Hyppää pääsisältöön

Suomessa naisten hysteriaa hoidettiin poistamalla heiltä kohtu – Uusi TLDR Mad -sarja Yle Areenassa 1.9.

Toimittaja Aleksi Rantamaa pakkopaidassa ja monistettuna
Toimittaja Aleksi Rantamaa pakkopaidassa ja monistettuna Kuva: Yle Kuvapalvelu Aleksi Rantamaa,Yle Kioski,TLDR Mad

Yle Kioskin toimittaja Aleksi Rantamaan uusi dokumentaarinen sarja hulluudesta julkaistaan Yle Areenaan 1.9. Tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta mielenterveydestä ja vähentää sen hoitoon liittyvää stigmaa. Rantamaa kehottaakin kaikkia koululaisia #kuraattorikapinaan.

TLDR Mad on Yle Kioskin Aleksi Rantamaan uusi dokumentaarinen Areena-sarja, jossa Rantamaa esittelee “too long, didn’t read” -periaatteen mukaisesti pähkinänkuoressa Suomen hulluuden ja sen hoitomuotojen historiaa. TLDR Mad pyrkii myös vähentämään mielenterveyden hoidon stigmaa.

“Mun nuoruus ei ollut helpoimmasta päästä, ihan niin kuin ei oo monella muullakaan. Olen miettinyt paljon mielenterveyttä, normaaliutta ja epänormaaliutta ja sitä, kuka ne oikein määrittelee. Sain tälle pakkomielteen kaltaiselle kiinnostukselle vastakaikua ja päätimme tehdä tämän sarjan”, Rantamaa kertoo.

Ohjelmaa ei suositella herkimmille katsojille

Rantamaa ei tyydy pelkästään läpikäymään mielenterveyden hoidon historiaa ja potilastapauksia, vaan kokeilee jokaisessa jaksossa itse yhtä vanhaa hoitomuotoa osoittaakseen sen järjettömyyden.

Näitä hoitomuotoja ovat jääkylvyt, peräruiskeet, sähköshokit, lepositeet, oksennuttaminen ja hullunratas. Tästä syystä ohjelman kaikkia osioita ei suositella kaikkein herkimmille katsojille.

“Moni ei vaikkapa tiedä esimerkiksi sitä, että Suomessa naisten hysteriaa hoidettiin poistamalla heiltä kohtu. Ja että Suomessa tehtiin lobotomioita niinkin nuorille kuin 12-vuotiaille lapsille. Ja se, että rintamalla teloitettiin sotien aikana selvästi mieleltään järkkyneitä sotilaita karkureina tai pettureina, kertoo niin paljon”, Rantamaa luettelee.

#Kuraattorikapina

TLDR Madin tekemisen lomassa syntyi myös ajatus mielenterveyden hoidon stigman vähentämisestä.

Sarjan päätösjaksossa Aleksi Rantamaa kehottaakin kaikkia nuoria, joilla on tunne, että puhumisesta ammattilaisen kanssa voisi olla apua omaan tilanteeseen, tekemään tästä tarpeesta näkyvää varaamalla ajan koulun psykologille, terveydenhoitajalle tai kuraattorille. Ja juuri tästä #kuraattorikapinassa on kyse.

Annarilla Ahtola Suomen Psykologiliitosta kertoo, että nopea puuttuminen ongelmiin silloin, kun ne eivät ole vielä liian suuria, on paitsi inhimillisin, myös kaikkein vastuullisin tapa käyttää yhteisiä resurssejamme.

"Meillä jokaisella on oma mieli ja tunteet, eikä kenelläkään ole niiden kanssa aina helppoa. Omiin tunteisiin voi ja kannattaa tutustua. Tunteita voi oppia säätelemään, ja ikäviäkin tunnetiloja voi oppia sietämään paremmin. Kaikki tunteet ovat sinällään ok. Ammattiapua kannattaa jokaisen hakea heti, kun siltä tuntuu – usein jo muutama käynti psykologilla voi auttaa! Ulkopuolisen kanssa saa uutta näkökulmaa asioihin eikä jää pahan olon kanssa yksin. Laki takaa Suomessa psykologin, kuraattorin ja terveydenhoitajan joka kouluun ja oppilaitokseen, tätä lakia pitäisi kuntien myös noudattaa.”

TLDR Mad Yle Areenassa 1.9.2019 klo 00.01. Sarja on nähtävillä koko syksyn ajan.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua