Hyppää pääsisältöön

Radioteatterin syksyssä 2019 on uutta komediaa, jännitystä ja ihan aluksi Punainen myrsky

Graafinen kuva, jossa oikeassa reunassa nainen polttaa mietiskellen pitkää tupakkaa ja kuvan keskellä viiden miehen kuvat kehyksissä ja teksti Neiti Ruusuvuoren viisi heilaa
Neiti Ruusuvuoren viisi heilaa -kuunnelma aloittaa Yle Radio 1:ssä syys-lokakuussa 2019 kuultavan komediakuunnelmien sarjan Graafinen kuva, jossa oikeassa reunassa nainen polttaa mietiskellen pitkää tupakkaa ja kuvan keskellä viiden miehen kuvat kehyksissä ja teksti Neiti Ruusuvuoren viisi heilaa Kuva: Tuuli Laukkanen radio,Radioteatteri,kuunnelmat

Yle Draama keräsi viime vuonna avoimella haulla käsikirjoittajilta ideoita komedia-kuunnelmiksi. Keräyksen satoa korjataan nyt syksyn aikana. Tulossa on syys-lokakuussa kahdeksan ensilähetystä, joista jokainen luo omanlaisensa näkökulman siihen, mitä moderni komedia radiossa merkitsee.

Kausi alkaa kuitenkin ajankohtaisella tarinalla ja teoksella: heti syyskuun alussa kuullaan sovitus Elina Hirvosen uutuusromaanista Punainen myrsky.

Lähetysajat

Radioteatterin pitkät kuunnelmat lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00, toinen lähetys maanantaina klo 19.02. Kuunnelmat ovat kuunneltavissa Yle Areenassa pääsääntöisesti 30 vrk:n ajan radiolähetyspäivän jälkeen.
Kausisarjoja kuullaan lauantaisin klo 15.00, toinen lähetys tiistaina klo 17.30. Lokakuun alkuun asti jatkuu Sheriffi McGee.
Lauantaina 12.10.2019 alkaa radiossa Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen Kamala luonto -sarjakuvaan pohjautuva 10-osainen kuunnelma. Koko sarja tulee podcastina Areenaan jo perjantaina 11.10.2019.
Lisäksi joka arkipäivä klo 18.20 jatkuu luentasarja Kadonnutta aikaa etsimässä. Marcel Proustin klassikkoteosta lukee Erja Manto.

Syyskuu

Su 1.9. ja ma 2.9. ensilähetys
Punainen myrsky

Elina Hirvosen, syyskuussa 2019 ilmestyvän samannimisen romaanin pohjalta dramatisoitu kaksiosainen kuunnelma. Punainen myrsky on universaali ja poikkeuksellisella tavalla ajankohtainen tarina salaisuutta kantavan lapsen kasvusta diktatuurin ja konfliktien keskellä. Se kuvaa lapsen näkökulmasta elämää jossa on pakko luoda nahkansa yhä uudelleen uusissa ja jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa, ensin omassa maassa ja sitten Suomessa.
Käsikirjoitus: Elina Hirvonen
Dramatisointi ja ohjaus: Soila Valkama
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
Tuottaja: Soila Valkama
Kaksiosaisen kunnelman osa 1/2 lähetetään sunnuntaina 1.9. klo 19 ja osa 2/2 maanantaina 2.9. klo 19.02. Kuunnelma on Areenassa 10.9.2019 lähtien.

Su 8.9. - 27.10. Radioteatteri esittää silkkaa komediaa!

Kaikki komediakuunnelmat Yle Areenassa 6.11.2019 asti

Su 8.9. ensilähetys
Neiti Ruusuvuoren viisi heilaa

Neiti Ruusuvuoren viisi heilaa on 1960-luvun Helsinkiin sijoittuva hyväntuulinen ja romanttinen kärventyneen ihmislihan tuoksuinen kostokomedia. Draaman keskeisiä teemoja ovat olevinaan luottamus, intohimo ja naisen ehtymätön rakkauden kaipuu, mutta varsinaisesti lopullinen luottamuksen menetys, kostonhimo ja naisen ehtymätön kaipuu tulla kohdelluksi ihmisenä.
Käsikirjoitus: Reeta Ruotsalainen
Ohjaus: Jarno Kuosa
Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen
Tuottaja: Pekka Savolainen, Yle Draama
Rooleissa: Niina Koponen, Lauri Tilkanen, Ville Tiihonen, Paavo Kinnunen, Pyry Nikkilä, Hannu-Pekka Björkman, Santtu Karvonen sekä Tiina Luoma, Laura Mattila, Jukka Herva, Jessica Eden, Pekka Savolainen ja Jarno Kuosa

Kuvituskuva, ruskeankeltainen piirros, jossa ärtyneen näköinen, käsi leualla pohdiskeleva, isopäinen haalariasuinen hahmo ja jäniksen näköisen pehmolelun ääriviivat
Kuvituskuva, ruskeankeltainen piirros, jossa ärtyneen näköinen, käsi leualla pohdiskeleva, isopäinen haalariasuinen hahmo ja jäniksen näköisen pehmolelun ääriviivat Kuva: Tuuli Laukkanen radio,Radioteatteri,kuunnelmat

Su 15.9. ensilähetys
Katoaminen Kevätkadulla

Jarkko Virtasen kirjoittama komedia on kovaksi keitetty film noir -henkinen dekkari.
Nelivuotias Eetu Laaksonen on kohdannut mysteerin, hänen rakas Reppuli-pehmokaninsa on kadonnut. Laaksonen päättää selvittää ystävänsä kohtalon. Tutkimusten edetessä hän joutuu yhä syvemmälle perheensä sekä päiväkoti Leskenlehden kiiltävän pinnan alle.
Käsikirjoitus: Jarkko Virtanen
Ohjaus: Hannaleena Hauru
Äänitys: Jani Orbinski
Äänisuunnittelu: Jussi Honka
Tuotanto: Matti Kajander
Rooleissa: Puntti Valtonen, Tanja Heinänen, Markku Haussila, Liisa Sofia Pöntinen, Minna Kivelä, Viljami Metsänen

Su 22.9. ensilähetys
Voita tähti kotiin

Harri Veistisen komedia siitä miten huolimaton hyväntahtoisuus saattaa asiat solmuun. Kaikki alkaa siitä, kun huolestuneet työkaverit päättävät piristää masentunutta ystäväänsä. He tarttuvat houkuttavaan tarjoukseen: “Voita tähti kotiin” ja haluavat taata että juuri heidän masentuneen ystävänsä hakemus pistää silmään ja hän voittaa tähden kotiinsa.
Käsikirjoitus: Harri Veistinen
Dramatisointi ja ohjaus: Soila Valkama
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
Tuottaja: Soila Valkama
Rooleissa: Ylermi Rajamaa, Karoliina Niskanen, Pyry Äikää, Niina Koponen ja Pyry Nikkilä

Kuvituskuva, keltaväritteisessä kuvassa levykansi, jossa Tom Jonesin kuva ja onnittelukortti Paljon onnea! 60.
Kuvituskuva, keltaväritteisessä kuvassa levykansi, jossa Tom Jonesin kuva ja onnittelukortti Paljon onnea! 60. Kuva: Tuuli Laukkanen radio,Radioteatteri,kuunnelmat

Su 29.9. ensilähetys
What's new Sirpa?

"Ai tekin olette saapuneet jokavuotiseen perselävistykseen."
What's new Sirpa? seuraa Sirpan 60-vuotisjuhlia, joihin saapuvat hänen kaksi kauan sitten hylkäämäänsä aikuista lasta. Kuohuviini virtaa, eikä kukaan puhu siitä, mistä oikeasti pitäisi puhua - ainakaan aluksi. Äitisuhteen tabut törmäävät Tom Jonesin hitteihin, jotka ovat säestäneet perheen elämää vuosikymmenten ajan. Kuunnelma herättää kysymyksiä vapauden hinnasta, sisarusten välisestä rakkaudesta ja menneisyyden muistamisesta. Jos perhe on pahin, onko kukaan viaton?
Käsikirjoitus Liila Jokelin, Jantso Jokelin.
Ohjaus Riikka Oksanen
Äänisuunnittelu Ilkka Tolonen
Äänitys Tiina Luoma
Tuottaja: Elina Ylä-Mononen
Rooleissa Elina Knihtilä, Anna Valpuri, Miiko Toiviainen, Onni Pirkola

Lokakuu

Su 6.10. ensilähetys
Baby bye, baby go away

Pilke Salon kirjoittamassa komediassa vahingossa raskaaksi tuleva nuori joutuu keskelle yhteiskunnan odotusten ristipainetta sekä identiteettikriisiä. Elsa on valinnut ehkäisykeinokseen uutta teknologiaa edustavan Baby bye, baby go away -ehkäisyaseman, mutta siitä huolimatta hän tuleekin yllättäen raskaaksi. 24-vuotias nainen on monien valintojen edessä eikä helpotusta tähän tuo perheen sekä ystävien monenkirjavat mielipiteet. ”Elsan keho, Elsa päättää!” Vai päättääkö?
Käsikirjoitus: Pilke Salo
Ohjaus: Mirkka Kallio
Äänisuunnittelu: Jani Orbinski
Tuottaja: Laura Jaakkola
Rooleissa: Satu Tuuli Karhu, Anna Airola, Samuel Kujala, Jarkko Pajunen, Marja Packalén, Pilvi Hämäläinen, Rami Rusinen, Juha-Pekka Mikkola ja Ryhmäteatterin vuoden 2019 nuoret

Uusi kausisarja!
Lauantaisin 12.10 – 14.12.2019 klo 15.00, toinen lähetys tiistaina klo 17.30 + koko sarja Yle Areenassa podcastina 11.10.2019 alkaen
Kamala luonto - Eläimen tarkoitus

Samannimiseen sarjakuvaan pohjautuva kuunnelmasarja ja podcast. Mikä on Ilveksen tarkoitus? Entä Kärpän? Miksi kaikki on? Lauantaina 12.10.2019 alkaa Yle Radio 1:ssä Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen Kamala luonto -sarjakuvaan pohjautuva 10-osainen kuunnelmasarja. Koko sarja julkaistaan podcastina Yle Areenassa perjantaina 11.10.2019. Rooleissa on monia tuttuja näyttelijöitä, mm. Joonas Saartamo ja Hannes Suominen Ilveksenä ja Kärppänä, Tommi Korpela Karhuna ja Paula Vesala Pöllönä.
Ilveksen ja Kärpän metsästysreissu saa filosofisen käänteen, kun vanha jänis ilmoittaa keksineensä elämän tarkoituksen. Tämä oivallus jää kuitenkin kaksikolta kuulematta, joten Ilves ja Kärppä joutuvat itse etsimään tarkoitustaan. Vastausta etsitään metsän asukeilta, mutta tyydyttävän ratkaisun löytyminen alkaa pian tuntua mahdottomalta. Voiko peto löytää merkityksellistä elämää jokapäiväisestä raatelun ja syömisen kierteestä?
Ohjaus ja käsikirjoitus: Mikko Kaukolampi Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen samannimisen sarjakuvan pohjalta. Äänisuunnittelu: Janne Jankeri. Musiikki: Kaapo Huttunen. Dramaturgit: Antti Lehtinen, Toni Puurtinen.Tuottaja: Timo Vierimaa, Funfar Oy. Tuottaja: Matti Kajander, Yle Draama.
Lue lisää: Mikä on elämän tarkoitus? Suositun sarjakuvan otukset vastaavat kysymykseen podcastissa Kamala luonto - Eläimen tarkoitus

