Hyppää pääsisältöön

Mitä kieltä koirasi ymmärtää parhaiten?

Somekoira Pertti Perseilevä isäntänsä kanssa
Somekoira Pertti Perseilevä isäntänsä kanssa Somekoira Pertti Perseilevä isäntänsä kanssa Kuva: Jaani Lampinen / Yle Some,sosiaalinen media,koira,kotieläimet,Pertti Perseilevä

Lässytätkö ja leperteletkö koirallesi, vai puhutko sille selkeästi artikuloiden? Kumpikaan ei ole väärin. Koira lukee taitavasti äänensävyjä ja ymmärtää lepertelevän ihmisen olevan suopealla tuulella. Toimintaohjeita se ottaa mielellään vastaan selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä.

Halusin oman hevosen heti kun aloitin ratsastustunnit 9-vuotiaana. Se oli tietenkin siinä vaiheessa mahdotonta, mutta onneksi perheeseemme otettiin edes koira. Tiikeriraidallinen bokseri Ira oli koiranakin ihana, mutta joutui usein toimimaan myös hevosunelmani korvikkeena.

Siksipä puin raamikkaan koiramme erilaisiin omatekoisiin valjasvirityksiin ja juoksutin sitä liinassa kuten hevosta. Siinä leikin lomassa se oppi melkein itsestään tallilla kuulemani hevosten käskytermit: seis, käyntiä, ravia ja laukkaa ja myös samat ruotsiksi, koska se kuulosti mielestäni hauskemmalta. En muista palkinneeni tai rankaisseeni koiraa erityisesti. Luulen koiran nauttineen leikistä kanssani tasaveroisena kaverina. Heinää se ei alkanut mielikseni syömään.

två boxerhundar en snöig dag
två boxerhundar en snöig dag Kuva: Yle/Helena von Alfthan bokseri,Bokseri

Koska koira vaikutti niin fiksulta, aloitin palveluskoirakoulutuksen sen kanssa. Paikallisen palveluskoirayhdistyksen kouluttaja kertoi, että olennaisinta koiran kouluttamisessa on johtajuus. Koiralta pitää ottaa luulot pois, nujertaa sen omaehtoisuus. Koirasta tulee koulia ohjaajaansa herkeämättä seuraava nöyrä palvelija. Nyt, jälkeenpäin ajattelen, että tämä ohjaaja oli häiriintynyt yksilö, joka sovelsi ajan koulutustrendiä sadistisella sävyllä.

Alistaminen ei onnistunut jo aikuiseksi kasvaneen bokserin kanssa yhtä helposti kuin paikalla olleiden nuorten saksanpaimenkoirien kohdalla. Toki minäkin olin turhan nuori – siinä vaiheessa noin 12-vuotias – ottamaan luulot pois 30-kiloiselta eläimeltä. Bokseria ei ole rotuna jalostettu palvelemaan ihmistä, vaan käyttämään taistelukoirana omia aivojaan. Niillä on omapäinen luonne ja sen lisäksi paljon nokkeluutta ja huumorintajua.

Meidänkin lemmikkimme oppi asioita helposti. Se tarkasteli valppaasti ympäristöä ja ihmisiä ja yritti jäljitellä tekemisiämme, kokeili kaikenlaista, millä saisi suosiota laumassaan eli perheessämme. Mutta alistumaan se ei suostunut. Väkivaltaan, jota ohjaaja kehotti minua käyttämään koiran nujertamiseen, se vastasi murisemalla ja puremalla minua. Siksi uskollinen koirani tuomittiin liian epäluotettavaksi, että siitä saisi koulutettua kunnollisen palveluskoiran. Käskyt ja kuviot se oppi kuitenkin helposti ja suoritti ne hyväntuulisesti omalla tavallaan, vapaaehtoisesti ilman pakkoa.

