Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Sota korkeimmasta oikeudesta

Donald Trump nimitti Brett Kavanaug'n korkeimman oikeuden tuomariksi pitkän kamppailun jälkeen.
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennus sijaitsee Washingtonissa. Donald Trump nimitti Brett Kavanaug'n korkeimman oikeuden tuomariksi pitkän kamppailun jälkeen. Kuva: Molly Riley / PBS Yle TV1,Ulkolinja: Sota korkeimmasta oikeudesta

TV1 torstaina 5.9.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 8.9. klo 00.05, Areenassa

Yhdysvaltojen uusi korkeimman oikeuden tuomari Brett Kavanaugh valittiin virkaansa viime vuoden lokakuussa äärimmäisen tiukan äänestyksen jälkeen.

Kavanaugh'n nimitysprosessia korkeimman oikeuden tuomariksi värittivät kolmen naisen syytökset, joiden mukaan mies syyllistyi seksuaaliseen ahdisteluun ja epäsopivaan käytökseen opiskeluvuosinaan.

Konservatiivisen tuomariehdokkaan ja uskonnollisen oikeiston tukeman Brett Kavanaugh´n nimityksestä tuli ennenkokematon poliittinen näytelmä. Presidentti Donald Trump nimitti Kavanaughin korkeimman oikeuden tuomariksi pitkän ja värikkään valtataistelun jälkeen.

Tuomariston kokoonpanolla on suuri merkitys Yhdysvaltain demokratialle, ja siksi jokaisesta tuomari nimityksestä taistellaan. Uusimman valinnan jälkeen konservatiiveilla on enemmistö yhdeksän jäsentä käsittävässä korkeimmassa oikeudessa, joiden jäsenillä on elinikäinen tuomarinvirka.

Amerikkalaisen Frontline-ohjelman raportti Sota korkeimmasta oikeudesta paljastaa, kuinka republikaanit saivat tahtonsa lävitse yli 30 vuotta kestäneessä taistelussa korkeimman oikeuden tuomarinimityksessä. Miten poliittinen näytelmä on vaikuttanut yhteiskunnan vakautta puolustavan instituution uskottavuuteen?

Ohjelmaan on haastateltu muun muassa Yhdysvaltain senaattoreita ja virkamiehiä, jotka kertovat kitkerästä kamppailusta, jossa korkein oikeus on joutunut osaksi Washingtonin myrkyllistä politiikkaa.

Frontline: Supreme Revenge. Käsikirjoitus: Michael Kirk ja Mike Wiser. Ohjaus: Michael Kirk. Tuotanto: PBs, Yhdysvallat, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.