Hyppää pääsisältöön

Hyvästi ylikypsä ruusukaali! – Strömsön kokki kannustaa kasvisruoan pariin

Edessäsi on valjua kaalisalaattia, velttoja salaatinlehtiä ja kuivaa porkkanaraastetta. Puolen tunnin kuluttua vatsasi kiljuu taas nälästä. Kuulostaako tutulta?

Monet pitävät kasviksia yhä ankeana lisukkeena oikealle ruoalle. On aika muuttaa asennetta, sanoo Anders Samuelsson.

Strömsön kokki Samuelsson on päättänyt vakaasti todistaa toisin. Kasviksista on aterian pääosaan, ja niistä saa vähintään yhtä maukasta ja täyttävää ruokaa kuin lihasta.

Tervetuloa mukaan Vegevalinta-kampanjaan – nyt voit jakaa parhaat arjen kasvisruokaohjeesi.

Lapsuuden ylikypsä ruusukaali

Anders Samuelsson ei hyöri vain Strömsön keittiössä, vaan hän on myös ammattikokki. Hän luotsaa muun muassa uumajalaista ravintolaa, joka on palkittu Vuoden kestävänä ravintolana.

Kenenkään ei tarvitse olla himovegaani

Samuelsson ei kuitenkaan ole elitisti. Hän pitää yksinkertaisesta ja nopeatekoisesta ruoasta, ja on suhtautunut kasviksiin lapsuudessaan samoin kuin moni meistä.

– Minut on kasvatettu syömään lihaa ja perunaa.

Kasvikset olivat lautasella pakon sanelemana, eivät siksi että ne maistuisivat hyvältä.

– Sain muhjuista ruusukaalia.

Kunnioitusta kasviksille

Tästä syystä Samuelsson ymmärtää hyvin meitä, joista maukkaan ja täyttävän kasvisruoan valmistaminen tuntuu vaikealta.

Siihen ei ole nopeita kikkoja tai oikopolkuja, vaan kaikki perustuu raaka-aineisiin. Tässä Samuelssonin ammattilaisuus tulee esiin.

Kasvikset voivat olla joko tylsiä tai hauskoja, mutta niitä tulee käsitellä huolella, on kokin filosofia.

– On uskallettava kokeilla erilaisia makuyhdistelmiä ja käsiteltävä kasviksia niiden ansaitsemalla kunnioituksella.

Säästöön satoja kiloja viikossa

Televisiossa kokit esitetään usein kovan aikapaineen alaisina. Liikkeet ovat yhtäkkisiä, otteet ripeitä ja puhe kirosanoilla maustettua.

Samuelssonin keittiöön astuessa tuntuu kuin astuisi sisään joogasaliin. On hiljaista, ja maestro itse on meditatiivisessa tilassa.

Häntä ympäröi levollinen aura kuin jänteikkäällä balilaisella joogilla. Ehkä myös perusfilosofia on sama.

Samuelssonin keittiöön astuessa tuntuu kuin astuisi sisään joogasaliin.

– Opiskelin ekologiaa jo vuonna 1994, ennen kuin ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu olivat
kenenkään huulilla.

Ympäristötietoisuus on lisääntynyt Samuelssonin kokinuran aikana. Viiden viime vuoden aikana Samuelssonin ravintolat ovat vähentäneet eläinproteiinien käyttöä ja panostaneet yhä enemmän kasviksiin.

Muun muassa Uumajan-ravintola kasvattaa itse omat kasviksensa, ja lounaalla tarjotaan vain kasvisruokaa.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Ruoka tehdään osin raaka-aineista, jotka olisi muutoin heitetty pois.

– Käytämme 200 kiloa hävikkituotteita viikossa. Saamme kaikkea vihanneksista ja hedelmistä
juustoon ja muihin maitotuotteisiin.

Ravintolakokilla on usein valta päättää, mitä aineksia ruokalajeihin tulee, mutta nyt raaka-aineet määräävät suunnan ja luovat haasteen. Yhteen aikaan Samuelsson vastaanotti 20 kiloa cocktailtomaatteja joka toinen päivä.

– Oli haastavaa käyttää tomaatteja luovasti ja vaihtelevasti.

Maun kautta, ei pakolla

Anders on myös tavallinen pienten lasten isä, joka yrittää kuumeisesti pyörittää perhearkea kyyditsemisineen, sadevaatteineen ja korvatulehduksineen. Nirsot lapset ovat ankaria ja suorasanaisia kriitikkoja.

– Yksi lapsistani rakastaa lihaa, muut eivät pidä siitä lainkaan. Aterioiden tasapainottelu on melkoinen haaste.

Sen lisäksi, että lapset ovat hankalia, raskaan työpäivän jälkeen on myös pulaa ajasta, ja joskus kärsivällisyydestä. Siitä huolimatta hän haluaa tutustuttaa lapsensa kasvisruokaan maku edellä – ei
pakottamalla.

– Jos ruokaan yhdistää leikkisyyden ja ilon, se maistuu paremmin.

Samuelsson ujuttaa ruokiin uusia kasviksia ja esittelee uusia koostumuksia hitaasti mutta varmasti.

Ei mikään himovegaani

Kasvisruokaan liitetään nykyään vahvoja latauksia, kertoo Samuelsson valitellen ajoittain kiihkeäksi yltyviä keskusteluja.

– Kenenkään ei tarvitse olla himovegaani, vaan on aivan sallittua kokeilla ja löytää itselle sopiva ruokavalio.

Perinteistä ja makumieltymyksistä riippumatta meidän on syötävä enemmän kasviksia sekä terveyden että ympäristön vuoksi, Samuelsson tähdentää.

Hän ei siitä huolimatta syyllistä vaan kuulostaa pikemminkin diplomaattiselta rauhanneuvottelijalta,
joka tarjoaa rakentavia ratkaisuja kriisialueille.

– Kaikki haluavat olla osa ratkaisua, eivät ongelmaa.

Me toivomme, että sinä olet osa ratkaisua – edessämme on valinta. Vegevalinta.