Hyppää pääsisältöön

“Hormoniehkäisy vääristi kehoni ja mieleni” – Hormonaalisen ehkäisyn haitat tulevat liian monelle yllätyksenä, kertoo Akuutin kysely

Nainen seisoo apeana vasten seinää.
Nainen seisoo apeana vasten seinää. Kuva: Unsplash suru,nainen,Akuutti

Raivokohtauksia, tiputteluvuotoa, turvotusta, seksin muuttumista pakkopullaksi tai jopa veritulppa. E-pillerit ovat pelastaneet monet jatkuvalta raskauden pelolta, mutta Akuutin kysely paljastaa, että valtaosa naisista kokee, ettei hormoniehkäisyn haitoista puhuta tarpeeksi.

“Hormoniehkäisyn lopettamisesta meni noin kuukausi kun mielialani kirkastui: näin taas värejä ja tunsin tunteet aitoina. - - Minulla ei ole mitään haluja aloittaa hormoneiden käyttöä enää koskaan, sillä ne vääristävät kehoni luonnollista tilaa ja ennen kaikkea mielentilaani.”

Näin valottaa kokemuksiaan hormonaalisesta ehkäisystä kolmekymppinen nainen. Samaa kertoivat sadat suomalaiset naiset, kun tiedustelimme kesäkuussa Akuutin verkkokyselyssä kokemuksia hormonaalisen ehkäisyn haittavaikutuksista.

Kyselyyn vastasi yhteensä yli 1200 naista, jotka käyttävät tai ovat käyttäneet hormonaalista ehkäisyä.

Kyselyn perusteella eniten käytettiin yhdistelmäehkäisypillereitä, joita oli käyttänyt lähes puolet vastaajista. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, professori Oskari Heikinheimo vahvistaa tuloksen olevan oikeilla jäljillä.

– Hormonaalista ehkäisyä käyttää vuosittain noin 250 tuhatta suomalaista naista, ja suosituin hormonaalinen ehkäisykeino on yhdistelmäehkäisypilleri, Heikinheimo kertoo.

Ailahteleva mieli, haluttomuus ja painonnousu vaivasivat eniten

Kummalliset raivokohtaukset, tunteille turtuminen ja itkuherkkyys vaivasivat monia vastaajia. Mielialavaihteluita oli kokenut yhteensä viidennes kyselyyn vastanneista.

“Tajusin hormonivalmisteen yhteyden, kun luin vanhaa päiväkirjaani, ja itsemurha-ajatukset – minulle muuten aivan oudot – ajoittuivat aina aikaan ennen kuukautisia. Ne kestivät niin kauan kuin käytin e-pillereitä.” Nainen 26-30

“Olin aivan raivohullu. Iho oli kyllä hyvässä kunnossa, mutta elämänlaatu muuten täysin kuralla.” Nainen 41-45

“Lopetin pillereiden syönnin, kun huusin pää punaisena isommalle lapselle jostain aivan turhasta. - - Olin vihainen, ärtyisä eikä seksiä todellakaan tehnyt mieli. - - Huomasin, että pillerit muuttivat persoonaani erittäin paljon.” Nainen 41-50

Lähes viidennes vastaajista kärsi myös vällyjen viilenemisestä.

“Ehkä kerran kahdessa kuukaudessa tulee mieleen, että seksiäkin voisi harrastaa. Yritän kalenteroida session muutaman kerran kuukaudessa, jotta parisuhde pysyisi kunnossa. Vauhtiin on hankala päästä - -. Seksi on lähinnä pakkopullaa. Limakalvojen kuivuus ei yhtään helpota asiaa, eivätkä liukuvoiteet auta”. Nainen 26-30

“Kaikki hormoniehkäisyvalmisteet, joita olen kokeillut, ovat aiheuttaneet haluttomuutta. Joten sehän on toiminut tuplasti, kun sitä seksiä ei edes halua!” Nainen 31-35

Liikakilot, kasvanut ruokahalu tai turvotus taas häiritsivät joka seitsemättä vastaajaa.

“Painonnousu on yksi merkittävä. Käytin kahden eri hormonaalisen ehkäisyn välissä muutaman kuukauden kuparikierukkaa ja paino alkoi laskea.” Nainen 31-35

Lue lisää vastauksia täältä – Muut koetut haittavaikutukset

Myös näitä haittavaikutuksia kyselyyn vastanneet kokivat hormonaalisen ehkäisyn heille aiheuttaneen:

Vuotohäiriöt (12 % kyselyyn vastanneista)

“Hormonikierukka oli käytössä kolme vuotta, mutta kuukautiseni eivät loppuneet. Tiputteluvuotoa tuli pitkin kuukautta. Käytännössä vuodin puolet kuusta enempi tai vähempi. Se itsessään aiheutti haluttomuutta, kun nolotti ajatus seksistä, jos sittenkin samalla tulee kuukautisvuotoa.” Nainen 26-30

“Kuukautiset olivat kivuliaat, ja minulla oli niiden aikana aina joko ummetus tai ripuli. Kuukautiset (jos niitä niiksi voi kutsua) olivat oudon väriset ja haisivat ummehtuneelle vanhalle verelle.” Nainen 31-35

Päänsärky (10 %)

“Kokeilin minipillereitä. Päänsärky, joka muuttui krooniseksi migreeniksi, alkoi pian. Oli onneksi helppo lopettaa. Sitten lääkäri ehdotti hormonikierukkaa. Ei kuulemma ollut mahdollista migreenin alkaminen, kun vaikutukset ovat paikallisia. Se asennettiin. Taas sama helvetti ja krooninen migreeni. Lääkäri vain sanoi ettei se voi johtua kierukasta - -. Marssin yksityiselle lääkärille ja pyysin ottamaan kojeen pois välittömästi. Siihen loppui migreeni.” Nainen 36-40

“Migreenikohtaukset ovat lisääntyneet 250 %. Ennen oli hädin tuskin yksi kohtaus kolmen kuukauden aikana, nykyään kolme kuukaudessa.” Nainen 26-30

Ihomuutokset (8 %)

“Alun rajujen mielialavaihtelujen jälkeen suurin sivuvaikutus on ollut ihon kuivuminen ja siitä aiheutuvat monet muut vaivat, kuten ihottuma.” Nainen 18-25

Rintojen kipu tai pingottuneisuus (7 %)

“Yhdistelmäpillerit jouduin vaihtamaan nuorena pois aurallisen migreenin vuoksi. Rinnat olivat usein niin arat, ettei vatsallaan nukkuminen onnistunut.” Nainen 40

“Rinnat ovat arat lähes koko ajan ja limakalvot herkemmät, myös hiivatulehdus tulee herkemmin.” Nainen 41-45

Pahoinvointi (5 %)

“Pahimmat ja elämää rajoittavat oireet olivat vatsaoireet (kouristelut, ripulointi, pahoinvointi), jotka alkoivat pian pillereiden aloittamisen jälkeen. Oireet toistuivat säännöllisesti ehkäisypillereiden käytön aikana ja vielä noin puoli vuotta pillereiden käytön lopettamisen jälkeen. Sittemmin kyseisiä oireita ei ole ilmennyt.” Nainen 40-45

Verenpaineen nousu (2 %)

“Verenpaine nousi niin paljon, ettei lääkäri lopulta kirjoittanut minulle uutta reseptiä. Minipillerit olisin saanut, mutta luettuani sivuoireista olemme päätyneet puolisoni kanssa lasten synnyttyä kondomiin ja ehkä lopulta vasektomiaan. Toivottavasti 10 vuoden korkea verenpaine ei aiheuttanut keholleni suurta haittaa. Lopettamisen jälkeen verenpaine normalisoitui.” Nainen 36-40

Laskimotukos (veritulppa) (0,3 %)

“Lääkärin suosituksesta vaihdoin ehkäisymenetelmän ehkäisyrenkaaseen. Käytettyäni muutaman kuukauden ehkäisyrengasta sain massiivisen keuhkoveritulpan, josta kuitenkin selvisin. Hormonaalinen ehkäisymenetelmä oli tuolloin ainoa riskitekijä, joka embolian syntyyn saattoi vaikuttaa.” Nainen 41-45

Jokin muu (4,5 %)

“Kierukka aiheutti tiputteluvuodon lisäksi karvankasvua rintoihin ja leukaan.” Nainen 40

“Jatkuva kirvelevä hiivatulehdus. Se jatkui monta kuukautta putkeen, ja loppui vasta kun lopetin pillerit ja pidin parin vuoden tauon.” Nainen 26-30

“Allergisoiduin ehkäisylaastarin liimalle noin vuodessa. Allergia oireili koko laastarin kokoisena turvonneena ihottuma-alueena laastarin alla.” Nainen 35-40

Valtaosa olisi kaivannut lisää tietoa haittavaikutuksista

Jopa lähes 70 prosenttia vastaajista koki, että olisi kaivannut lääkäriltä enemmän tietoa ehkäisyvalmisteen mahdollisista haitoista ennen sen aloittamista. Moni koki jäävänsä yksin ikävien yllätysten kanssa.

“Toivoisin, että lääkärit suhtautuisivat vakavammin hormoniehkäisyn aiheuttamiin haittavaikutuksiin. Tällä hetkellä haittavaikutuksista kyllä kerrotaan ehkäisyä aloitettaessa, mutta sen jälkeen niistä vähät välitetään. - - Muutenkin lääkäreiden asenne hormoniehkäisyä kohtaan tuntuu olevan se, että se on lahja maailman naisille, joten haittavaikutuksista tulisi olla hiljaa. Yleensä suhtaudun varauksella netissä kirjoitettuun asiaan, erityisesti silloin kun kyseessä ovat lääkkeet tai jokin sairaus. Hormoniehkäisyn kohdalla mielestäni netistä saa kuitenkin paremmin ja kattavampaa tietoa kuin lääkäreiltä.” Nainen 18-25

Dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna-Mari Heikkinen Terveystalosta vahvistaa, että myös tieteellisissä tutkimuksissa on tehty samansuuntaisia havaintoja koskien lisätiedon kaipuuta.

Heikkinen painottaa, että olisi tärkeää kertoa vastaanotolle saapuville potilaille, että suurin osa kokee ainakin aluksi joitakin haittoja hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen.

– Ne ovat yleensä vaarattomia ja ohimeneviä, Heikkinen toteaa.

Myös yleisimmät hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvät väärinkäsitykset olisi hyvä oikoa.

– Aloituksen yhteydessä lääkärin olisi hyvä myös kumota yleinen harhaluulo siitä, että ehkäisyvalmisteet aiheuttaisivat lapsettomuutta, Heikkinen sanoo.

Ehkäisypillereitä.
Hormoniehkäisyn aiheuttamat sivuvaikutukset ovat yleensä ohimeneviä. Ehkäisypillereitä. Kuva: Unsplash ehkäisymenetelmät,ehkäisypillerit

Myös Heikinheimo korostaa keskustelun tärkeyttä. Lääkärin tehtävä on käydä läpi olennaisimmat riskit asiakkaan kanssa.

– Mutta jos alkaisin luettelemaan jokaiselle kaikki mahdolliset sivuvaikutukset, siitä seuraisi paniikki. Toki on tärkeää, että riski esimerkiksi laskimotukokseen tunnistetaan, Heikinheimo pohtii.

Kumpikin asiantuntija painottaa, että haitoilla pelottelua tärkeämpää olisi kuitenkin kertoa, miten menetellä, jos haittoja tulee.

– Silloin olisi tärkeää päästä keskustelemaan lääkärin kanssa. Jos lääkäri on viisas, hän kyllä kuuntelee, eikä aja pois, vaan yhdessä voidaan miettiä sopivampaa strategiaa, Heikinheimo sanoo.

Vakavimpina sivuvaikutuksina veritulppa sekä lisääntynyt rintasyövän riski

Hormonaalisen ehkäisyn merkittävin – vaikkakin harvinainen – haittavaikutus liittyy veritulppaan, jonka riskiä estrogeenia sisältävät yhdistelmäehkäisyvalmisteet tutkitusti lisäävät. Akuutin kyselyssä toistakymmentä naista kertoi saaneensa laskimotukoksen.