Schäfer springer på gräsmatta.
Schäfer springer på gräsmatta. Kuva: Mostphotos/Pernilla Civilis koira,saksanpaimenkoira

Sanat olivat tuohon aikaan tärkeitä koiran koulutuksessa. Koiralle opetettiin jo pienenä pentuna monta termiä, kuten istu, maahan, tänne, irti. Tärkein sana oli varmaan silti EI, ja paljon käytetty myös hyvä. Sitten alkoi koulutus ja seurasivat käskyt paikka, sivulle, hae, etsi ja mitä näitä oli. Koulutuksen idea oli, että koira saadaan tekemään haluttu asia toistamalla sanaa yhä uudestaan, niin että eläin saadaan ymmärtämään yhteys sanan ja käytöksen välillä. Rangaistus oli autoritäärisessa kasvatuksessa keskeisempi kuin palkkio.

Kun luen tämän päivän koirien kasvatusohjeita, suren ettei viisas koirani saanut elää nykyisessä koirankoulutusilmapiirissä. Nykyisin opein minua olisi ohjattu käyttämään palkkioita koirani huomion kiinnittämiseksi ja koulutus olisi olisi ollut rentoa ja hauskaa, eikä synkkää käskytystä. Samanlaista kuin ne lapsuuden hevosleikit.

Nykyään tiedetään jo enemmän siitä, miten koira oppii, mitä kaikkea se ymmärtää ja millaiset asiat sen käyttäytymistä ohjaavat. Koulutuksessa käytetään yleisesti positiivista vahvistamista. Haluttu käytös palkitaan välittömästi. Virheet ja huono käytös johtavat siihen, että eläimeen ei kiinnitetä huomiota, koska negatiivinenkin huomio on huomiota. Ja huomiotahan koira janoaa. Koiran huomio kiinnitetään pois epätoivotusta toiminnasta jollain toivotulla tekemisellä, josta sitä voidaan palkita.

Kvinna står bredvid hund.
Kvinna står bredvid hund. Kuva: Yle/ Mira Bäck tottelevaisuus,koiran koulutus

Esimerkiksi, jos koira kiskoo hihnassa, sille ei jankuteta ei vedä, seuraa ja nykäistä vierelle, vaan ohjaaja pysähtyy reagoimatta koiraan, kunnes paine hihnassa loppuu. Tämä toistetaan niin monta kertaa, että koira ymmärtää, että kireällä hihnalla ei pääse eteenpäin. Luonnollisesti oikea käytös palkitaan kehuilla ja herkuilla. Herkut ovat kieli, jota koira ymmärtää. Tai jos koira rakastaa palloa, sillä voidaan tarvittaessa ohjata koiran huomio pois vastaantulevista koirista, sen sijaan että riuhdotaan remmistä ja huudetaan, mikä vain voimistaa koiran reaktiota vastaavassa tilanteessa seuraavilla kerroilla.

Koira ymmärtää huonosti kieltosanoja ja ihmisen turhautumisen ja suuttumuksen ilmaisuja. Se että koira pelkää ei tarkoita, että se ymmärtäisi mitä pitäisi tehdä toisin. Tietenkin koiraa täytyy voida myös kieltää, mutta ei-sana pitäisi opettaa koiralle yhtä positiivisessa hengessä kuin muutkin käskysanat. Kun sanon ei, lopetat heti mitä olet tekemässä, niin saat palkkion. Eli ei-toivotun tekemisen lopettaminen onkin positiivinen asia.

Vaan leppyykö ihminen tarpeeksi nopeasti, jos esimerkiksi materiaalista vahinkoa on jo ehtinyt syntyä? Koira ei kaunaa ymmärrä, eikä kieltoa tai rangaistusta, joka tulee jälkeenpäin. Esimerkiksi kenkien syömisestä on turha huutaa, jos koira on jo lopettanut tuhotyön. Se voi näyttää häpeävältä, kun ihminen heristää rikkinäistä kenkää ja puhuu uhkaavalla äänellä, mutta oikeasti se on vain peloissaan, eikä ymmärrä yhtään, mistä on kyse.

