Hyppää pääsisältöön

Kuuntele Marc Bolanin ja Brian Wilsonin tarinat – toinen kuoli toinen ei, mukana myös Charles Manson

Santeri Kinnunen pääositti Good Voibrations? -kuunnelmaa Brian Wilsonin roolissa.
Santeri Kinnunen pääositti Good Vibrations? -kuunnelmaa Brian Wilsonin roolissa. Santeri Kinnunen pääositti Good Voibrations? -kuunnelmaa Brian Wilsonin roolissa. Kuva: Yle Santeri Kinnunen,Yle Elävä arkisto

Soundi-lehden päätoimittaja Timo Kanerva kynäili 1990-luvulla Radiomafialle kuunnelmia tunnettujen rokkitähtien vaiheista. Julkaisuvuorossa ovat nyt T. Rexin Marc Bolanin sekä The Beach Boysin Brian Wilsonin elämäntarinat.

Molemmat sarjat ovat kuunneltavissa 27.8.2020 asti ja ne on ohjannut Pirjo Nyman. Kuuntele Areenassa myös jo aikaisemmin julkaisut kuunnelmat Jimi Hendrixistä, Janis Joplininista sekä Billie Holidaysta.

Tyrannosaurusteleva tyyliniekka Marc Bolan

“Get it on, bang the gong, get it on!” Teenage Dream kertoo meille englantilaisesta popparista Marc Bolanista (Ilkka Merivaara), jonka bändi T. Rex oli 1970-luvulla tavattoman suosittu. Samalla kuunnelma kertoo englannin popteollisuudesta 1960–1970-lukujen vaihteessa.

Kolmiosainen kuunnelma rakentaa Bolanin legendaa ja lopulta repii sen myös kappaleiksi. Keikarimainen ja ennen kaikkea cool laulaja oli oikeastaan melko keskinkertainen muusikko. Hän vain oli jo nuorena päättänyt tulevansa tähdeksi.

Räväkkä asenne, hyvä tyylitaju ja ripaus onnea ponnauttivatkin undergroundhipin yhtyeineen hetkellisesti pinnalle ja teinien suosikiksi. Tarinan toinen puoli on sekin varsin tuttu rokkielämäntapojen kuvastosta: suosiota seuranneet päihteet sekä ongelmalliset ihmissuhteet rapauttivat lopulta myös musiikin.

Suurempien menestysvuosien jo laannuttua Bolan kuoli auto-onnettomuudessa vain 29-vuotiaaana. Viimeistään miehen onneton kuolintapa nosti hänet rockin legendojen joukkoon.

Ilkka Merivaara on Marc Bolan kuunnelmassa Teenage Dream.
Ilkka Merivaara on Marc Bolan. Ilkka Merivaara on Marc Bolan kuunnelmassa Teenage Dream. Kuva: Yle Marc Bolan,Yle Elävä arkisto,Ilkka Merivaara

Rantapoika Brian Wilson romahtaa, mutta jää eloon

Legendaarisen The Beach Boys -yhtyeen ja erityisesti sen tunnetuimman jäsenen Brian Wilsonin (Santeri Kinnunen) tarina on kynäilty kuusiosaiseksi kuunnelmaksi.

Tällä kertaa kuulija viedään 1960-luvun Kaliforniaan, jossa Wilsonien veljeskatras käynnistää surf-rock-yhtyeen. Aikakauden nuorisomusiikin korkeimman aallon harjalta on kuitenkin lopulta tie vain alaspäin.

Tarina on muutenkin synkkä, kuten rokkareiden elämäntarinat yleensä. Mukana on kirkasotsainen mutta lopulta paheisiin sortuva sankari Brian, hirviömäinen isä Murry Wilson (Aarno Sulkanen), yhtyetoverien välistä kinastelua, huumeita ja syrjähyppyjä. Mahtuupa soppaan mukaan mielenterveysongelmiakin sekä tuleva kulttijohtaja ja murhaaja Charles Manson (Hannu Pelkonen), joka oli todellisuudessakin sävellysväleissä Dennis Wisonin (kuunnelmassa Jukka Kärkkäinen) kanssa.

Tarjolla on myös runsaasti musiikkia; aitoa Beach Boysia sekä radioon suomalaisittain sovitettua tavaraa.

Good Vibrations? poikkeaa muista Timo Kanervan elämäntarinallisista kuunnelmista siinä, että kun se vuonna 1993 lähetettiin, oli The Beach Boys edelleen olemassa (keikalla Suomessakin samana vuonna) ja bändin perustajajäsen Brian Wilson edelleen elävien kirjoissa.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.