Hyppää pääsisältöön

Epäiletkö taitojasi, tuntuuko että et osaa? Kyse voi olla huijariajattelusta. Kerro meille

Onko sinulla kokemusta huijariajattelusta?
Onko sinulla kokemusta huijariajattelusta? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ajattelu,kriittisyys

Onko sinulla kokemusta omasta tai läheisen huijariajattelusta? Millä tavalla se ilmenee? Millaisia vaikutuksia koet sillä olevan hyvinvointiisi ja käyttäytymiseesi? Oletko kertonut muille ihmisille ajatuksistasi? Millä tavalla siihen on suhtauduttu? Oletko yrittänyt muuttaa ajatteluasi? Millä tavalla? Onko siitä ollut apua?

Huijariajattelussa ei ole kyse siitä, että ihminen huijaisi muita. Huijariajattelun omaava ihminen epäilee omaa osaamistaan ja ihmettelee, etteivät muut huomaa sitä.

“Huijariajattelussa on kysymys tavasta ajatella. Se aiheuttaa ihmiselle ahdistusta, masennusta, pahaa oloa ja suorituspaineita”, kertoo psykologi Tiina Ekman.

“Usein kyse on ihmisestä, joka on lahjakas, kykenevä, osaava ja kehittänyt taitojaan. Hän itse kokee, ettei osaa jotain tarpeeksi. Ihminen hämmentyy siitä, kun saa muilta positiivista palautetta”, sanoo Ekman.

Huijariajattelu ei ole psyykkinen häiriö, sairaus tai diagnoosi vaan kokoelma erilaisia ajattelu- ja toimintatapoja.

Huijariajattelua kutsuttiin aiemmin huijarisyndroomaksi. Termin kehitti psykologi, terapautti ja tutkija Pauline Rose Clance 1970-luvun lopussa Yhdysvalloissa. Ekmanin mukaan käsite, huijariajattelu, kuvaa ilmiötä paremmin.

“Huijariajattelussa on kysymys tavasta ajatella”

Ajattelumallia ruokkii perfektionismi, itsekriittisyys, vaativuus itseä kohtaan ja suorituspakko. Yrittäjillä tehdyn tutkimuksen mukaan ikä tai kokemus eivät ole huijariajattelussa merkittäviä tekijöitä.

“Ihmiset, joilla on korkea sisäinen vaativuus ovat myös herkemmin huijariajattelijoita ja päinvastoin. Automaattisesti ne eivät kuitenkaan liity toisiinsa. Perfektionismi ja vaativuus ovat ihmisen tempperamenttipiirteitä”, kertoo Ekman.

“Ihminen hämmentyy siitä, kun saa muilta positiivista palautetta”

Huijariajattelun kokemukseen liittyy ajatus siitä, että onnistumiset ovat olleet hyvää tuuria tai älyttömien ponnistusten takana. Huijariajattelu yhdistettynä korkeaan sisäiseen vaativuuteen voi lisätä uupumisriskiä. Tutkimusten mukaan huijariajattelijat jakaantuvat kahteen ryhmään.

“Toiset venyttävät viimeiseen hetkeen yrittämistä. Jos onnistuukin, se onkin onnenkantamoinen. Toinen ääripää on se, että ihminen tekee ihan hirveästi työtä. Ihminen uskoo, että työmäärä saa aikaa hyvän lopputuloksen eikä oma kyvykkyys. Se ajaa useita uupumukseen”, sanoo Ekman.

Onko sinulla kokemusta omasta tai läheisen huijariajattelusta? Millä tavalla se ilmenee? Millaisia vaikutuksia koet sillä olevan hyvinvointiisi ja käyttäytymiseesi? Oletko kertonut muille ihmisille ajatuksistasi? Millä tavalla siihen on suhtauduttu? Oletko yrittänyt muuttaa ajatteluasi? Millä tavalla? Onko siitä ollut apua?

Kerro kokemuksistasi 3.9. mennessä. Vastauksesi voi olla mukana Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee huijariajattelua työpaikoilla torstaina 3.10. kello 12.10 Yle Radio 1:ssä. Ohjelma on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
  • Jumalanpalvelukset elokuussa

    Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2021

    Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.

  • Hartauspuhujat elokuussa

    Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2021

    Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.