Hyppää pääsisältöön

Eränkävijät kohtaavat neloskaudella ennennäkemättömiä haasteita

Neljäs tuotantokausi vie Eränkävijät koskemattomiin erämaihin ja uusien aiheiden pariin. Kansansuosikit - Kultaisen Venlan parhaana tv-esiintyjänä voittaneet - Aki Huhtanen ja Äijä-koira ovat innoissaan uusista jaksoista.

Olen ollut mukana sarjan alusta saakka, ja rehellisesti sanottuna neljäs tuotantokausi on mielestäni paras tähän asti kuvatuista.― Aki Huhtanen

”Erityisesti mieleeni jäi retki Norjan Finnmarkiin Iesjoelle, jossa vierailin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Aikoinaan kävin siellä joka vuosi. Oli erikoista huomata, että muistin vieläkin jokaisen kiven joessa kalastuspaikalla. Matka jäi mieleeni myös harvinaisesta kuumuudesta. Retken aikana lämmintä oli yli 30 astetta, joten Äijä kaivoi itselleen luolan viileitä yöunia varten. Sinne luolaansa se kömpi mäkäräisiltä piiloon joka ilta niin, että häntä vain näkyi”, sanoo Huhtanen.

Äijä-koira Käsivarren erämaan ruskassa.
Äijällä on omat keinonsa selviytyä erämaassa. Äijä-koira Käsivarren erämaan ruskassa. Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

"Sarjan teemat ovat monipuolistuneet, mikä on erinomainen asia. Erämaaolosuhteet luovat nykytekniikalle ja kommunikaatiolle omat haasteensa, ja se tulee hyvin esille uusissa jaksoissa. Lisäksi pohjoisilla alueilla ilmastonmuutos näkyy entistä selvemmin ääriolosuhteiden vaihtelussa. Sen huomasimme konkreettisesti erämaassa liikkuessamme”, jatkaa Huhtanen.

Nyt lähdimme hakemaan tarkoituksella haasteellisia kuvauspaikkoja. Matka Vienan Karjalaan suomalaisen kulttuurin kehtoon oli uskomaton seikkailu.― Teemu Hostikka

Uusi lohi-hipsteri sekä suurpetomiehen paluu

Sarjan tuottaja Teemu Hostikka vei neljännellä tuotantokaudella päähenkilöt kokonaan uudenlaisten haasteiden pariin. Mielenkiintoisten kotimaisten kohteiden lisäksi kuvauspaikkoina olivat muun muassa Vienan Karjala ja perhokalastuksen synnyinsijat Skotlannissa.

”Sarjan tekeminen on ollut kasvutarina myös koko tuotantotiimillemme. Olemme kehittyneet vuosi vuodelta, joten myös tekemisen rima on noussut koko ajan. Nyt lähdimme hakemaan tarkoituksella haasteellisia kuvauspaikkoja, jotka vievät myös tarinankerronnan uudelle tasolle. Esimerkiksi matka Vienan Karjalaan suomalaisen kulttuurin kehtoon oli uskomaton seikkailu”, kertoo Hostikka.

Riikka Aaltonen Vienan Karjalassa.
Matka Vienan Karjalaan oli ikimuistoinen niin päähenkilöille kuin tuotantotiimillekin. Riikka Aaltonen Vienan Karjalassa. Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

NTRNZ median tuottaman sarjan päähenkilöt ovat katsojille tuttuja, mutta luvassa on myös uusi kasvo. Aleksi Klytseroff on rakennusalalla työskentelevä nuori mies Oulusta. Aleksin ja hänen kaveriporukkansa yhteinen intohimo on lohen perhokalastus Skandinavian suurilla joilla. Mukana neljännellä tuotantokaudella on myös uusvanha kasvo.

”Olen erittäin iloinen, että Eränkävijöiden ensimmäisiltä kausilta tuttu suurpetomies Ari Turunen tekee odotetun paluun. Karhunmetsästäjä nähdään uudessa roolissa, jossa hän opettaa 5- ja 7-vuotiaita lapsiaan metsästäjiksi”, kertoo Hostikka.

Ari Turunen lastensa Moonan ja Veikan kanssa evästauolla.
Ari Turunen palaa Eränkävijöihin - tällä kertaa lastensa kanssa. Ari Turunen lastensa Moonan ja Veikan kanssa evästauolla. Kuva: Mikko Varjoranta Eränkävijät

Sarjan vakiokasvoista Riikka Aaltonen suuntaa tällä kertaa uusiin ilmansuuntiin ja kalastuskautensa hän aloittaa Euroopan suurimman erämaa-alueen kaukaisilla kala-apajilla. Kansansuosikki Manu Soininmäki puolestaan yllättää vakavasti otettavan tiedemiehen roolissa. Soininmäki ryhtyy valmistelemaan väitöskirjaa, joka avaa miehelle kokonaan uudenlaisen akateemisen ulottuvuuden.

”Lisäksi pudasjärveläiset Sanna ja Antti Kokko todistavat yhden ympyrän sulkeutumista. Toisella tuotantokaudella esitellystä Hopi-pennusta on kasvanut aikuinen metsästyskoira, jonka omien pentujen alkutaivalta pääsemme seuraamaan”, päättää Hostikka.

Saksanseisoja Hopi.
Hopista on kasvanut mainio metsästyskoira. Saksanseisoja Hopi. Kuva: Sanna Kokko Eränkävijät

Eränkävijät kiinnostaa myös ulkomailla

Poikkeuksellisen suosituksi nousseesta Eränkävijät-sarjasta on kasvamassa myös kansainvälinen ilmiö. Sarjaa esitetään tällä hetkellä Ruotsissa ja Norjassa sekä Finnairin ulkomaan lennoilla, minkä lisäksi kaikki kolme ensimmäistä tuotantokautta on myyty 30 maahan heti ilmestymisensä jälkeen. Lisäksi sarjasta on valmisteilla kansainvälinen versio, joka näkee päivänvalon Suomessa loppuvuodesta 2019.

Eränkävijöiden neljäs tuotantokausi alkaa Yle TV1:ssä 29.9. klo 18. Kaikki jaksot Yle Areenassa jo keskiyöllä.