Hyppää pääsisältöön

Brooks luo vetäviä genresulaumia

Kaikki käy, kunhan se ei ole tylsää. Jokseenkin näin voisi summata yhdysvaltalaisen Jeffrey Brooksin (s. 1956) sävellysestetiikkaa. Brooks yhdistelee raikkaasti ja persoonallisesti elementtejä muun muassa taidemusiikista, popista, rockista, jazzista ja progesta. Lopputuloksena on pirteää ja hyvin rullaavaa jälkiminimalismia.

jeffrey brooks äänitteen kansi
jeffrey brooks äänitteen kansi Jeffrey Brooks

Kaikki julkaisun kolme teosta liikkuvat häilyvien genrerajojen rajattomuuksissa. Akustisia ja sähköisiä sointeja yhdistelevissä teoksissa on letkeää rytmistä imua ja rentoutta.

Teokset rakentuvat ennen kaikkea iskevän ja usein riffimäisen toisteisuuden varaan. Näin sävelistössä on mukana myös niin kovin usein aikamme taidemusiikista puuttuvaa tarttuvuutta.

After the Treewatcher maalaa komeassa rytmisessä imussa laukkaavan etno-fuusiojazz-maiseman.

Capriccio on the Departure of a Beloved Brother (After BWV 992) sekä äänitteen nimikkoteos The Passion eivät iskeviä rock- ja funk-elementtejäkään kaihda.

Brooksin sävelistö esittelee yhden mainion suunnan, minne uusi taidemusiikki voisi 2020-luvulla matkata. Musiikki henkii vahvasti ja nautittavasti tätä aikaa.

Jeffrey Brooks. The Passion. Bang on a Can All-Stars, Contemporaneous, Innova Recordings/Cantaloupe Music.

Kuuntele Uudet levyt 3.9.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.