Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Sota korkeimmasta oikeudesta

Donald Trump nimitti Brett Kavanaug'n korkeimman oikeuden tuomariksi pitkän kamppailun jälkeen.
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennus sijaitsee Washingtonissa. Donald Trump nimitti Brett Kavanaug'n korkeimman oikeuden tuomariksi pitkän kamppailun jälkeen. Kuva: Molly Riley / PBS Yle TV1,Ulkolinja: Sota korkeimmasta oikeudesta

TV1 torstaina 5.9.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 8.9. klo 00.05, Areenassa

Yhdysvaltojen uusi korkeimman oikeuden tuomari Brett Kavanaugh valittiin virkaansa viime vuoden lokakuussa äärimmäisen tiukan äänestyksen jälkeen.

Kavanaugh'n nimitysprosessia korkeimman oikeuden tuomariksi värittivät kolmen naisen syytökset, joiden mukaan mies syyllistyi seksuaaliseen ahdisteluun ja epäsopivaan käytökseen opiskeluvuosinaan.

Konservatiivisen tuomariehdokkaan ja uskonnollisen oikeiston tukeman Brett Kavanaugh´n nimityksestä tuli ennenkokematon poliittinen näytelmä. Presidentti Donald Trump nimitti Kavanaughin korkeimman oikeuden tuomariksi pitkän ja värikkään valtataistelun jälkeen.

Tuomariston kokoonpanolla on suuri merkitys Yhdysvaltain demokratialle, ja siksi jokaisesta tuomari nimityksestä taistellaan. Uusimman valinnan jälkeen konservatiiveilla on enemmistö yhdeksän jäsentä käsittävässä korkeimmassa oikeudessa, joiden jäsenillä on elinikäinen tuomarinvirka.

Amerikkalaisen Frontline-ohjelman raportti Sota korkeimmasta oikeudesta paljastaa, kuinka republikaanit saivat tahtonsa lävitse yli 30 vuotta kestäneessä taistelussa korkeimman oikeuden tuomarinimityksessä. Miten poliittinen näytelmä on vaikuttanut yhteiskunnan vakautta puolustavan instituution uskottavuuteen?

Ohjelmaan on haastateltu muun muassa Yhdysvaltain senaattoreita ja virkamiehiä, jotka kertovat kitkerästä kamppailusta, jossa korkein oikeus on joutunut osaksi Washingtonin myrkyllistä politiikkaa.

Frontline: Supreme Revenge. Käsikirjoitus: Michael Kirk ja Mike Wiser. Ohjaus: Michael Kirk. Tuotanto: PBs, Yhdysvallat, 2019.