“Sain pillereistä massiivisen aivoveritulpan. Pillerit eivät aiheuttaneet koskaan mitään muita sivuvaikutuksia. Vereni on testattu, ja minulla ei ole mitään veritulpille altistavaa tekijää. Minun pitäisi olla kuollut, mutta nyt teen töitä taloushallinnossa ja käyn jumpissa.” Nainen 31-35

“Käytettyäni muutaman kuukauden ehkäisyrengasta sain massiivisen keuhkoveritulpan, josta kuitenkin selvisin. Hormonaalinen ehkäisymenetelmä oli tuolloin ainoa riskitekijä, joka embolian syntyyn saattoi vaikuttaa.” Nainen 41-45

– Vaikka riski tulpan saamiseen on pieni, se on kuitenkin otettava huomioon, kun sopivaa ehkäisymenetelmää mietitään, Heikinheimo toteaa.

Tilastojen valossa veritulppaan sairastuu vuosittain 1–2 henkilöä tuhannesta, mutta yhdistelmäehkäisytabletit kolmin- tai nelinkertaistavat veritulpan riskin.

– On kuitenkin huomionarvoista, että esimerkiksi raskauden aikana tukosriski on vielä 2–3 kertaa suurempi ja synnytyksen jälkeen jopa kymmenen kertaa suurempi kuin ehkäisypillereiden käyttäjillä, Heikkinen kertoo.

Naisten yleisimmän syövän eli rintasyövän riskiä hormonaalinen ehkäisy nostaa hieman.

Tilastollisesti rintasyöpään sairastuu noin 125 naista tuhannesta jossakin elämänsä vaiheessa. Vastaavasti hormonaalisen ehkäisyn käyttäjistä rintasyöpään saattaisi sairastua noin 135 naista tuhannesta.

– Riski kuitenkin katoaa noin viiden vuoden kuluessa hormonaalisen ehkäisyn käytön lopettamisesta, Heikinheimo tarkentaa.

Heikkinen muistuttaa, että hormoniehkäisy aiheuttaa vain harvoin vakavia haittoja.

– Ehkäisyvalmisteita on tutkittu todella paljon ennen kun ne saavat myyntiluvan, hän sanoo.

Lievempiä haittoja kokee kokee jopa kolme neljästä – asiantuntijat kehottavat ottamaan rohkeasti yhteyttä lääkäriin

Haluttomuus, mielialanvaihtelut, rintojen pingotus ja verenpaineen nousu. Hormonaaliseen ehkäisyyn liitetyt oireet, joista kyselyn vastaajat kertoivat, tuntee myös tieteellinen tutkimus.

– Lieviä ja ohimeneviä haittoja kokee tutkimusten mukaan jopa kolme neljästä käyttäjästä. Nämä oireet tosin ovat samantyyppisiä, joita suurin osa naisista kokee myös luonnolliseen kuukautiskiertoonsa liittyen, Heikkinen kertoo.

– Sekä omat että ehkäisynä käytetyt hormonit vaikuttavat naisen elämään monella tavoin. Ne voivat toisaalta auttaa monessa pulmassa ja toisaalta aiheuttaa monenlaista vaivaa, Heikkinen lisää.

Sekä Heikinheimo että Heikkinen muistuttavat, että monet haitat, kuten esimerkiksi tiputteluvuoto ja pahoinvointi, ovat ohimeneviä ja usein katoavat ensimmäisten käyttökuukausien jälkeen.

Jos olo ei kuitenkaan parane, avun hakemista ei kannata arastella.

– On ihan selvää, että hormoniehkäisy, kuten mikään lääkitys, ei sovi kaikille. Voi tulla erilaisia sivuvaikutuksia, ja jos tulee, kannattaa ottaa yhteyttä omaan lääkäriin, jotta voidaan miettiä toista ehkäisymenetelmää, Heikinheimo painottaa.

