Hyppää pääsisältöön

Kansallisoopperan Reininkulta suorana Yle Areenassa lauantaina 7.9.2019

Reininkulta -oopperan Alberichin roolissa Jukka Rasilainen
Reininkulta -oopperan Alberichin roolissa Jukka Rasilainen Kuva: Ralph Larmann / Suomen Kansallisooppera Reininkulta,Nibelungin sormus

Richard Wagnerin oopperasarja, mystiseen maailmaan sijoittuva tetralogia Nibelungin sormus, Ring, esitetään Kansallisoopperassa vuosina 2019-2021. Sarjan käynnistää Reininkulta, joka saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa 30.8. Teos nähdään suorana lähetyksenä Yle Areenassa lauantaina 7.9.2019 klo 19. Lisäksi teos kuullaan lokakuun alussa Yle Radio 1:ssä ja nähdään myöhemmin Yle Teemalla.
Katsele Reininkulta-tallenne Areenasta

Nibelungin sormus kertoo riidasta vallan ja rakkauden välillä. Valta on sillä, joka omistaa Rein-virran kullasta taotun sormuksen. Kääpiö Alberich sieppasi kultakimpaleen itselleen Reinin tyttäriltä ja takoi siitä sormuksen. Tapahtumien edetessä sormuksen omistavat ylijumala Wotan, Fafner-jättiläinen ja nuori sankari Siegfried, joka antaa sen Brünnhildelle rakkauden pantiksi. Monet muut himoitsevat sormusta ja sen tavoittelu johtaa murhiin ja salaliittoihin ja vihdoin koko jumalten maailman tuhoutumiseen. Lopussa sormus palautuu takaisin virtaan Reinin tyttärille.

Rakkaudesta, vihasta, vallasta ja ahneudesta kertova oopperahistorian kulttiteos saa nyt uuden tulkinnan suomalaisten huipputekijöiden käsissä.

Reininkulta esittelee keskeiset hahmot ja teeman, jotka kehittyvät saagan edetessä. Säveltäjä Richard Wagnerin mukaan Reininkulta on "näyttämöjuhlan aatto". Antiikin jumalten maailmaan viittaava teos on täynnä mustaa komediaa ja kepeyttä. Se nauraa hahmojensa turhamaisuudelle ja hölmölle naiiviudelle, jotka sysäävät liikkeelle peruuttamattoman tapahtumaketjun.

Richard Wagner: Reininkulta
Musiikinjohto: Esa-Pekka Salonen
Ohjaus: Anna Kelo Katso Anna Kelon haastattelu Yle Areenasta
Lavastus, valaistus- ja videosuunnittelu: Mikki Kunttu
Puvut: Erika Turunen

Rooleissa:
Wotan - Tommi Hakala
Fricka - Lilli Paasikivi
Loge - Tuomas Katajala
Freia - Reetta Haavisto
Donner - Tuomas Pursio
Froh - Markus Nykänen
Alberich - Jukka Rasilainen
Mime - Dan Karlström
Fafner - Jyrki Korhonen
Fasolt - Koit Soasepp
Erda - Sari Nordqvist
Woglinde - Marjukka Tepponen
Wellgunde - Mari Palo
Flosshilde - Jeni Packalen
Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro

Reininkulta Ylen kanavilla:

Yle Areena suora lähetys lauantaina 7.9.2019 klo 19.00. Lähetyksen jälkeen tallenne Areenassa.

Yle Radio 1 taltiona lauantaina 5.10.2019 klo 19.02. Lähetyksen jälkeen tallenne Areenassa.

Lisäksi Yle Teemalla taltiona myöhemmin.

Miten svengaa Kansallisoopperan suomalainen Ring ja Reininkulta?

Seuraa Reininkullan suoraa striimiä lauantaina 7.9. klo 18.45 alkaen yhdessä Wagner-intoilijoiden Apocalyptica-sellisti Perttu Kivilaakson, Bäckström Brothers -tenori Petri Bäckströmin ja Wagner-tohtori, sopraano Jenni Lättilän seurassa! Osallistu keskusteluun somessa! Wagner-intoilijat löytyvät osoitteesta yle.fi/klassinen

Kuvassa nukketeatterin tekijä Juha Laukkanen istuu ravintolapöydän äärellä käsissään veitsi ja haarukka ja pöydällä kaksi kynttelikköä, joissa palavat valkoiset kynttilät
Juha Laukkanen Kuvassa nukketeatterin tekijä Juha Laukkanen istuu ravintolapöydän äärellä käsissään veitsi ja haarukka ja pöydällä kaksi kynttelikköä, joissa palavat valkoiset kynttilät Kuva: Tiina-Maija Lehtonen Juha Laukkanen

Ring-sarjaan voi tutustua myös nukketeatterinäyttelijä Juha Laukkasen esittelyvideoiden avulla. Neljällä n. neliminuuttisella videolla Laukkanen esittelee Wagnerin koko mammuttimaisen tetralogian juonikertomuksen.

Lisäksi Yle Areenasta löytyy Minun Wagnerini -sarja, jossa oopperantekijät, wagneriaanit ja oopperanystävät kertovat, mitä Wagner heille merkitsee. Sarjan ensilähetys oli vuonna 2013, jolloin Richard Wagnerin syntymästä tuli kuluneeksi 200 vuotta.

Kulttuuriykkönen paneutui Yle Radio 1:ssä keskiviikkona 28.8.2019 Reininkulta-oopperaan. Mitä teos antaa nykyajan kuuntelijalle? Keskustelemassa ovat Lilli Paasikivi, Jan Granberg ja Juhani Koivisto. Pia-Maria Lehtola juontaa. Kuuntele Areenasta.

Myös Kansallisoopperan tulevat Ring-oopperat Ylen kanavilla!

Valkyyria, suora lähetys toukokuussa 2020
Siegfrid, suora lähetys syyskuussa 2020
Jumalten tuho, suora lähetys toukokuussa 2021

Kuvassa graafinen teksti Ring
Kuvassa graafinen teksti Ring Kuva: Kansallisooppera Nibelungin sormus,Suomen Kansallisooppera

Lue myös - yle.fi:stä poimittua