Kuvituskuva, punaisen avonaisen kirjan takana nainen ja kirjan kannessa kuunnelman Minä kosken aurinkoon nimi ja teksti: Ei saa lukea. Ei saa julkaista. Ei sinun silmillesi. Jos olen poissa, polta tämä.
Kuvituskuva, punaisen avonaisen kirjan takana nainen ja kirjan kannessa kuunnelman Minä kosken aurinkoon nimi ja teksti: Ei saa lukea. Ei saa julkaista. Ei sinun silmillesi. Jos olen poissa, polta tämä. Kuva: Tuuli Laukkanen radio,Radioteatteri,kuunnelmat

Su 13.10. ensilähetys
Minä kosken aurinkoon

Milla Pelkosen komedia 16-vuotiaan lukiolaisen pakkomielteeksi yltyvistä tunteista Millenniumin kynnyksellä. Kuunnelma perustuu aitoihin päiväkirjoihin. "Coolit vibat ravistaa mua, aukee portit taivaiden, kun sun kanssas beibi oon, minä kosken aurinkoon." - Apulanta.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Milla Pelkonen
Äänitys: Tiina Luoma
Äänisuunnittelu: Pinja Mustajoki
Tuottaja: Soila Valkama
Rooleissa: Milla Nevalainen ja Q teatterin nuorista: Otso Aunola, Juliana Valkama ja Ava Malmelin sekä Lauri Vartiainen, Tiina Luoma, Pinja Mustajoki, Tommi Mäki ja Milla Pelkonen

Su 20.10. ensilähetys
Matkalla lataamoon

Ääniohjattavat, puhuvat laitteet Pompom ja Alexi kohtaavat hylättyinä taloyhtiön roskiksessa. Ne yhdistävät voimansa löytääkseen perille myyttiseen “lataamoon” ennen kuin molempien akku loppuu. Alkaa poukkoileva road trip kohti Toipumiskoti Peilityyntä. Matkalla lataamoon on absurdi komedia älylaitteiden eloonjäämismatkasta ja ystävyydestä ihmisten maailmassa.
Käsikirjoitus: Aino Lappalainen
Ohjaus: Jarno Elonen
Äänisuunnittelu Ville Katajala
Tuottaja Pekka Savolainen, Yle Draama
Rooleissa: Inkeri Wallenius, Aake Kalliala, Tiia Honkanen, Juha Pulli, Myrsky Virmavirta, Ylermi Rajamaa, Olavi von Bagh, Ruut Neves, Ella Mettänen, Minna Suuronen ja Pekka Savolainen

Lihaksikas mies makaa selällään käsi niskan takana sinipunaisten aivojen päällä. Kuvituskuva kuunnelmaan Nainen, joka asensi päähänsä Brad Pittin.
Lihaksikas mies makaa selällään käsi niskan takana sinipunaisten aivojen päällä. Kuvituskuva kuunnelmaan Nainen, joka asensi päähänsä Brad Pittin. Kuva: Tuuli Laukkanen kuunnelmat,Radioteatteri

Su 27.10. ensilähetys
Nainen, joka asensi päähänsä Brad Pittin

Taidemuseon salivalvojana työskentelevä 58-vuotias esiintymiskammoinen Jaana ahdistuu syvästi kun saa pomoltaan tehtäväkseen hoitaa museon opastuskierrokset. Onneksi vuonna 2033 teknologia auttaa myös introverttejä: aivoihin sijoitettu BrainFriend-implantti neuvoo ja kannustaa muuttumaan. Epätoivoinen Jaana tarttuu tilaisuuteen ja hankkii oman implantin, jonka hän nimeää Bradiksi. Viettelevä päänsisäinen ääni saa Jaanan innostumaan elämästään uudella tavalla, mutta nopea muutos käytöksessä hämmentää perhettä ja työyhteisöä – ja pian ovat suurkatastrofin ainekset kasassa.
Käsikirjoitus: Salla Viikka & Elina Keinonen
Ohjaus: Emilia Putkinen
Äänisuunnittelu Jukka Herva
Tuottaja: Erja Manto.
Pääroolissa Annu Valonen