Hormonaalisella ehkäisyllä myös liuta positiivisia vaikutuksia

Koska kyselyssä tiedusteltiin kokemuksia nimenomaan haittavaikutuksista, positiiviset kokemukset jäivät luonnollisesti vähemmälle. Kuitenkin myös useita hormonaaliseen ehkäisyyn tyytyväisiä vastaajia löytyi.

“Minulla ei ole ollut hormonaalisesta ehkäisystä mitään haittaa. Olen syönyt e-pillereitä 20 vuotta, sillä sen avulla hormonaalinen akneni pysyy aisoissa. Ilman e-pillereitä olisin hukassa. Pillereiden kanssa myöskään mielialani ei heittele niin paljon. Edelleen myös panettaa ja olen hoikka. Olen kyllästynyt e-pillereiden mustamaalaamiseen ja siihen, että kaikki muka saisivat niistä haittavaikutuksia. Varmasti osa saakin mutta joillekin ne taas sopivat erinomaisesti.” Nainen 36-40

– Yhdistelmäehkäisyä käytetään sen takia, että naiset ja pariskunnat voivat nauttia seksistä ilman ei-suunnitellun raskauden riskiä. Elämänlaatu-asiahan se siis ennen kaikkea on, Heikinheimo painottaa.

Peiton alta pilkottavat varpaat.
Peiton alta pilkottavat varpaat. Kuva: Unsplash seksi

Muut tunnetut hyödyt liittyvät esimerkiksi epäsäännöllisen kuukautiskierron säännöllistymiseen sekä mahdollisuuteen siirtää kuukautisia.

– E-pillerit myös niukentavat kuukautisvuodon määrää ja helpottavat usein kuukautiskipuja. Esimerkiksi endometrioosipotilaat ja monirakkulaisista munasarjoista kärsivät hyötyvät usein hormonaalisesta ehkäisystä, Heikinheimo kertoo.

Yhdistelmäehkäisy myös vähentää esimerkiksi munasarjasyövän riskiä jopa puolella. Myös kohdun limakalvon syövän riski laskee etenkin hormonikierukan käyttäjillä.

“Sopivan ehkäisyvalmisteen valinta on kompromissien tekoa”

Osa vastaajista koki hormonaalisen ehkäisyn edelleen itselleen sopivana vaihtoehtona. Toisille kyseessä taas oli “pakollinen paha”, jonka poisjättäminen toisi mukanaan liudan uusia – tai vanhoja – ongelmia.

“Oma kokemus minipillereistä on ollut valtaosin hyvä, eikä merkkiä ole tarvinnut vaihtaa. Joskus pelottaa, että en enää tunnista haittavaikutuksia esimerkiksi mielialaan, koska olen jo tottunut vuosien saatossa nykyiseen olotilaan. Muistan edelleen ennen pillereitä olleet kaameat kuukautiset, jonka vuoksi tulen syömään näitä pillereitä hamaan ikuisuuteen.” Nainen 25-30

“En suostuisi käyttämään hormonaalista ehkäisyä, ellen sairastaisi endometrioosia, jonka hillitsemiseksi tämä on ainoa edes jollain tavalla toimiva vaihtoehto.” Nainen 31-35

Osa vastaajista oli selkeästi sitä mieltä, ettei hormonaaliseen ehkäisyyn ole enää paluuta.

“En enää koskaan koske niihin pitkällä tikullakaan. Ne pilaavat sekä oman terveyteni että vesistöt.” Nainen 18-25

“En uskalla edes kokeilla mitään valmistetta enää. Onneksi mieheni teki vasektomian, hieman pitkin hampain kyllä. Muuten olisin itse mennyt sterilisaatioon.” Nainen 41-50

Se mikä ehkäisyssä sopii yhdelle, ei välttämättä sovikaan toiselle. Lääkärit korostavat, että yhtä ehkäisykeinoa tai -tapaa ei siksi voida nostaa ylitse muiden.

– Sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen on aina tietyllä tapaa kompromissien tekoa ja riippuu yksilön toiveista ja ominaisuuksista, Heikkinen päättää.

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus