Hyppää pääsisältöön

Kuuntele Marc Bolanin ja Brian Wilsonin tarinat – toinen kuoli toinen ei, mukana myös Charles Manson

Santeri Kinnunen pääositti Good Voibrations? -kuunnelmaa Brian Wilsonin roolissa.
Santeri Kinnunen pääositti Good Vibrations? -kuunnelmaa Brian Wilsonin roolissa. Santeri Kinnunen pääositti Good Voibrations? -kuunnelmaa Brian Wilsonin roolissa. Kuva: Yle Santeri Kinnunen,Yle Elävä arkisto

Soundi-lehden päätoimittaja Timo Kanerva kynäili 1990-luvulla Radiomafialle kuunnelmia tunnettujen rokkitähtien vaiheista. Julkaisuvuorossa ovat nyt T. Rexin Marc Bolanin sekä The Beach Boysin Brian Wilsonin elämäntarinat.

Molemmat sarjat ovat kuunneltavissa 27.8.2020 asti ja ne on ohjannut Pirjo Nyman. Kuuntele Areenassa myös jo aikaisemmin julkaisut kuunnelmat Jimi Hendrixistä, Janis Joplininista sekä Billie Holidaysta.

Tyrannosaurusteleva tyyliniekka Marc Bolan

“Get it on, bang the gong, get it on!” Teenage Dream kertoo meille englantilaisesta popparista Marc Bolanista (Ilkka Merivaara), jonka bändi T. Rex oli 1970-luvulla tavattoman suosittu. Samalla kuunnelma kertoo englannin popteollisuudesta 1960–1970-lukujen vaihteessa.

Kolmiosainen kuunnelma rakentaa Bolanin legendaa ja lopulta repii sen myös kappaleiksi. Keikarimainen ja ennen kaikkea cool laulaja oli oikeastaan melko keskinkertainen muusikko. Hän vain oli jo nuorena päättänyt tulevansa tähdeksi.

Räväkkä asenne, hyvä tyylitaju ja ripaus onnea ponnauttivatkin undergroundhipin yhtyeineen hetkellisesti pinnalle ja teinien suosikiksi. Tarinan toinen puoli on sekin varsin tuttu rokkielämäntapojen kuvastosta: suosiota seuranneet päihteet sekä ongelmalliset ihmissuhteet rapauttivat lopulta myös musiikin.

Suurempien menestysvuosien jo laannuttua Bolan kuoli auto-onnettomuudessa vain 29-vuotiaaana. Viimeistään miehen onneton kuolintapa nosti hänet rockin legendojen joukkoon.

Ilkka Merivaara on Marc Bolan kuunnelmassa Teenage Dream.
Ilkka Merivaara on Marc Bolan. Ilkka Merivaara on Marc Bolan kuunnelmassa Teenage Dream. Kuva: Yle Marc Bolan,Yle Elävä arkisto,Ilkka Merivaara

Rantapoika Brian Wilson romahtaa, mutta jää eloon

Legendaarisen The Beach Boys -yhtyeen ja erityisesti sen tunnetuimman jäsenen Brian Wilsonin (Santeri Kinnunen) tarina on kynäilty kuusiosaiseksi kuunnelmaksi.

Tällä kertaa kuulija viedään 1960-luvun Kaliforniaan, jossa Wilsonien veljeskatras käynnistää surf-rock-yhtyeen. Aikakauden nuorisomusiikin korkeimman aallon harjalta on kuitenkin lopulta tie vain alaspäin.

Tarina on muutenkin synkkä, kuten rokkareiden elämäntarinat yleensä. Mukana on kirkasotsainen mutta lopulta paheisiin sortuva sankari Brian, hirviömäinen isä Murry Wilson (Aarno Sulkanen), yhtyetoverien välistä kinastelua, huumeita ja syrjähyppyjä. Mahtuupa soppaan mukaan mielenterveysongelmiakin sekä tuleva kulttijohtaja ja murhaaja Charles Manson (Hannu Pelkonen), joka oli todellisuudessakin sävellysväleissä Dennis Wisonin (kuunnelmassa Jukka Kärkkäinen) kanssa.

Tarjolla on myös runsaasti musiikkia; aitoa Beach Boysia sekä radioon suomalaisittain sovitettua tavaraa.

Good Vibrations? poikkeaa muista Timo Kanervan elämäntarinallisista kuunnelmista siinä, että kun se vuonna 1993 lähetettiin, oli The Beach Boys edelleen olemassa (keikalla Suomessakin samana vuonna) ja bändin perustajajäsen Brian Wilson edelleen elävien kirjoissa.