Hyppää pääsisältöön

Yle julkaisee lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyyn tähtäävän Kehoni on minun -sarjan

Animoidussa kuvassa neljä lasta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Heidän yläpuolella teksti Kehoni on minun.
Kuva: Yle/ Bivrost Film Animoidussa kuvassa neljä lasta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Heidän yläpuolella teksti Kehoni on minun. Pikku Kakkonen

Kehoni on minun -sarja käsittelee lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa lapsille ymmärrettävällä tavalla. Neljä lyhyttä animaatiota sisältävät tietoa kehosta, oikeudesta fyysiseen koskemattomuuteen ja seksuaaliväkivallasta.

Kehoni on minun -sarja on tuotettu Norjassa asiantuntijayhteistyössä Pelastakaa Lapset Norjan kanssa. Samaan aikaan sarjan julkaisun kanssa Suomen Pelastakaa Lapset julkaisee aikuisille suunnatun Kehoni on minun -oppaan joka auttaa asian käsittelyssä ja keskustelussa lapsen kanssa.

“Ylen Lastenohjelmien arvoihin kuuluu tukea lapsen tasapainoista kasvua. Haluamme nostaa tärkeitä teemoja esille sisällöissämme. Turvataidoista sekä oman ja toisen kehon kunnioittamisesta on puhuttu lasten ohjelmistossa jo aiemmin, ja nyt julkaisemme yle.fi/lapset -sivustolla Kehoni on minun -animaatiot ja sekä tietoa aikuisille, jotka käsittelevät aihetta lapsen kanssa”, sanoo vastaava tuottaja Teija Ryösä.

Seksuaaliväkivallalla on pitkäkestoiset haitalliset vaikutukset lapsen fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen kehitykseen. Lapsella on oikeus saada ikä- ja kehitystasolleen sopivaa tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Siihen myös Kehoni on minun -animaatiosarja oppaineen tähtää.

“Sarjan julkaisu on Yleltä lastensuojeluteko. Lapsille on kerrottava oikeudesta saada turvaa ja suojelua kaikelta väkivallalta ja siitä, että aikuisilla on velvollisuus huolehtia lasten turvallisuudesta. Siinä animaatio onnistuu loistavasti”, sanoo Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen.

Kehoni on minun -animaatiosarja julkaistaan yhtä aikaa suomeksi ja ruotsiksi. Sarja on nähtävissä ma 2.9. alkaen suomeksi osoitteessa yle.fi/lapset ja ruotsiksi osoitteessa svenska.yle.fi/barn.