Hyppää pääsisältöön

Nuori Morse – brittidekkarin kuudes kausi muutosten ja tummien tapausten keskellä

Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi.
Shaun Evans (oik.) ja Roger Allam klassikkodekkarin päärooleissa. Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi. Kuva: Jonathan Ford Nuori Morse,Yle TV1

TV1 lauantaisin 7. - 28.9.2019 klo 22.00 - 23.30, Areenassa

On vuosi 1969, ja Oxfordin poliisivoimien ykköskaarti on hajonnut. Kun perinteikäs Cowleyn poliisiasema lopetettiin, joutuivat Morse ja tuttu rikostutkijoiden tiimi muihin tehtäviin.

Suositun brittidekkarin Nuori Morse (12) kuudennella kaudella ihminen valloittaa jo Kuuta, mutta Oxfordin kreivikunnassa kamppaillaan ihmisyyden peruskysymysten äärellä.

Entisen kollegan kohtalo painaa rikosetsivien mieltä

Ylikonstaapeli Endeavour Morse (Shaun Evans) työskentelee nyt kyläpoliisina, jonka työhön jännitystä tuovat kadonnut hevonen ja pikkurikokset. Ulkoisesti ja sisäisesti muuttunut Morse tekee edelleen työnsä omalla tavallaan – ja hän tekee sen hyvin.

Rikoskomisario Fred Thursday (Roger Allam) on siirtynyt Castle Gaten poliisiasemalle ja on vain varjo entisestään. Tylyllä tyylillä asemaa johtaa Thursdayn entinen vihamies, rikosylikomisario Ronnie Box (Simon Harrison) luottoapurinaan ylikonstaapeli Alan Jago (Richard Riddell).

Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi.
Ylikomisario Reginald Brighti (Anton Lesser). Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi. Kuva: Jonathan Ford / ITV Nuori Morse,Yle TV1

Paremmat näkymät eivät ole kohdanneet entistä ylikomisariota Reginald Brightia (Anton Lesser) tai ylikonstaapeli Jim Strangea (Sean Rigby).

Entisten kollegojen mieliä painaa sarjan viidennen kauden lopulla tapahtunut traaginen ja edelleen selvittämätön tapaus, jossa nuori konstaapeli George Fancy (Lewis Peek) sai surmansa rikollisjengien välisessä yhteenotossa.

Näyttelijä Shaun Evans näyttää ohjaajan taitojaan

Nuoren Morsen kuudenteen kauteen sisältyy neljä itsenäistä rikostarinaa, jotka kuvaavat Britannian yhteiskunnallisia muutoksia sekä maailman muuttumista.

Sarjan aloitusjaksossa koulutyttö katoaa Oxfordissa, eikä poliisilla ole vihjeen tynkääkään. Morse onnistuu ottamaan tutkinnassa tärkeän ensiaskeleen.

Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi.
Ylikonstaapeli Morse (Shaun Evans), rikoskomisario Fred Thursday (Roger Allam) ja ylikonstaapeli Jim Strange (Sean Rigby). Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi. Kuva: ITV Nuori Morse,Yle TV1

Pääroolin esittäjä Shaun Evans pääsee näyttämään kykyjään laajemminkin, sillä hän on ohjannut kauden toisen tarinan, nimeltään Kuulento. Morse selvittää autokolarissa kuolleen avaruustutkijan ja tämän tyttöystävän tapausta, ja osoittaa tinkimättömyytensä rikostutkijana.

Kolmannessa jutussa poliisi tutkii paikallisen suklaatehtailijan tapausta ja kauden päätöstarina vie Morsen ja Thursdayn korruption sekä salaliittojen maailmaan. Pääseekö parivaljakko menehtyneen kollegan kohtalon jäljille?

Nuoren Morsen tutuista roolihahmoista tavataan oikeuslääkäri Max DeBryn (James Bradshaw), Oxford Mailin päätoimittaja Dorothea Frazil (Abigail Thaw), Win Thursday (Caroline O´Neill) ja Joan Thursday (Sara Vickers).

Seitsemättä kautta kuvataan, kahdeksaskin tulossa!

Nuoren Morsen faneja ilahduttaa suuresti tieto, että sarjan seitsemättä kautta kuvataan jo – ja kahdeksaskin kausi on vahvistettu!

Seitsemännellä kaudella sarjan upeat roolihahmot vaihtavat vuosikymmentä, sillä kolme uutta tarinaa sijoittuvat vuoteen 1970. Päähenkilöiden ystävyyttä koetellaan, ja Morsen moraalista kompassia testataan äärirajoille – niin henkilökohtaisessa elämässä kuin virkatehtävissä.

Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi.
Oxford Mailin päätoimittaja Dorothea Frazil (Abigail Thaw). Nuori Morse -sarjasta nähdään kuudes tuotantokausi. Kuva: ITV Yle TV1,Nuori Morse,Abigail Thaw

Pääroolia näyttelevä Shaun Evans pääsee jälleen näyttämän ohjaajan taitojaan, kun hän ohjaa kauden aloitustarinan. Sarjaa on käsikirjoittanut alusta asti Russell Lewis kirjailija Colin Dexterin alkuperäisromaanien ja Ylikomisario Morse -sarjan hengesssä.

Maagisen tunnusmusiikin säveltäjä on poissa

Nuoren Morsen tekijät ja sarjan fanit saivat elokuussa suru-uutisen, kun legendaarinen säveltäjä Barrington Pheloung kuoli heinäkuun 31. päivä vain 65-vuotiaana.

Australialaissyntyinen Pheloung on säveltänyt maagisen tunnusmusiikin Nuoren Morsen lisäksi brittidekkareihin Ylikomisario Morse ja Komisario Lewis. Sanaristikoita rakastanut säveltäjä oli tunnettu siitä, että hän piilotti musiikkiinsa erilaisia vihjeitä.

Endeavour. Tuotanto: Mammoth Screen, ITV, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.