Hyppää pääsisältöön

Avara luonto syksyllä 2019

Norjan vuontot syksyllä
Norjan jylhä vuonomaisema on yksi Euroopan karuimpia elinympäristöjä. Norjan vuontot syksyllä Avara luonto

31.8.2019 Avara luonto: Kekseliäät perhoset
(Sex, Lies and Butterflies, 2017)

Perhoset ja niiden toukat ovat proteiininlähteitä, jotka ravitsevat suurta osaa eläinkunnasta. Välttääkseen syödyksi tulemisen ne ovat kehittäneet mitä erikoisimpia ja nerokkaimpia tapoja, joilla ne yrittävät hämätä vihollisiaan. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

Perhonen
Perhonen Avara luonto

Huom! su 8.9.2019 klo 8:05 Avara luonto: Lepakot lähikuvassa
(Incredible Bats, 2016)

Kun yö laskeutuu, miljoonat lepakot lähtevät lentoon. Maailman ainoa lentävä nisäkäs on yöeläin, joka syö pääosin hyönteisiä, mutta jotkin lepakoista syövät myös vaikkapa hedelmiä. Lepakoita pelätään turhaan. Osa lajeista pystyy kalastamaan, kiipeämään puuhun ja jopa saalistamaan skorpioneja. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

14.9.2019 Avara luonto: Oravat lähikuvassa
(Going Nuts - Tales From The Squirrel World, 2019)

Oravat ovat yksi maailman tunnetuimmista nisäkkäistä. Suloisen ulkokuoren alla lymyilee uskomattoman sopeutuva eläin - oravat pärjäävät paitsi puissa, myös ilmassa, vedessä ja maan alla, eikä kylmyys tai kuumuus ole niille ongelma. Dokumentti selvittää, mistä oravien menestystarina juontaa juurensa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

Orava
Orava Avara luonto

21.9.2019 Avara luonto: Elämää Norjan vuonoissa
(The Norwegian Fjords - Life in The Twilights, 2018)

Norjan jylhä vuonomaisema on yksi Euroopan karuimpia elinympäristöjä. Mutta pinnan alla kuhisee elämää. Vuonojen hyinen, tumma vesi on ihanteellinen elinympäristö monenlaisille olioille. Meri kuhisee kylmän veden koralleja, erikoisia pimeässä loistavia kaloja ja hohtavia äyriäisiä. Talvisin silliparvet hakevat suojaa vuonojen vesistä, tarjoten samalla runsaan pitopöydän saalistajille. Kesällä vuonoihin uivat lohikalat, jotka pyrkivät jokien latvavesille kutemaan. Aikanaan niiden poikaset jatkavat luonnon keskeytymätöntä kiertoa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

28.9.12019 Avara luonto: Pieni, suuri tunturisopuli
(Lemming - The Little Giant of the North, 2017)

Tunturisopulit ovat tunnettuja kallionkielekkeeltä kuolemaansa hyppäävinä jyrsijöinä. Myytti joukkoitsemurhista on kumottu, mutta tunturisopulien joukkovaellukset ovat Skandinaviassa yleinen ilmiö. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

5.10.12019 Avara luonto: Strutsi - elämää juosten
(Ostrich - A Life On The Run, 2016)

Strutsi on erityinen lintu - se ei lennä eikä laula, mutta se osaa juosta 70 kilometrin tuntinopeudella ja tappaa ihmisen yhdellä voimakkaalla potkulla. Dokumentti pureutuu tämän lintumaailman jättiläisen saloihin. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

Strutsit
Strutsit Avara luonto

12.10.12019 Avara luonto: Saarten monet kasvot
(Islands In Time, 2017)

1/3. Törmäävien mannerlaattojen luomat ja tulivuorten hallitsemat saaret elävät jatkuvassa muutoksessa. Kaakkois-Aasiassa on enemmän aktiivisia tulivuoria kuin missään muualla ja saaria syntyy ja häviää tänäkin päivänä. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

19.10.12019 Avara luonto: Saarten monet kasvot
(Islands In Time, 2017)

2/3. Kaakkois-Aasia syntyi tulesta ja saa voimansa auringosta, mutta asialla on toinenkin puoli - kuu hallitsee monin paikoin elämää saarilla. Nousu- ja laskuvedet rytmittävät lukuisten eläinten elämää mangrovemetsissä. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

27.10.12019 Avara luonto: Saarten monet kasvot
(Islands In Time, 2017)

3/3. Kaakkois-Aasian saaret ovat maapallon monimuotoisimpia alueita. Trooppisen auringon alla elämä kukoistaa koko kirjossaan - se saa liskot, käärmeet ja sammakot lentämään, apinat laulamaan ja kasvit metsästämään. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

Saarten monet kasvot
Saarten monet kasvot Avara luonto

2.11.12019 Avara luonto: Mesimäyrän maailma
(Honey Badger - The Great Survivor, 2017)

Mesimäyrä on yksinäinen saalistaja, joka elää Namibian aavikolla. Puolentoista vuoden iässä poikasen on aika lähteä pesästä, ja Grit on nyt siinä iässä. Alku on aina hankalaa - yli puolet nuorista yksilöistä kuolee jo ensimmäisten viikkojen aikana. Selviääkö Grit hengissä itsenäisen elämän tuomista vaaroista? Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

9.11.12019 Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat
(Dynasties, 2018)

1/5. Simpanssien suuri yksinäinen. Simpanssilaumaa on johtanut alfauros David jo kolmen vuoden ajan. Onko sen valta-aika tullut tiensä päähän? Kuivan kauden koittaessa reviiri pienenee ja simpanssit joutuvat elämään lähempänä toisiaan. Lähistölle saapuu nuoria koiraita, joilla on johtajanpaikka kiikarissa. Onko Davidin aika lähteä? T: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 45 päivää.

16.11.12019 Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat
(Dynasties, 2018)

2/5. Keisaripingviinien mailla. Pingviiniparvi elää maailman hyytävimmän talven keskellä. Kuinka ne selviävät hengissä kylmyydestä, joka uhkaa myös aikuisia mutta erityisesti vastakuoriutuneita poikasia? Entä kuinka ne huolehtivat ravinnonsaannista hyytävissä olosuhteissa? Lauman yhteispeli kuitenkin suojelee pieniä perheitä. T: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 45 päivää.

23.11.12019 Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat
(Dynasties, 2018)

3/5. Leijonalauman taistelu. Tämä leijonalauma oli aiemmin uljain koko seudulla, mutta nyt onni on kääntynyt ja lauma hajoamassa. Nälkä ja vieraat laumat uhkaavat pienen lauman olemassaoloa. Pystyykö johtajanaaras pitämään laumansa koossa ja hankkimaan kaikille riittävästi ruokaa? T: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 45 päivää.

30.11.2019 Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat
(Dynasties, 2018)

4/5. Hyeenalauman kapina. Vanha hyeenanaaras on hallinnut laumaansa pitkään, uudet vaaran merkit ovat ilmassa. Nyt toinen lauma käyttäytyy uhkaavasti, ja sen johdossa on naaraan oma tytär. Vaihtuuko valta laumassa? T: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 45 päivää.

7.12.2019 Avara luonto: Eläinmaailman dynastiat
(Dynasties, 2018)

5/5. Tiikeriemon taistelu. Tiikeriemo Raj Bheralla on neljä pentua, joiden kasvattaminen nuoriksi tiikereiksi on sen elämäntyö, reviirin säilyttämisen ohella. Reviiri kelpaisi myös toisille tiikereille, jotka kärttävät tilaisuutta kukistaa taistelijaemo. T: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 45 päivää.

14.12.2019 Avara luonto: Sikojen salattu elämä
(Amazing Pigs, 2018)

Onko sika likainen ja ahne laiskimus? Todellisuudessa se on älykäs ja tarkka-aistinen eläin, joka sopeutuu elämään missä vain, sademetsistä Siperiaan. Kenties eksoottisin elinympäristö ovat Bahamasaaret, jossa villiintynyt sikalauma on oppinut uimaan ajankuluksi. Kotisika oppii kulkemaan läpi labyrintin, ja pahkasika voi lyödä hynttyyt yhteen vaikka surikaatin kanssa. Ja ihan vain siksi, että se on viisasta! Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.