En tax med glasögon sitter vid ett schackbord.
En tax med glasögon sitter vid ett schackbord. Kuva: Mostphotos koira,mäyräkoirat

Koiranomistajien eräs helmasynti on lemmikin inhimillistäminen. Usein kuulee, että koira oksensi kostoksi, mököttää koska ei saanut jotain tai häpeää kovasti käytöstään. Moni uskoo tosissaan, että hänen koiransa ymmärtää kaiken mitä hän sille puhuu. Kyllä koira ymmärtääkin laumansa ihmisiä ja heidän mielenliikkeitään. Mutta ymmärrys perustuu ilmeiden ja eleiden lukemiseen, ei niinkään sanoihin. Laumaeläiminä ne ovat hyvin kiinnostuneita tunteista ja myötäeläviä.

Arvelen, että ihminen on se, joka erityisesti tarvitsee sanoja kommunikoidessaan koiran kanssa. Koira ymmärtäisi asian yhtä hyvin jollain selkeällä eleellä tai ilmeellä, koska se käyttää kaikkia aistejaan viestejä vastaanottaessaan, vaikka oppii toki toimimaan käskysanojen mukaan. Ymmärtäminen on koiran tapauksessa asioiden yhdistämistä: käsky - toiminta - palkkio.

Oppiakseen eläin tarvitsee reaktion välittömästi onnistuttuaan, ja siksi koulutuksen tueksi on kehitetty kätevä naksutinharjoittelu. Siinä koira on ehdollistettu herkkupaloilla ymmärtämään naksautus kiitokseksi. Näin kouluttaja voi palkita koiran, vaikka ei ole sen vieressä. Sanoja ei tarvita.

Johdonmukaisuus ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä, kun kommunikoi koiran kanssa. Sana merkitsee aina samaa, eikä sitä lausuta turhaan. Äänenpaino ja elekieli ovat tärkeitä. Kannattaa valita käskyiksi selkeitä toisistaan ja muista sanoista erottuvia sanoja. Reagoiminen sosiaalisiin tilanteisiin kuormittaa eläintä, joka kokee elämänsä riippuvan asemasta laumassa, joten vaatimuksissa tulee olla kohtuullinen ja säilyttää koulutushetkissä ilo, kiinnostus ja kiintymys.

Thomas Wikholm iklädd svart läderjacka. Sitter på en motorcykel. Innanför läderjackan ser man hunden Demi, en liten brun hund av rasen pomeranian.
Thomas Wikholm iklädd svart läderjacka. Sitter på en motorcykel. Innanför läderjackan ser man hunden Demi, en liten brun hund av rasen pomeranian. Kuva: Yle / Gunilla Ginström moottoripyöräily,koira,koiran koulutus

Sanoilla kommunikoiminen on ihmiselle ominaista, eikä siitä tarvitse luopua, vaikka lemmikit eivät sanoja ymmärtäisikään. Tärkeintä on, että pyrimme lajityypillisillä tavoillamme suurimpaan mahdolliseen yhteisymmärrykseen. Jos olet tavannut arvioida koiran älykkyyttä sen ymmärtäminen sanojen määrällä, mieti vaihteeksi, kuinka laaja on oma koiran elekielen sanavarastosi.

Koirilla on yleensä lyhyt ja helposti lausuttava nimi, eivätkä ne tunnistaisi rekisterissä olevaa moniosaista kennelnimeään, saatikka rotuaan, joka on merkitty virallisiin papereihin. Ihmisiä tällaiset jalostukselliset yksityiskohdat sen sijaan saattavat kiinnostaa. Aristoteleen kantapäässä herättiin ihmettelemään, miksi koirarodut on nimetty niin epäjohdonmukaisesti. Kennelliiton rotumääritelmätoimikunnan jäsen ja kaikkien rotujen lajituomari Paula Heikkinen-Lehikoinen kertoo, miten monella tavalla rodut ovat saaneet nimensä ja miksi kaikkia nimiä ei ole suomennettu. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.