Hyppää pääsisältöön

Sisko Savonlahden chattidraama ylistää ystävyyttä

Sisko Savonlahti on antanut kuviaan kännykkäkamerastaan
Sisko Savonlahti on antanut kuviaan kännykkäkamerastaan Kuva: Yle Yle,chatti,draama,nuorisodraama,Sisko Savonlahti

Chattidraama on suosiotaan kasvattava uusi kerronnan muoto, jossa tarinaa seurataan pelkästään chattikeskustelujen välityksellä. Sisko Savonlahti tarttui innolla mahdollisuuteen kirjoittaa draamaa suoraan puhelimen ruudulle.

Instagramissa julkaistavassa kymmenenosaisessa chattidraamaassa En voi puhua juuri nyt katsoja pääsee kurkistamaan parikymppisen Mimin chattikeskusteluihin.

Tarinan keskiössä on Mimin ja hänen kahden kaverinsa Tonyn ja Hepun Facebook Messengerin ryhmäkeskustelu, jossa jutellaan kaikenlaista arkipäiväistä: heitetään läppää, puhutaan opiskelupaineista ja ratkotaan yhdessä mitä vastata Mimin tindermatcheille.

Samoin kuin paljon huomiota saanut Savonlahden esikoisromaani Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu (Gummerus 2018), myös En voi puhua juuri nyt on ylistys ystävyydelle. Savonlahti vierastaa yhteiskuntamme parisuhdekeskeisyyttä ja sitä, miten ystäväverkoston merkitystä aliarvioidaan. Todellisuudessahan juuri ystävät jäävät rinnalle silloinkin, kun parisuhde kariutuu.

Ystävyyssuhteiden lisäksi Savonlahtea kiinnostaa se, millaisia asioita nousee esiin tavallisen arjen kuvauksen kautta. Onnistujia kiinnostavampia henkilöhahmoja ovat ne, jotka eivät oikein tiedä mitä elämällään tekevät.

"Mua kiehtoo ne vähemmän äänessä olevat tyypit, jotka makaa sohvalla, katsoo televisiota ja roikkuu puhelimella", Savonlahti kertoo.

Nainen ottaa selfien silitysraudan kautta
Puhelin sopii loistavasti arjen kuvauksen välineeksi, sillä se on mukana silloinkin kun oikea kamera ei ole käden ulottuvilla. Nainen ottaa selfien silitysraudan kautta Yle,draama,En voi puhua juuri nyt
Mikä tavallisissa tyypeissä ja heidän tavallisissa chattikeskusteluissa sitten kiinnostaa? Sitä Savonlahti ei itsekkään osaa tarkemmin selittää. Jotakin kutkuttavaa toisen puhelimen sisältöön kuitenkin liittyy. Puhelin pitää sisällään valtavan määrän henkilökohtaista, joka paljastaa omistajastaan paljon. Chattidraamaa seuratessa parhaimmillaan tuntuukin siltä, että pitelee kädessään jonkun toisen puhelinta.

"Mun pahin painajainenhan on se, että joku saisi mun puhelimen käsiinsä ja pääsisi lukemaan kaikki ne keskustelut mitä ystävieni kanssa käyn", Savonlahti sanoo.

Ystävien välisessä yksityisessä viestivaihdossa näkyy usein ihmisen kaikista epäsilotelluin ja niin ollen myös inhimillisin puoli. Savonlahden mukaan tämä on se seikka, mikä jää helposti liian vähälle huomiolle. Sosiaalinen media nähdään usein pelkästään oman julkisen kuvan kiillotuskanavana ja unohdetaan se, että yksityisviesteissä käydään kaiken aikaa valtava määrä todellisia ja syvällisiä keskusteluja.

"Parhaimmillaan somessa on sellainen olo, että joku oikeasti kuuntelee. Tosi iso ero siihen, kun 1990-luvun nuoruudessa lähiössä sammui valot ja välillä tuntui, ettei kukaan muu täällä ole edes elossa."

Savonlahti toivoo, että En voi puhua juuri nyt tavoittaisi mahdollisimman monen ikäisiä katsojia. Se on täysin mahdollista, sillä sarja ei kerro niinkään tietyn ikäisistä, vaan tietyssä elämäntilanteessa olevista ihmisistä. Heistä, jotka eivät oikein tiedä mitä tehdä elämällään, joille ystävät ovat kaikki kaikessa ja jotka viettävät paljon aikaa puhelimella. Kuulostaa varmasti tutulta, aika monelle meistä.

Savonlahden chattidraamaa En voi puhua juuri nyt voi seurata viikon ajan @areena.stories -Instagram-tilin Stories-osiossa ja myöhemmin tilin kohokohdissa. Ensimmäinen jakso julkaistaan perjantaina 30.8. noin klo 18.30.

Nainen istuu juhlavaatteissa ja hänen edessään pöydällä on paljon pulloja ja tölkkejä
Nainen istuu juhlavaatteissa ja hänen edessään pöydällä on paljon pulloja ja tölkkejä Yle,draama,En voi puhua juuri nyt

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja sekä kuratoi Yle Areenan draamasisältöjä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua