Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Liikunta luo energiaa – etene pienin askelin, sillä uuden taidon hankkiminen vaatii oman aikansa

Henna Linné jumppaa ulkotelineellä.
Personal trainer Henna Linné sanoo, että kukaan ei ole mestari syntyessään. Henna Linné jumppaa ulkotelineellä. Kuva: Henna Linné Muutoksen matkaopas,personal trainer,Henna Linne

Henkinen muutos vaatii voimaa ja terveyttä, ja niitä saa, kun huolehtii myös fyysisestä kunnostaan – terveissä rajoissa. Personal trainer, ravintovalmentaja Henna Linné käytti Muutoksen matkaoppaassa sellaisia sanoja kuin motivaatio, maltti ja armo.

Keskustelin Hennan kanssa Rovaniemellä, Jätkänkynttilän sillan kupeessa sateen ropistessa kahvilaterassin kattoon. Mietimme, miten löytää itselle sopivimmat, mielekkäimmät ja elämän laatua kohottavat tavat liikkua. Hänen vinkkinsä olivat kannustavia.

– Kukaan ei ole mestari syntyessään, muistutti Henna pohtiessaan tilannetta, jossa liikuntainto lässähtää reippaan alun jälkeen.

Hän teroitti, että uuden taidon hankkiminen vaatii aina aikaa, joten kunnon kohotuksessa tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja malttia. Ei pidä ahmaista liian isoa palaa kerrallaan vaan edetä porrastetusti, nousujohteisesti, pienin askelin.

Aloita vaikka vartilla päivässä tai tunnilla viikossa

Kaiken perusta on – kuten muussakin tekemisessä – sisäinen motivaatio. Aluksi kannattaa miettiä omia arvojaan eli mitä itse tavoittelee elämässään.

Miksi haluan, että fyysinen kuntoni paranee nykyisestä tai pysyy yhtä hyvänä kuin nyt jo on? Jotta jaksan leikkiä lasteni kanssa? Jotta olen toimintakykyinen vanhanakin? Jotta painoni putoaa ja olen energisempi?

Mustavalkoinen ajattelun hylkääminen toimii liikunnan kuten ravinnonkin suhteen. Monet ovat Henna mielestä liian ankaria itseään kohtaan ja tuntevat itsensä surkeiksi, jos eivät heti osaa tai jaksa kaikkea.

Yksi vartti päivässä tai tunti viikossa lisää liikuntaa on parempi kuin ei yhtään liikuntaa. Niinpä hetkellinen takapakki tai pieni tauko eivät pilaa koko harrastusta.

Haluatko kuulla lisää?Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Miten alkuun liikunnassa?

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi