Hyppää pääsisältöön

Oksanen ei ylidramatisoi Kuulaa

Toivo Kuulan pianotuotantoa on viime vuosina taltioitu jo useamman pianistin toimesta. Viimeisimpänä Kuula-projektiin on tempautunut 1990-luvun puolessavälissä syntynyt pianisti Janne Oksanen.

Janne Oksanen äänitteen kansi
Janne Oksanen äänitteen kansi Toivo Kuula

Kuulan pianotuotanto sisältää monia rakastettuja pienkappaleita, joista on Häämarssin tavoin muodostunut jo melkoisia kestohittejä. Myös muu tuotanto on löytänyt konserttiohjelmistossa oman paikkansa.

Kuulan painokkaampaa pianotuotantoa julkaisulla edustavat Satukuvia op. 19 ja Kuusi pianokappaletta op. 26 saavat Oksaselta varman ja huolitellun tulkinnan. Tempovalinnoissa on malttia. Kuuden pianokappaleen Nocturnessa Oksanen antaa hämyisän kirkkaille harmonioille tavallista runsaammin aikaa. Syntyy vaikutelmia, ajatuksia. Satukuvissa toisen osan sävelketjuissa pääpaino on äänistön fraseerauksessa virtuoosikaahauksen sijaan.

Oksanen ei yltiöpäisesti korosta sävelistön suomalaistakansallista melankoliaa ja raskautta, vaan antaa musiikin soljua eteenpäin sitä ylenpalttisesti dramatisoimatta, kuten esimerkiksi Elegiassa tai Surumarssissa. Näin Kuulan monia pienempiä kappaleita sisältävä pianotuotanto kuulostuu tämän hieman “arkisemman” otteensa ansiosta kokonaisuutena tavallista eheämmältä.

Janne Oksanen. Kuula: The piano Works. Janne Oksanen, piano. Alba (ABCD445)

Kuuntele Uudet levyt 3.9.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Säveltävä tyttö Kaija Saariaho oli kummajainen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. lokakuuta!

    Säveltäjä Kaija Saariahon kansainvälinen maine on syntynyt erityisesti hänen oopperatuotannostaan, mutta myös orkesteriteokset ja kamarimusiikki ovat saaneet esityskertoja ja ylistäviä kritiikkejä. Saariaho kertoo etsivänsä musiikillaan tietä omaan itseensä. Sävellystyössään hän hyödyntää elektroniikkaa akustisten soittimien ja laulajien rinnalla. Tie tunnetuksi säveltäjäksi on vaatinut paljon työtä ja Saariaho on varmasti monille naisille todellinen esikuva.