Marraskuu

Su 3. - 24.11. ensilähetys
Manaaja, 4 osaa

William Peter Blattyn kauhuklassikkoon The Exorcist (1971) pohjautuva neliosainen kuunnelmasarja kertoo jesuiittapastori ja psykiatri Damien Karrasin yrityksestä parantaa nuori Regan MacNeil sairaudesta, johon lääketiede ei ole löytänyt selitystä. Teos sisältää voimakasta kielenkäyttöä eikä sovi herkille kuuntelijoille eikä lapsille.
Ohjaus: Maria Veijalainen (ent. Mononen)
Dramatisointi: Robert Forrest
Suomennos: Ville Koskivaara
Äänisuunnittelu: Tuoma Skopa
Musiikki: Max Lilja
Alkuperäinen kuunnelmaversio: BBC Radio 4
Tuottaja: Silva Mysterium Oy, Mika Ritalahti, Niko Ritalahti
Tuottaja: Yle Draama, Matti Kajander
Rooleissa: Pihla Maalismaa, Leo Honkonen, Meri Nenonen, Matti Ristinen, Matti Onnismaa, Jonna Järnefelt, Dareia Qvintus-Laiho, Timo Torikka, Markku Haussila, Teijo Eloranta, Arttu Kapulainen, Frank Boyle, Kaija Pakarinen, Jouko Puolanto
Janne Reinikainen, Katja Kiuru

Joulukuu

Radioteatteri esittää: Linnan juhlat
Linnan juhlat -kuunnelma. Kuvassa näyttelijät Mohamed Abdirahim "Husu" Hussein ja Martti Suosalo Radioteatteri esittää: Linnan juhlat radioteatteri esittää: linnan juhlat

Su1.12. uusinta
Linnan juhlat

Kari Heiskasen komedia käynnistyy, kun maakunnallisten silmäätekevien ja eliittiin tyrkyttäytyvän älykön matka linnan itsenäisyyspäivän juhliin katkeaa huoltoaseman baariin. Liikennetukoksen takia juhlat uhkaavat jäädä matkalaisilta kokonaan väliin. Siinä alkavat kampaukset lässähtää ja hermot kiristyä. Linnan kutsut on riemukas, lempeästi satiirinen näkymä arvomaailmojen törmäilyyn, itsenäisyytemme ja sen ulkoisten merkkien kuten linnan juhlien merkitykseen. Se avaa hauskan kulman myös suomalaiseen luokkarakenteeseen mitä eliitti kullekin tarkoittaa, ja kenellä se eliittiin kuulumisen kiima onkaan polttavin. Ja palaako kaikki lopulta kuitenkin perusasioihin, kun ikkunan takaa katsoo lehmä?
Käsikirjoitus ja ohjaus: Kari Heiskanen
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
Tuottaja: Erja Manto
Rooleissa: Martti Suosalo, Eero Saarinen, Heidi Herala, Abdirahim "Husu" Hussein, Sanna-Kaisa Palo, Puntti Valtonen, Ragni Grönblom-Jolly, Piia Pasanen, Marjukka Havumäki, Pekka Savolainen.

Su 8.12. uusinta
Tauon paikka

Tarina kertoo poliisipartion kiireisestä työpäivästä. Tehtäviä pukkaa, mutta mitään ei ehditä selvittää loppuun asti, kun keskuksesta tulee jo uusi homma, vielä hiukan kiireellisempi ja tärkeämpi. Omassakin elämässä olisi laittamista. Petri Tammisen kuunnelma on hihityttävä ja tarkka kuvaus keskeneräisestä maailmastamme.
Käsikirjoitus: Petri Tamminen
Ohjaus: Mika Kurvinen
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten
Tuottaja: Erja Manto
Rooleissa mm.: Santeri Kinnunen, Samuli Niittymäki, Erja Manto

