Hyppää pääsisältöön

Muutoksen matkaopas: Ihminen on ainoa eläin, joka tietoisesti rajoittaa nukkumistaan – unen kannalta ratkaisevaa on, mitä teet illan viimeisenä tuntina

Niina Karstunen ja Maria Jyrkäs haukottelevat käsi suun edessä.
Niina Karstunen ja Maria Jyrkäs näyttävät, miltä voi tuntua, kun nukkuu liian vähän. Niina Karstunen ja Maria Jyrkäs haukottelevat käsi suun edessä. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle Muutoksen matkaopas,hyvinvointi ,uni,Ohjelmat (Yle Radio Suomi),Firstbeat

Jos haluaa keholtaan tai mieleltään kykyä uudistua, on itselleen annettava mahdollisuus nukkua ja palautua riittävästi. Firstbeatin Niina Karstunen kertoo, että palautua voi hereillä ollessaankin, mutta tarpeeksi pitkä yöuni on ehdottomasti tärkein keino.

– Palautumisvaje on uusi kansantauti, sanoi Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Niina Karstunen hätkähdyttävästi käydessään Muutoksen matkaoppaassa vieraanani. Yli puolet työikäisistä ei hänen mukaansa palaudu riittävästi yön aikana. Univaje ja palautumisvaje vaikuttavat pitkällä aikavälillä haitallisesti ihmisen terveyteen.

Keskivertoihmisen pitäisi ohjeen mukaan nukkua vähintään seitsemän tuntia yössä ja päivisin pitäisi pystyä palautumaan tunnin verran. Palautuminen tarkoittaa, että syke laskee ja hengitysrytmi rauhoittuu.

Minusta oli ilahduttavaa, että esimerkiksi televisio-ohjelman katselu tai lemmikin silittely hyväksytään palauttavaksi toiminnaksi hereilläoloaikana.

Perinteinen herätyskello viereen ja kännykkä olohuoneeseen.― Niina Karstunen

– Anna unelle aikaa. Unen kannalta ratkaisevaa on, mitä teet illan viimeisenä tuntina, kertoi Niina painokkaasti.

Hänellä olikin uneen valmistautumiseen yksinkertaisia vinkkejä.

  • Tuntia ennen sänkyyn menoa hyviä hiilihydraatteja sisältävä iltapala, ruudut kiinni ja valot himmeälle.
  • Sängyssä enää vain jotain rentouttavaa, esimerkiksi äänikirjan tai musiikin kuuntelua, kirjan lukua.
  • Perinteinen herätyskello sängyn viereen ja kännykkä olohuoneeseen.

Nykyisin jopa ihannoidaan ihmisiä, jotka kehuvat pärjäävänsä vähillä yöunilla. Niinan mukaan elämä on muutakin kuin "pärjäämistä".

Ihminen on hänen mukaansa ainoa eläinlaji, joka tietoisesti rajoittaa omaa nukkumistaan.

– Karhut ja koirat nukkuvat sen verran kuin tarvitsevat, mutta ihminen pyrkii rajoittamaan nukkumistaan!

Haluatko tietää lisää? Kuuntele keskustelumme kokonaisuudessaan Areenassa: Mitkä ovat merkkejä, joista voi huomata että ei saa riittävästi unta.

Muutoksen matkaopas Radio Suomessa ja Areenassa joka maanantai klo 19.05.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi