Hyppää pääsisältöön

Yle mukaan palkittuun Yrityskylä-toimintaan – kolmessa vuodessa tavoitetaan 45 000 kuudesluokkalaisista

Kaksi hymyilevää oppilasta lukee Yrityskylän opaskirjasta
Oppilaat pääsevät Yrityskylässä harjoittelemaan aitoja uutistoimituksen työtehtäviä. Kaksi hymyilevää oppilasta lukee Yrityskylän opaskirjasta Kuva: Yrityskylä / Iiro Rautiainen Yle Uutisluokka,Yrityskylä

Yle on solminut kolmen vuoden yhteistyösopimuksen maailman parhaana koulutusinnovaationa palkitun Talous ja nuoret TATin Yrityskylä-oppimiskokonaisuuden kanssa. Kotimaisen Yrityskylän avulla Yle tavoittaa kolmen vuoden aikana noin 45 000 kuudesluokkalaista.

Kymmenellä eri paikkakunnalla toimivat Yrityskylät ovat pienoisyhteiskuntia, jotka tarjoavat koululaisille konkreettista kokemusta työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Lokakuusta 2019 lähtien Tampereen, Turun ja Vaasan Yrityskylässä vierailevien kuudesluokkalaisten on mahdollista viettää päivä Ylen pienoistoimituksessa päätoimittajana, uutis- tai verkkotoimittajana, kuvaajana tai urheiluselostajana. Oppilaat ideoivat ja toteuttavat itse uutisjuttunsa ja pääsevät oppimaan elämyksellisellä tavalla, millaista työ yleläisenä ja media-alalla voisi olla.

“Yrityskylä on vuosikymmenen aikana osoittautunut erinomaiseksi tavaksi opettaa kuudesluokkalaisille tekemisen kautta, miten yhteiskunta toimii. Median rooli yhteiskunnassa kasvaa koko ajan, joten Ylen pitää ehdottomasti olla mukana Yrityskylissä ja kuudesluokkalaisten maisemassa”, toteaa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

“Koko Yrityskylän väki on erittäin innoissaan alkavasta yhteistyöstä. Samalla kun oppilaat pääsevät harjoittelemaan aitoja uutistoimituksen työtehtäviä, tulee tutuksi myös Ylen rooli julkisena palveluna osana suomalaista yhteiskuntaa. Lisäksi Yle tarjoaa erinomaiset puitteet laadukkaalle mediakasvatukselle”, sanoo Yrityskylän johtaja Kaisa Koistinen.

Ylen oma mediakasvatushanke Yle Uutisluokka on ollut vahvasti mukana Yrityskylän käytännön suunnittelussa ja Yrityskylä-toiminta täydentääkin osaltaan koko laajaa mediakasvatushanketta.

“Uutisluokan tavoitteena on parantaa nuorten medialukutaitoa ja yhtenä toimenpiteenään se tarjoaa opettajille kattavan materiaalipaketin mediakasvatuksen oppitunneille ilmaisen Yle Triplet -nimisen palvelun avulla. Palveluun on rekisteröitynyt jo yli 13 000 opettajaa”, kertoo Yle Uutisluokan vastaava tuottaja Marko Krapu.

Yrityskylä-lukuvuodesta saadaan arvokasta tietoa jatkoa ajatellen: nyt Yle-toimintansa aloittavan kolmen toimipisteen lisäksi Ylellä on optio Yrityskyliin Espoossa, Oulussa, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Helsinki-Vantaalla.