Su 15.12. uusinta
Hirvimetsä
Jossakin Kainuun korvessa isä vie poikansa ensimmäistä kertaa hirvimetsälle. Metsän kätkössä miehet joutuvat kohtaamaan toisensa ja luonnon. Elli Salon kirjoittama Hirvimetsä on nykyajan erätarina, jossa kaikuvat menneiden ja tulevien eränkävijoiden äänet. Koomisen ja traagisen rajamaastoissa taivaltava kuunnelma tutkii luontosuhdettamme, miehisyyttä, läheisyyden vaikeutta ja kaipuuta.
Käsikirjoitus: Elli Salo
Ohjaus: Linda Wallgren
Äänisuunnittelu: Ari Mursula
Musiikki: Petra Poutanen-Hurme
Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola
Tuotanto: Erja Manto
Rooleissa: Verneri Lilja, Raimo Grönberg, Juha Hurme, Iivo Jaakkola

Kuvassa Vesa Vierikko ja Leena Uotila.
Tove Idströmin kirjoittama kuunnelma kertoo kahdesta lapsuuden leikkitoverista Helsingin Katajanokalla 1920-luvulla, Tove Janssonista ja Erik Tawaststjernasta. Heitä näyttelevät Leena Uotila ja Vesa Vierikko (kuvassa). Kuvassa Vesa Vierikko ja Leena Uotila. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle radioteatteri

Su 22.12. uusinta
Luotsikadun lapset

Luotsikadun lapset kertoo kahdesta lapsuuden leikkitoverista ja siitä, millaista on olla lapsi. Helsingin Katajanokan 1920-luvun naapuruksista kasvoi merkittäviä vaikuttajia Suomen kulttuurielämään ja kansallisen identiteettimme rakentajia. Toinen heistä oli Tove Jansson, toinen Erik Tawaststjerna. Molemmat tiesivät jo lapsina, että mielikuvituksen tihentämä kuva todellisuudesta, taide, on todellisempi kuin todellisuus.
Käsikirjoitus: Tove Idström
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Ohjaus ja tuotanto: Erja Manto
Tuotantojärjestäjä Jorma Hellström
Muusikot: Joonatan Kotila ja Hannu Pajuoja
Rooleissa: Leena Uotila, Vesa Vierikko, Marja Myllylä, Antti Virmavirta, Maija Junno. Pekka Savolainen

Su 29.12. uusinta
Maisema tänä iltana

Vuodenkierto muokkaa luonnon tapahtumia ja maisemaa päivittäin. Kirjoittajan on täydennettävä päiväkirjaansa ahkerasti, jotta hän voi välittää Saimaan kauneuden kuuntelijoille mahdollisimman tarkasti. Joutilaisuus, eheys ja solina ovat tämän kuunnelman hyveitä. Se on kuvausta luonnosta ja sen ihmisistä, Saimaan saaristosta, sen vesiltä ja metsistä.
Käsikirjoitus: Petter Sairanen
Ohjaus: Jarno Kuosa
Äänisuunnittelu: Ville Leppilahti
Tuottaja: Matti Kajander.
Rooleissa: Samuli Punkka, Marja-Liisa Ketola, Anna-Kaisa Makkonen ja Sami Lanki.

 • Millaiset runot soivat? Toivo runoja musiikista tai musikaalisia runoja

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan runotoiveita

  Joskus tuntuu, että runo sulaa säveliksi. Mistä syntyy runojen musikaalisuus? Millainen runo sinun mielestäsi soi? Entä mikä runo kuvailee musiikkia tai soittamista parhaiten? Toivo musikaalisia runoja tai runoja, jotka kertovat musiikista. Runous soi ja laulaa Tämän runon haluaisin kuulla -lähetyksessä 29.5. Muodostuuko sanan ja sävelen liitto rytmistä vai sanojen helähtelystä?

 • Mitä haluat tietää valtionvelan hoidosta? Keskustele tässä aiheesta

  Valtiokonttori vastaa Suomen valtion velanotosta.

  Suomella on tällä hetkellä lähes 129 miljardia euroa valtionvelkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaista asukasta kohden velkaa on kertynyt jo yli 23 tuhatta euroa. Koronakriisin myötä velkataakka kasvaa edelleen. Velanotto perustuu eduskunnan suostumukseen, mutta Valtiokonttori vastaa valtion velanhallinnasta. Miten velkajärjestelyt käytännössä oikein hoidetaan?

 • Jumalanpalvelukset kesäkuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset kesäkuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.