista Jacksonin vaikutusta ja merkitystä modernille popmusiikille. Hän oli artisti, joka on vuosikymmenten ajan inspiroinut niin tähteydestä haaveilevia taviksia kuin kansainvälisiä huippuartisteja, kuten Justin Timberlakea, Beyoncéa ja nyt palkittua Missy Elliottia.

Toisaalta, vaikka häntä ei koskaan ole tuomittu lasten hyväksikäytöstä, kielivät vuosien varrella nostetut syytteet ja huhut siitä, että Jacksonin suhde hänen lähipiiriinsä päätyneiden poikien kanssa ei ollut ongelmaton.

Miksei MTV palaisi takaisin alkuperäiseen ja kutsuisi palkintoa nimellä, joka ei sisällä voimakasta tunnelatausta puolesta tai vastaan?

Kun Missy Elliott kiitti puheessaan saamastaan Michael Jackson -palkinnosta, popin kuninkaan fanit räjähtivät Twitterissä riemusta. He kiittelivät Elliottia palkinnon koko nimen käyttämisestä ja pitivät sitä näpäytyksenä niille, jotka nimen vaihtamista olivat kannattaneet. Pyyhkeitä sai myös MTV, joka virallisessa tiedotteessaan päätti säilyttää nimen, mutta ei käyttänyt sitä palkinnon jakaessaan.

Ne, jotka Twitterissä jatkoivat nimen kritisoimista, saivat osakseen lähinnä Jackson-fanien höykyttämistä: heidän mukaansa Leaving Neverland -dokumentti on silkkaa valetta ja siihen uskovat median vietävissä olevia lampaita.

Koko Michael Jackson -keskusteluun kyllästynyt saattaa kysyä, mitä väliä palkinnon nimellä on. Kaiken keskiössä pitäisi olla sen artistin, jolle arvostettu palkinto annetaan.

Michael Jacksonin nimi lisättiin kunnianosoituksena palkintoon vuonna 1991. Vuonna 1984 ensimmäistä kertaa jaettu palkinto oli tunnettu siihen asti vain Video Vanguard Awardina. Miksei MTV palaisi takaisin alkuperäiseen ja kutsuisi palkintoa nimellä, joka ei sisällä voimakasta tunnelatausta puolesta tai vastaan?

Jacksonin fanit epäilemättä suuttuisivat päätöksestä, mutta sillä ei pitäisi olla kauheasti merkitystä.

Video Vanguard Awardin tarkoitus on kuitenkin olla kunnianosoitus sillä palkittavalle artistille, ei Michael Jacksonille tai hänen faneilleen.